Почетак › Форуми › Линукс дистрибуције › Slackware › Cirilica?
- This topic has 20 одговора, 11 гласова, and was last updated 18 years, 8 months раније by LimitMan.
-
АуторЧланци
-
2. мај 2005. у 11:59 am #27507tomajaГлавни мајстор
hmmm… da, kad se stavi u ovaj kontekst, stvarno zvuci malo ponizavajuce, ali sta reci onda za wine, cedege, dosemue i ostale?
Ništa, radi se o savršeno legalnim programima koji imaju, između ostalog, i mogućnost da se preko njih pokreće i/ili instalira i MS Windows ili neka igrica. Naravno, podrzumeva se da su u pitanju legalne kopije tog operativnog sistema ili igrice, e sad često to nije slučaj ali to je već do korisnika a ne do programa…
Microsoft-ovi fontovi se mogu potpuno skinuti sa neta i legano koristiti sve dok se uz njih nalazi i napomena o pravima tj. EULA fajl. Takav paket sa nabitnijim ttf fontovima (Arial, Tahoma Verdana, itd.) se može naći na netu a isti se nalazi i na Extras CDu za Linuxo Live! 0.3
linux4life
2. мај 2005. у 7:30 pm #27508nkostaУчесникSve je to fino,ali kako u Vectoru da ubacim te fontove? ❓
Malo kasnim ali sam slucajno video.Ne znam mnogo ali nekao ide sa lepom pisanom cirilicom u OO1.1.4 i abiwordu Ja koristim fontove .ttf koje je napravio Nikola Kovanovic ( cirilica.com pa ima ceo zip od 6-7mega ) Fontovi su lepota , fina cirilica polupisana, pisan a, stampana , razna.
Ovo uputstvo za RH8 sam koristio i kod RH EL3.o i radi
Najbolji stos je sto nisam znao da u OpenOffice ima program spadmin iz glavnog direktorijuma kao link ka glavnom programu kome samo treba da ukazes prstom gde se nalazi nesto kao font ( ne vidi .otf -ne znam zasto) i ti se fontovi odmah pojave na spisku.ovo sam od negde skinuo pa vidi:
#####
If you must install fonts by yourself on a Linux platform, you have to:1. Unzip and/or untar download fonts and install them into /usr/local/share/fonts or /usr/X11R6/lib/X11/fonts
2. Install them with the command “unzip esstix.zip”. We recommand to install them in the directory /usr/local/share/fonts/esstix
3. Add this new font directory in the Xft configuration file: /etc/X11/XftConfig
# IMPORTANT NOTICE about XftConfig:
#
# As of Red Hat Linux 8.0, the XftConfig config file has been deprecated and
# obsoleted by /etc/fonts/fonts.conf, which is the new font configuration file
# for both Xft1 and Xft2, which is provided by the “fontconfig” package.
# For information on configuring fonts using fontconfig, please
# consult the fontconfig documentation.…
dir “/usr/local/share/fonts/XXX”4. Add this new font directory in the right position in the catalogue list of /etc/X11/fs/config
This is an example:
catalogue = /usr/local/share/fonts/truetype,
/usr/lib/X11/fonts/misc,
/usr/lib/X11/fonts/cyrillic,
/usr/lib/X11/fonts/75dpi/:unscaled,
/usr/lib/X11/fonts/100dpi/:unscaled,
/usr/X11R6/lib/X11/fonts/misc:unscaled,
/usr/lib/X11/fonts/URW,
/usr/lib/X11/fonts/Type1,
/usr/lib/X11/fonts/CID,
/usr/lib/X11/fonts/Speedo,
/usr/lib/X11/fonts/75dpi,
/usr/lib/X11/fonts/100dpi,
/usr/local/share/fonts/esstix,
/usr/local/share/fonts/japanese5. Then generate file descriptors: fonts.scale, fonts.dir and XftCache has follows:
cd /usr/local/share/fonts/XXX
ttmkfdir -o fonts.scale
mkfontdir
xftcache6. Reboot or restart the font server.
###########3. мај 2005. у 6:49 am #27509japanУчесник[quote=”japan”]hmmm… da, kad se stavi u ovaj kontekst, stvarno zvuci malo ponizavajuce, ali sta reci onda za wine, cedege, dosemue i ostale?
