Početak › Forumi › Linuks › Programiranje › c++ problem?
- This topic has 12 odgovora, 4 glasa, and was last updated 20 years, 12 months ranije by
jboban.
-
AutorČlanci
-
4. septembar 2005. u 8:03 am #6081
ak-87
UčesnikE ovako,nesto bezveze eksperimentisem,pa ako bi neko mogao da mi pomogne sa sledecim problemom,bio bih zahvalan,jer samo to mi je ostalo da sredim,a onda ide sredjivanje(“uljepsavanje”) koda..
Npr. imam 5 promjenjljivih x , y ,a ,b i promjenjljivu temp od koje prve dvije zavise!
npr.
x= c * temp
y =d * temp
Potom>>
a = a – x
b = b – yKako da napravim petlju ili sta vec,tako da se temp smanjuje za 1 sve dok su a i b negativni,naravno u slucaju da vec nisu pozitvini?
4. septembar 2005. u 6:37 pm #33981ak-87
UčesnikStvarno bih bio zahvalan da mi neko pomogne,pa i ako ima samo ideju,ne mora konkretno kodom…
4. septembar 2005. u 8:09 pm #33982mtm76
Učesniktjah… ako želiš da ti neko da ideju treba da kažeš šta uopšte želiš da postigneš…
recimo
[code]while (a < 0 && b < 0)
{
x=c*temp;
y=d*temp;
a=a-x;
b=b-y;
temp–;
}[/code]
će ti radit to što želiš dok god su a i b manj od 0. Ako umjesto && staviš ||, obavljaće sve dok je samo jedan manji od 0. U slučaju da su oba veće od nule, neče se desiti ništa.
Da li si na to mislio, stvarno ne znam, jer si postavio malo neodređeno pitanje.4. septembar 2005. u 8:42 pm #33983ak-87
UčesnikPa problem je malo uopsten,al dobro si shvatio.. 😉
Upravo to sam pokusao prije nego sto sam postavio post,medjutim program zastane,kao da izvrsava beskonacnu petlju ili izbacuje nenormalna rjesenja(ode u minus,izbaci 1000x vece brojeve i sl.).
Da napomenem tip podataka je …U svakom slucaju pokusacu jos jednom,sve kako si ti napisao(samo sa mojim promjenljivim 😀 ),pa cu javiti!
Moze biti da sam nesto bio propustio…
4. septembar 2005. u 9:06 pm #33984ak-87
UčesnikProradilo je!
Na kraju je ispalo da je trebalo da dodam dodatne promjenljive,zbog petlje,al sta ces,kad ne mislim… 😳U svakom slucaju,hvala ti!
5. septembar 2005. u 3:06 pm #33985jboban
UčesnikUpravo to sam pokusao prije nego sto sam postavio post,medjutim program zastane,kao da izvrsava beskonacnu petlju ili izbacuje nenormalna rjesenja(ode u minus,izbaci 1000x vece brojeve i sl.).
Ako su ti a i b već negativni, a x i y pozitivni ili mali negativni priraštaji, izvršavaće se jako dugo.
Da napomenem tip podataka je …
Onda umesto temp– koristi temp -= 1.
5. septembar 2005. u 6:52 pm #33986ak-87
UčesnikNe mogu a i b biti negativni!To za temp sam podesio…
Hvala na pomoci! 😀
5. septembar 2005. u 10:07 pm #33987jboban
UčesnikNe mogu a i b biti negativni!
Reče li u prvoj poruci:
Kako da napravim petlju ili sta vec,tako da se temp smanjuje za 1 [b]sve dok su a i b negativni[/b],naravno u slucaju da vec nisu pozitvini?
Probaj da preciznije definišeš šta ti treba i dobićeš odredjeniju pomoć.
6. septembar 2005. u 7:32 am #33988ak-87
Učesnik[quote=”ak-87″]Ne mogu a i b biti negativni!
Reče li u prvoj poruci:
Kako da napravim petlju ili sta vec,tako da se temp smanjuje za 1 [b]sve dok su a i b negativni[/b],naravno u slucaju da vec nisu pozitvini?
Probaj da preciznije definišeš šta ti treba i dobićeš odredjeniju pomoć.[/quote]
Ups…moja greska!Nisam obratio paznju… 😳
Znaci,x i y su uvijek pozitivni,znaci ne postoji slucaj kad oni mogu biti negativni,dok a i b su fiksni,i zavise od x i y,s tim da zavisno od slucaja,nekad oba mogu biti negativna,a nekad samo jedan itd.
Uglavno,problem je rjesen,tako da je bezveze sad ga detaljno objasnjavati! 😀11. septembar 2005. u 4:50 pm #33989ak-87
UčesnikDa ne otvaram novu temu…
Da li bi neko bio ljubazan da mi objasni razliku izmedju && i ||?
Konkretno,upotrebio sam to na problemu,koji je naveden gore,i tek sad ispada da radi kako treba.
Ali se to ne slaze sa onim sto pise u knjizi… -
AutorČlanci
Moraš biti prijavljen da bi postavio komentar u ovoj temi.