Početak › Forumi › Linuks › Opšte Linuks diskusije › cdrecord komanda za kloniranje i XCDRoast Error [sređeno]
- This topic has 7 odgovora, 3 glasa, and was last updated 18 years, 9 months ranije by
popac.
-
AutorČlanci
-
11. januar 2007. u 6:37 pm #8253
Zornjan
UčesnikKako da pomoću cdrecord-a kloniram butabilni cd.Koja je komanda?
Zašto ne mogu da startujem xcdrost u Slackware-u 10.1.Pojavi se samo početna “strana” a kada kliknem na setup nestane i ništa se više ne dešava. kada ga startujem ka root ne pojavljuje se čak ni to !
Hvala
12. januar 2007. u 9:45 am #51513slackmaster
UčesnikKloniranje CD-a se vrsi na isti nacin bez obzira da li je CD butabilan ili ne. Mozda postoji i jednostavniji nacin, ali ja to obicno radim dvema komandama: najpre komandom dd napravim image:
dd if=/dev/cdrom of=neko_ime.iso
a zatim taj image narezem na novi disk:
cdrecord -v dev=0,0,0 speed=32 neko_ime.iso
Objasnjenje: komanda dd vrsi (identicno) kopiranje sadrzaja ulaznog fajla (if=/dev/cdrom ili kako se vec kod tebe zove cdrom, mozda /dev/hdb ili /dev/sr0, ako je u pitanju rezac na Slack-u) u izlazni fajl (u ovom slucaju to je neki fajl cije ime sam biras, to je iso image).
Komanda cdrecord narezuje taj image na disk, pa kako je on identican sadrzaju originalnog diska, kloniranje je uspelo 🙂 Opcija -v sluzi za ispis korisnih informacija (npr. progresa u toku rezanja), opcija dev=0,0,0 definise uredjaj za rezanje. E ovde je VAZNO NAPOMENUTI: SCSI uredjaji se pod Linux-om specificiraju uredjenom trojkom brojeva (u ovom slucaju to je 0,0,0), pri cemu ne bih da ulazim u prirodu tih brojeva. Ono sto je bitno je da ta trojka varira od racunara do racunara, pa tako ne mora da znaci da je i kod tebe 0,0,0 vec mozda npr 0,2,0 ili nesto slicno. Da bi utvrdio koja je trojka kod tebe, prethodno pokreni komandu cdrecord –scanbus. Ona ce ti dati potrebne informacije. Nakon toga unesi pravu trojku umesto 0,0,0 u gornjoj komandi.
Opcija speed nije obavezna, njome ogranicavas brzinu.To bi bilo to. Naravno, ako si instalirao 2.6 kernel, tada ce rezac najverovatnije biti direktno podrzan (nece biti emuliran kao SCSI). U tom slucaju ces zadata opciju dev=/dev/hdb ili kako ti se vec zove rezac. Ostalo je sve isto.
Pozdrav!
12. januar 2007. u 1:57 pm #51514Zornjan
UčesnikHvala! Kako se toga nisam setio (mislim te komande)? Ostalo mi je jasno. Šta bi sa xcdroast-om?
12. januar 2007. u 7:28 pm #51515popac
UčesnikPokreni ga iz konzole i vidi šta mu fali pa javi.
16. januar 2007. u 4:41 pm #51516Zornjan
UčesnikNapiše mi sledeće:
root@darkstar:/home/stano# xcdroast
** WARNING **: No /usr/local/bin/cdrecord installed
** WARNING **: (Invalid lib-directory? Check -l option)
I to je sve.Probao sam s opcijom -l ali ništa.
16. januar 2007. u 8:27 pm #51517popac
UčesnikProbaj:
[code]ln -s /usr/bin/cdrecord /usr/local/bin/cdrecord[/code]19. januar 2007. u 2:57 pm #51518Zornjan
UčesnikHvala! Rešeno, ali se moraju linkovati na isti način i readcd,cdd2wav i mkisofs. Ali radi.
19. januar 2007. u 3:12 pm #51519popac
UčesnikBinarni paketi, dešava se!
-
AutorČlanci
Moraš biti prijavljen da bi postavio komentar u ovoj temi.