Почетак › Форуми › Линукс дистрибуције › Mandriva › Хардвер › cd rw na mdk10.1 kernel 2.6.11.6 HITNO!!!
- This topic has 5 одговора, 4 гласа, and was last updated 21 years, 2 months раније by
Panta.
-
АуторЧланци
-
13. мај 2005. у 12:38 pm #5355
Bastard
УчесникImam jedan problem.Stavio sam kernel 2.6.11.6 na mdk 10.1
Pri boot-u dobijam poruku da kernel nepodrzava supermount
Na masini imam cd rw LG.Mislim da mi fali jedan modul da bi taj cd funkcionisao i videosam da je na suse loadovan ali sam zaboravio naziv tog modula (?_mod)
Ako bi ste mogli pogledajte koji modul je loadovan (u slucaju da imate taj cd-rom)
Ili mi bar objasnite u cemu je problem.Kada na kwik disku pokusam da montiran cd dobijam poruku
Called: mount /dev/hdd
mount:wrong fs type,bad option,bad superblock on /dev/hdd,
or too many mounted systems
🙄13. мај 2005. у 1:24 pm #28389Bastard
Учесникevo ovako montirao sam ga komandom mount /dev/hdd /mnt/cdrom
Neznam zasto mi neradi supermount na cd rom-u
Dalisam pogresio negde kod konfigurisanja kernela pre instalacije?13. мај 2005. у 2:03 pm #28390Off-Topic
УчесникGrdno greshish, ovaj grdno greshish sinak, to ti nikad nece poleteti (mountovati) 😉
Ako, a verujem da koristish hdd=ide-scsi u lilo append liniji, onda ti tvoj LG nije /dev/hdd, vec /dev/sr0, a da bi ga montirao bez oslanjanja na fstab, tj ruchno i to potpuno, probaj:
mount -t iso9660 /dev/sr0 /mnt/cdromA ako pak nekoristish scsi emulaciju, ponovi sve ovo ali sa /devhdd.
za ostale opcije konsultuj man mount; fstab.
24. мај 2005. у 2:20 pm #28391burga
УчесникJa imam ide-scsi combo i mogu da ga mountujem ali imam dva problema:
1. ne mogu da rezem nista (kaze da je read-only iako ga je mountujem kao rw i dodelio sam mu mod w za sve korisnike kao root)
2. kad mountujem neki cd nema boga da ga unmountujem (kaze da je busy), mada mogu da ga ejectujem, ali kad insertujem novi cd prikazuje mi podatke od starog.
Zna li neko ima li mu leka (i koji je)?24. мај 2005. у 3:03 pm #28392Off-Topic
УчесникTo je mozda problem sa supermount-om koji je koliko sam mogao da vidim, implementiran direktno u kernel, chak ume da potera i nekakav autorun, shit, a zbog toga mrzim M$. 😕
A mozda ipak imash neku aplikaciju koja zauzima cdrom, koja ga drzi aktivnim, mada…ti onda nebi izbacivao CD.
To shto ti je CD montiran u ro modu nema nikakve veze sa rezanjem, jer za rezanje nemora i nemoze biti montiran (poshto josh nema FS), probaj cdrecord -scanbus, a ima postova na opshtim linux diskusijama nash na temu scsi-emulacije.
30. мај 2005. у 8:08 pm #28393Panta
УчесникKao što reče Off-topic, za rezanje ne moraš montirati cd. Uostalom, nezatvoren disk (disk kojem nije zatvorena sesija) ne možeš ni montirati.
U starijim verzijama kernela (2.4.x) se za rezanje koristila emulacija scsi interfejsa (ide-scsi), ali u kernelu 2.6.x postoji native ata drajver. Probaj nešto kao:
[root@localhost ~]# cdrecord -scanbus
Cdrecord-Clone 2.01.01a01-dvd (i686-pc-linux-gnu) Copyright (C) 1995-2004 Jorg Schilling
Note: This version is an unofficial (modified) version with DVD support
Note: and therefore may have bugs that are not present in the original.
Note: Please send bug reports or support requests to .
Note: The author of cdrecord should not be bothered with problems in this version.
scsidev: ‘ATA’
devname: ‘ATA’
scsibus: -2 target: -2 lun: -2
#########################################################################################
#
# Warning: Using ATAPI via /dev/hd* interface. Use dev=ATA:X,Y,Z or dev=/dev/hdX
#
#########################################################################################
Linux sg driver version: 3.5.27
Using libscg version ‘schily-0.8’.
scsibus1:
1,0,0 100) ‘PIONEER ‘ ‘DVD-RW DVR-107D’ ‘1.10’ Removable CD-ROM
1,1,0 101) *
1,2,0 102) *
1,3,0 103) *
1,4,0 104) *
1,5,0 105) *
1,6,0 106) *
1,7,0 107) *
[root@localhost ~]#Znači treba koristiti prilikom rezanja
cdrecord ……. -dev=ATAPI:1,0,0 ………
P.S.
A ako baš patiš zbog supermount FS i kernela 2.6.11.6, iskoristi RPM iz Mandrive 2005. -
АуторЧланци
Форум ‘Хардвер’ је закључан за нове теме и одговоре.