Početak › Forumi › Linuks distribucije › Mandriva › Softver › Brasero CD/DVD burner
- This topic has 21 odgovor, 3 glasa, and was last updated 19 years, 4 months ranije by
popac.
-
AutorČlanci
-
28. februar 2007. u 8:20 pm #52716
kosmi
UčesnikZnači tako stoje stvari. Onda definitivno probaj libburn, sa CD-om bi trebalo da radi solidno.
Zaista jeste projekat koji obećava.11. mart 2007. u 11:52 am #52717Anonimni
GostPozdrav svima,
Za razliku od k3b-a ima svoj sopstveni engine za rezanje,preuzet inace iz nautilus cd burn-a sto je po meni plus u odnosu na vremesni cdrecord i musicavi dvd+rw tools
Nisam siguran da li ga ima na Ubuntu repoima(nije ga bilo za verziju 6.06),ali sam se bas prijatno iznenadio kada sam ga video na fedora extras repou-uh sto volim taj Fedora community-carevi O0A sto mislis sto n-c-b (nautilus-cd-burner) koristi? Pa naravno cdrecord & Co.
Ima ga i u Ubuntu repozitoriju i u Fedora repozitoriju. Inace Feisty (kao i edgy-backports) posjeduju brasero-0.5.1 paket s libburn/libisofs backendom enabled by default, tako da nista ne morate raditi ukoliko zelite koristiti libburn &libisofs , iako je to pomalo zastarjelo (koristi libburn 0.2.4 i libisofs 0.2.2).1. Brasero koristi cdrecord i dvd+-rw-tools, opciono može da koristi libburn, ali mi to nije pošlo za rukom sa najnovijom CVS verzijom i ima dosta začkoljica da se uradi. Pogledaj zavisnosti ako mi ne veruješ.
U pravu si, i ne moras se ni truditi da CVS verziju (bar ne trenutno) natjeras da radi s najnovijim libburnom, iz razloga jer podrska za najnoviji libburn jos nije implementirana, medjutim u CVS (kao i u zadnju stabilnu inacicu) je implementirana podrska za najnoviji libisofs.
1)A ja bi rekao da kod mene koristi libburn-dvd+rw tools nije nikako hteo da mi reze dvd-ove brzinom vecom od 4x(verzija 7.0),a ovde mogu da biram-koju brzinu izbarem na njoj zaista i reze
Ja se ne bih slozio da koristi libburn iz cisto jednostavnog razloga sto podrska u libburn 0.2.4 inacici za dvd medije jednostavno nije postojala.
E, da upravu si. dvd+-rw-tools nije potreban za DVD, ali za rezanje CD jeste potreban cdrdao i cdrecord ili opciono libburn.
Kao sto sam gore rekao, u 0.2.4 inacici libburn nije mogao snimati na DVD medije, a i CD mogucnosti su mu bile ogranicene.
A je li treba još uvek da se u Gconf-editoru uključi libburn, ja sam uspeo (konačno) da kompajliram sa podrškom za libburn, ali nemam te opcije u Gconf-editoru?
Jest, potrebno je. Medjutim imaj u vidu koje inacice libburna i libisofs moras koristiti. U source tarballu imas gconf scheme u data/ direktoriju koje moras rucno instalirati ako ti ih “make install” ne instalira.
Ali zašto uopšte pokušavaš da koristiš libburn? Nema CD-copy, ne radi sa DVD+R medijima, a i sa DVD-R radi polovično… Još je to “samo” za testiranje.
Zato sto je svako testiranje uvijek dobrodoslo. Inace, sam Brasero ne podrzava vecinu mogucnosti libburna, jer kao sto sam gore vec nekoliko puta rekao podrska za novije inacice jos nije implementirana.
Nadalje, sto se tice libburn/cdrskin-a, moram reci da podrzavaju sve vrste CD i DVD medija (dakle ukljucujuci i DVD+R), iako istina, tek u inacici koja ce izaci ovaj tjedan. Takodjer je implementirana podrska za double-layer DVD medije koja se koristi tako da se cdrskin-u proslijedi “–allow_untested_media_types” parametar.
Toliko za sada od mene.
Lijepi pozdrav,
Mario11. mart 2007. u 6:15 pm #52718kosmi
UčesnikMario Đanić (Danic). Jel´ nam se to vođa libburnije direktno javlja?
Super!!! Znači da očekujemo DVD+ podršku ove nedelje. Multisession?
Jel´ postoji još neka aplikacija (osim Brasera) koja će podržavati libburn?
Jel´ Brasero 0.5.2 podržava barem libburn-0.3.2 i libisofs-0.2.4? Ne vidim
nigde u Braserovoj dokumentaciji koje verzije podržava.Nije mi baš sasvim najjasnije zašto libisofs nije u sastavu libburn paketa.
