Почетак › Форуми › Линукс › Линукс литература › BSD UNIX Toolbox
- This topic has 18 одговора, 8 гласова, and was last updated 15 years, 10 months раније by Oko_sa_Bagdale.
-
АуторЧланци
-
31. јануар 2009. у 5:46 pm #71280BRANKKOМодератор
[quote=”BRANKKO”]
Zavisi koji profesori i na kom faxu 🙂No u globalu je tako 🙁
Mozes li da podelis sa nama imena fakulteta i drzava u kojima se oni nalaze da mi mladji 😉
nebi napravili gresku i slucajno se upisali na njih
[/quote]
Kod nas (na Matematickom) u prvoj godini forsiraju Linux, u drugoj je sve1 (radi se ASM i Java) a u trecoj forsiraju Windows (C#) 🙂[quote=”Oko_sa_Bagdale”]
Za NetBSD mi nije poznata ni jedna knjiga sem njihove dokumentacije na web-u.Ima jedna knjiga u pripremi, pise je Jeremy C. Reed, NetBSD developer. Procitao sam jedan chapter, bice to lepa knjigica. 🙂
[/quote]
Imam i ja par knjizica, pa ako nekome treba nesto odavde, mogu da okacim:
OReilly.BSD.Hacks.May.2004.eBook-DDU.chm
No.Starch.Press.Absolute.OpenBSD.UNIX.For.The.Practical.Paranoid.eBook-LiB.chm
FreeBSD.Handbook.html-split.tar.zip
freebsd. administrirovanie iskustvo dostizenia ravnovesiya. encyklodediya polzovatelia (RUS).djvu
FreeBSD Unleshed.chm
FreeBSD Handbook2.pdf
FreeBSD Handbook1.pdf
Absolute.OpenBSD.UNIX.For.The.Practical.Paranoid.eBook-LiB.chm
Absolute.BSD.The.Ultimate.Guide.to.FreeBSD.eBook-EEn.pdf31. јануар 2009. у 11:52 pm #71281Oko_sa_BagdaleУчесникKod nas (na Matematickom) u prvoj godini forsiraju Linux, u drugoj je sve1 (radi se ASM i Java) a u trecoj forsiraju Windows (C#) 🙂
Predpostavljam da je Matematickog fakulteta o kome pricas u Beogradu? Jer Aljosa jos predaje? On je kupio ta dva stara Micro VAX-a u Berkeley na otpadu dok je bio Ph.D. student (Iz Teorije Skupova) na kojima smo Steva Kor*** i ja drkali TeX, Xfig i gcc pre gotovo 20 godina. Cuo sam da su kasnih 90 bili kupili jednu O2. Ja sam zadnji put bio u zgradi 1996 godine. Ima li jos neceg vrednog pomena ili je sve Wintel junk? Tu Javu i ovde u Americi svi predaju, jeba*** ih Java. Jako je tesko naci fakultet gde se C jos uvek ozbiljno uci. To je tuzno. Jer su Nebojsa Vas*** i Pedja Jani*** jos uvek na fakultetu ili su otisli negde. Nesa je znao dosta o Unix-a u ono doba za nase krajeve.
Pocese li da predaju Networking na R smeru? Ljudi su se smejali ovde po Americi kada su im nasi studenti pricali
da nisu imali ispit iz Networka. Ja nisam studirao R smer a nisam nikad ni radio u IT industriji ali da jesam
kleo bih dok sam ziv.Imam sve zive i mrtve knjige koje su pisane za OpenBSD i FreeBSD od kojih je dosta u elektronskom formatu. Ako vam sta treba pitajte da nebih sad stavljao liste onog sto imam.
Pozdrav,
OKO1. фебруар 2009. у 8:41 am #71282BRANKKOМодераторYep, tu su svi… Jani*** mi je drzao dva predmeta programiranja (C), grafiku (OpenGL) i sad krece vestacka inteligencija (prolog i think) a kod Nenada smo imali svasta, cak je organizovao i IBM zOS kurs (zOS + RedHat koji radi pod njim) na Mainframe-u 🙂
1. фебруар 2009. у 10:26 am #71283marelliУчесникImam sve zive i mrtve knjige koje su pisane za OpenBSD i FreeBSD od kojih je dosta u elektronskom formatu. Ako vam sta treba pitajte da nebih sad stavljao liste onog sto imam.
Ako ti nije tesko,postavi.Nedostaju mi neke knjige!
1. фебруар 2009. у 11:44 am #71284kukiblУчесникDa li je problem da postavis neku OpenBSD knjigu, po mogucnosti opsteg karaktera (nesto poput “Absolute OpenBSD”)?
Unaprijed hvala!
1. фебруар 2009. у 4:12 pm #71285Oko_sa_BagdaleУчесник[quote]Imam sve zive i mrtve knjige koje su pisane za OpenBSD i FreeBSD od kojih je dosta u elektronskom formatu. Ako vam sta treba pitajte da nebih sad stavljao liste onog sto imam.
[/quote]Ovo su knjige koje su meni poznate. Poruku sam inace ostavio na Daemon BSD forumima tokom diskusije
u kojoj se ukljucio i sam Mikel Lucas pisac Absolute OpenBSD, Absolute BSD, i Absolute FreeBSD (novija verzija)
Pored svake sam napisao u kom formatu je imam.
