Почетак › Форуми › Линукс дистрибуције › Mandriva › Софтвер › check disk u linuxu?
- This topic has 9 одговора, 3 гласа, and was last updated 21 years, 2 months раније by
jboban.
-
АуторЧланци
-
29. јун 2005. у 12:07 pm #5637
jboban
УчесникPostoji li neki program za proveru i oporavak fajl sistema? Pojavila mi se brljotina, tj. fajl čije je ime sastavljeno od specijalnih karaktera i znakova pitanja, sa pogrešnom dužinom i datumom kreiranja, a ne mogu da ga obrišem. Ima li kakav chkdsk?
29. јун 2005. у 2:30 pm #30421kmilos
УчесникPogledaj man fsck (ohrabrujem te da koristiš malo više odlične Admin Guide i User Guide koji dolaze uz tvoj SUSE).
fsck dalje pozove koji god treba podprogram (fsck.reiserfs ili reiserfsck, fsck.ext2 ili e2fsck, itd., sve su ovo aliasi za odgovarajući fajlsistem)
29. јун 2005. у 3:59 pm #30422jboban
УчесникNešto sam gledao, ali nisam mogao da se setim fsck. Nekad sam to znao, ali godine čine svoje 😉
Nego, probah ja to i ništa. Dobijam poruku da je dev/hda7 mount-ovan sa write permissions. Probao sam sledeće i uvek dobijao istu poruku:reiserfs –check /dev/hda7
reiserfs –fix-fixable /dev/hda7U fstab piše:
/dev/hda7 / reiserfs acl,user_xattr 1 1
Problematičan fajl je u /home/jboban/Documents. Probao sam isto i iz Fail Safe moda. Šta sad?29. јун 2005. у 4:04 pm #30423kmilos
УчесникPa jedna varijanta je da se izloguješ, spustiš se u virtuelnu tekst konzolu gde se uloguješ kao root, demontiraš, i onda pokušaš da pokreneš ponovo na nemontiranoj particiji.
29. јун 2005. у 4:11 pm #30424jboban
УчесникToga sam se već bio setio, ali ne znam da li će mi biti dostupne komande kad unmount-ujem particiju. Probaću i to, da sečem granu na kojoj sedim 🙄
29. јун 2005. у 4:12 pm #30425popeye
Главни мајсторČini se da je u pitanju korena (root) particija, pa bi bilo najbolje da digneš sistem sa nekog Live diska (može i instalacioni CD da posluži) i odatle je proveriš.
29. јун 2005. у 4:21 pm #30426jboban
УчесникJeste. Vidi se i u fstab liniji koju sam dao. Probaću sa Ubuntu Live. Taman i da probam ovu distribuciju “for human beans”, kako je reklamiraju, kad već druge nisu 😆
29. јун 2005. у 4:47 pm #30427popeye
Главни мајстор”for human beans”
Zasad kаžu da je samo za ljudska bića, o pasulju još ne pričaju. 😉
29. јун 2005. у 5:18 pm #30428kmilos
УчесникE sori, nisam snimio da je korena particija, ja mislio odvojeni /home…
Onda digni sa 1. CD-a u rescue modu pa odradi na nemontiranoj particiji.Usput, na ext2/3 postoji fora da sa tune2fs forsiraš da particija bude proverena pri sledećem dizanju, dok reiserfstune koliko vidim nema tako nešto.
29. јун 2005. у 5:51 pm #30429jboban
УчесникZasad kаžu da je samo za ljudska bića
Ovaj Ubuntu ipak nije za mene 😆 Ali, pomogao mi je da popravim file system.
Medjutim, čudno je da reiserfsck uopšte nije pronašao očiglednu grešku! Iz konzole je nemoguće obrisati ovakav fajl oštećenog imena, ali iz Ubuntu grafičkog okruženja sam to uspešno uradio.
Volim i ja konzolu, n’o trpim… 8) -
АуторЧланци
Форум ‘Софтвер’ је закључан за нове теме и одговоре.