Ništa, radi se o savršeno legalnim programima koji imaju, između ostalog, i mogućnost da se preko njih pokreće i/ili instalira i MS Windows ili neka igrica. Naravno, podrzumeva se da su u pitanju legalne kopije tog operativnog sistema ili igrice, e sad često to nije slučaj ali to je već do korisnika a ne do programa…
Microsoft-ovi fontovi se mogu potpuno skinuti sa neta i legano koristiti sve dok se uz njih nalazi i napomena o pravima tj. EULA fajl.[/quote]
upravo…
ustvari sam hteo da kazem da je ignorisanje i “ne postoji nista drugo sem mene” filozofija svojstvena M$-u
7. октобар 2005. у 9:15 pm #27510Uros09УчесникUpravo sam sa sajta srpske pravoslavne crkve skinuo par cirilicnih fontova.
Kada startujem taj fajl vidim normalno cirilicna slova.Iskopirao sam ih na /usr/X11R6/lib/X11/fonts/TTF i opet kada u Firerox-u odem na cirilicni sajt vidim samo kvadrate umesto slova.
U cemu je problem ?
7. октобар 2005. у 10:15 pm #27511bp21000УчесникUpravo sam sa sajta srpske pravoslavne crkve skinuo par cirilicnih fontova.
Kada startujem taj fajl vidim normalno cirilicna slova.Iskopirao sam ih na /usr/X11R6/lib/X11/fonts/TTF i opet kada u Firerox-u odem na cirilicni sajt vidim samo kvadrate umesto slova.
U cemu je problem ?
Mozda u View -> Charcter Encoding.
8. октобар 2005. у 7:35 am #27512Uros09УчесникU Encodings sam podesio UNICODE-8 sto bi trebalo da omoguci stampanje svih mogucih znakova,pokusavao sam i druge encodinge da ne kazem sve moguce koji bi imali smisla ali uvek dobijem neke table sa brojevima .
8. октобар 2005. у 11:33 am #27513urosevicУчесникAjmo prvo ovako. Ako hoćeš GPL fontove sa sve ćrilice, idi na dejavu.sf.net i skini DejaVu fontove. Paket raspakuj i sve *.ttf datoteke kopiraj u direktorijum /usr/X11R6/lib/X11/fonts/TTF. Nakon toga otvori /etc/fonts/local/conf i provreri da li je u nemu i gore pomenuta putanja. Ako nije, onda je dodaj kao jedan deo *. AKo čak ne postoji /etc/fonts/local.conf onda ga napravi touch naredbom i dodaj mu sledeći sadržaj:
[code]
/usr/X11R6/lib/X11/fonts/TTF
~/.fonts
[/code]
pokreni naredbu:
[code]grep local.conf /etc/fonts/fonts.conf[/code]
Treba da dobiješ nešto tipa:
[code]local.conf[/code]
ako ga nema (u šta čisto sumnjam), dodaj ovu liniju u fonts.conf.
Nakon ovoga pokreni jedan fc-cache kako bi se ažurirala baza fontova. Naravno, sve ćeš ovo raditi kao root.
Sada u FFu podesi fontove u podešavanjima za ćirilicu i unicode/utf-8 tako da se koriste DejaVu fontovi (ili neki drugi unicode) i sve će biti u najboljem redu 🙂10. октобар 2005. у 9:55 am #27514Uros09УчесникHvala uspeo sam.Sada vidim cirilicne strane u firefox-u.
16. октобар 2005. у 12:22 am #27515LimitManУчесникOvaj … Naleteo sam jednom prilikom na jedan CD sa fontovima … Mountovao … otvorio iz Konqueror-a desni klik na ttf fontove, install … Sve je shljakalo kao zmaj … Bar dok nisam rebootovao a onda nije hteo da se digne X … Naime, jedan od fontova je bio ostecen … UBIO SAM SE DOK SAM PROVALIO KOJI FONT POSTO SAM INSTALIRAO OKO 400 MB FONTOVA!!! Ali u svakom slucaju ovako rade i cirilicni fontovi bez problema
Inache kada hocu da pisem cirilicom KDE Keyboard Tool mnogo lepo radi sa razlicitim kodnim rasporedima i razlicitim tastaturama
English
Srpski Latinica čćđšž
Српски ћирилицаNe shavatam u cemu je problem?
16. октобар 2005. у 6:52 pm #27516MarelУчесникNišta mi nije jasno, ja u svim programima vidim ćirilicu i to sa običnim linux-ovim fontovima, a naravno i sa Microsoft-ovim. Evo sad sam pogledao sajt SPC u Konqueror-u, a podešen mi je default font “Bitstream Vera Sans”.
-
АуторЧланци
Мораш бити пријављен да би поставио коментар у овој теми.