There are essentially 9 books devoted more or less entirely to OpenBSD.
I will count them in order in which you should probably read them.OpenBSD 4.0: A Crash Course by Jem Matzan. Very mild introduction for a complete nOObs to OpenBSD. Book is not worth of having it and definitely not worth of price.
Imam je negde na HDD potrazicu.Secure Architectures with OpenBSD by Brandon Palmer, Jose Nazario.
Do not let the title fool you. This is gentle general introduction into
OpenBSD. If you are new to OpenBSD this is the first book to read.
Covers lots of topics.
Imam papirnu kopiju koju sam platio $20 na Amazonu. Ne secam se da sam je vidjao besplatnu kopiju po
internetu.The Book of PF – A No-Nonsense Guide to the OpenBSD Firewall by Peter N. M. Hansteen is the most beautiful introductory to intermediate text to P.F.
Imam papirnu kopiju
Kupio sam papirnu kopiju na Amazonu za $15 cim je izasla. Ne secam se da sam je vidjao besplatnu kopiju po
internetu.Absolute OpenBSD by Michael Lucas is intermediate to semi-advanced text on OpenBSD. If you want really to harden your system this is the book to read. The new edition would be welcome Michael if you read this
Kupio na Amzonu za $1 papirnu kopiju. Ima je po internetu koliko hocete.Building Firewalls with OpenBSD and PF [2nd edition] by Jacek Artymiak is very advanced book on computer security systems geared towards computer security professionals. If you are in charge of security in a bank you probably want to know all tricks from this book. For a normal system administrator Absolute OpenBSD is sufficient.
Imam elektronsku kopiju ako googlate lako cete je naci po intenetu. Ako ne daj da postavim.Mastering FreeBSD and OpenBSD Security by Yanek Korff , Paco Hope , Bruce Potter
Is not really OpenBSD specific book. Lots of things like jails for instance are FreeBSD specific. It cover lots of mish-mash material. If somebody
gives you for free definitely take it but I would not rush to buy this one.
Ovu imam elektronsku kopiju koju mi je dao jedan od ucesnika Linux Srbija foruma.The OpenBSD PF Packet Filter Book by Jeremy C. Reed (Editor). I am not familiar with the book
but according to some reviews I read it is little bit more than PF tutorial from the OpenBSD web-site.
Nemam knjigu.How To Approach OpenBSD With A Few Tips: Simple Tips For OpenBSD
by Quick Easy Guides. I am not familiar with the book but I am guessing that you can not learn much from
40 pages.
Nemam knjigu.Openbsd: Implementing the Secure Unix Platform by Brian Carter. To my knowledge this book
has never been published although advertised on many web-sites. It has the most awesome blowfish on the cover.
NIkad nije ni stampana. Samo je reklamirana na Amazonu.Absolute BSD raniju verziju Absolute FreeBSD koja je vise pisana sa neutralne tacke gledista sam kupio na Amazon-u za $1 u papiru. Vidjao sam po internetu besplatnu verziju.
Napisi sta ti fali iz FreeBSD da vidim dali imam elektronsku kopiju ili papir.
1. фебруар 2009. у 4:19 pm #71286Oko_sa_BagdaleУчесник[quote]Imam sve zive i mrtve knjige koje su pisane za OpenBSD i FreeBSD od kojih je dosta u elektronskom formatu. Ako vam sta treba pitajte da nebih sad stavljao liste onog sto imam.
[/quote]Napisi mi pp i kazi mi tacno sta ti fali.
2. фебруар 2009. у 9:26 am #71287Oko_sa_BagdaleУчесникMarelli,
Jer si ti siguran da je History of BSD Unix knjiga? Nasao sam clanak.
http://rapidshare.com/files/192824684/kirkmck.pdf.htmlNasao sam za sada samo table of content za Best FreeBSD basics.
http://rapidshare.com/files/192834817/the-best-of-freebsd-basics-table-of-contents-20071220.pdf.htmlPapirnu kopiju nemam a elektronsku jos trazim. Znam da sam citao knjigu ali ne secam se
gde (mozda u knjizari)
Koliko se secam ima dosta stvari koje su bazirane po njenim clancima na internetu. Znam
100% recimo da je clanak o stampanju na Unix-u isti kao onaj na internetu.Vidi dole moj odgovor za Secure Architectures with OpenBSD
2. фебруар 2009. у 9:30 am #71288Oko_sa_BagdaleУчесникDa li je problem da postavis neku OpenBSD knjigu, po mogucnosti opsteg karaktera (nesto poput “Absolute OpenBSD”)?
Unaprijed hvala!
Nasao sam elektronsku kopiju Absolute OpenBSD. Nju je lako naci po internetu.
Poslao sam PP sa linkom za rapidshare. Ako ga niste dobili evo ga novi posto ja nemogu da
vidim da je poruka ispavno poslataSecure Architectures with OpenBSD je bolja knjiga opsteg karaktera za pocetnike ali je imam
u papiru. Nikada je nisam video u elektronskom formatu mada navodno moze da se nadje.
Lucasova knjiga je fantasticana ali je malo trvdja ako ne znate nista o OpenBSD-u. -
АуторЧланци
Мораш бити пријављен да би поставио коментар у овој теми.