Problem pri kompajliranju?Pozdrav i samo tako nastavite. O0
11. mart 2007. u 10:01 pm #52719Anonimni
GostSuper!!! Znači da očekujemo DVD+ podršku ove nedelje. Multisession?
Multisession za CD medije je vec implementiran.
Jel´ postoji još neka aplikacija (osim Brasera) koja će podržavati libburn?
Naravno. Za sada cu navesti xfburn, na kojem se upravo radi kako bi podrzavao
libburn, te u buducnosti vjerovatno i libisofs.Jel´ Brasero 0.5.2 podržava barem libburn-0.3.2 i libisofs-0.2.4? Ne vidim
nigde u Braserovoj dokumentaciji koje verzije podržava.Nazalost ne podrzava libburn-0.3.2, vec jos uvijek koristi libburn-0.2.4, medjutim
podrska za libisofs-0.2.4 je implementirana. Nadam se da ce se to uskoro promijeniti. Luis i Philippe trenutno rade na vrlo zanimljivim stvarima koje bi svoje mjesto trebali pronaci u nekim od novih Brasero inacica.Nije mi baš sasvim najjasnije zašto libisofs nije u sastavu libburn paketa.
Problem pri kompajliranju?Ne znam da li si primjetio, ali u pocetnoj inacici libisofs je bio dio libburn/cdrskin/libisofs
tarball-a, dakle sve se nalazilo u jednom tarballu. Medjutim, dosli smo do zakljucka kako
je iz vise razloga ovaj nacin (dakle, logicko odvajanje cjelina) puno bolji za nas, te za
distribucije, tj. ljude koji rade pakete i s kojima suradjujemo.Mario
12. mart 2007. u 9:02 pm #52720popac
UčesnikAha upravo gledam Gentoo zavisnosti. Brasero zahteva Nautilus CD Burner koji opet zahteva dvd+-rw-tools, tako da se svede na to. I bilo mi je nešto tu nlogično.
Libburn nije hteo da se instalira zato što nisam imao libisofs, a koristio sam ebuild koji sam ja pravio pa nije pravilno vukao zavisnosti. OK, sad imam libburn 0.3.2 i Brasero ga vidi i podesi da se kompajlira s njim ali nema opcije za uključivanje libburna u gconf-editoru. Da čekam ili da se vrati na stari libburn?
Upravo pokušavam da napišem ebuild i da instaliram xfburn. Javiću se već…
12. mart 2007. u 9:05 pm #52721popac
UčesnikE jes pa treba mi i xfce-dev-tools palibxfcegui4 pa…. , ovo je otišlo predaleko!!! >:(
Ok, koristicu konzolni cdrskin, instalirao sam najnoviji libburn-0.3.4bri[e
http://scdbackup.sourceforge.net/cdrskin_eng.htmlZa sad znam da obrišem RW ::)
12. mart 2007. u 10:22 pm #52722kosmi
UčesnikKod mene ncb-2.14 ne zahteva dvd+rw-tools. Zadnje što sam probao je bio Brasero 0.4.90
(ujedno i prvi sa libburn podrškom), dok nisu prešli na 2.16. Sve sam tada kompajlirao i
uredno se pojavljivao u, čini mi se, /apps/libburn i narezao sam tada par CD-ova sa njim.
Probao sam 0.3.2 sa CD-rw i radi, a DVD i dalje ne (nemam ni jednog DVD-). Imaš li
libgconf2-dev? Dalje, libburn-0.3.2 nije još podržan u Braseru, pa je moguće da je zbog
toga. Ajde, probaću i ja sa 0.4.90, pa da vidimo. Što se zavisnosti tiče jes` pravi maraton
i kada je Gnome matično okruženje, a kamoli neko drugo. Možda se i Mario javi?13. mart 2007. u 12:18 am #52723kosmi
UčesnikNe, nije uspelo. Neće ni da se ukompajlira sa libburn-0.3.2 i libiso-0.2.4. Htela je neka verzija pre spajanja libburn/cdrskina sep/okt 2006. Za sada se može probati samo Brasero-0.5.2 sa libburn-0.2.4/libiso-0.2.4. Eh da, moram i ja malo probati da čačkam libburniju u konzoli. 😀 Možda i izadje koja bubica?
25. mart 2007. u 4:55 pm #52724popac
UčesnikBrasero tim je stvarno spor za sve pare. Poslao sam im Srpski prevod programa pre par dana i još se nisu setili da mi kažu, e da stiglo je a kamoli da ga ubace u SVN. Za GShutdown su mi još iste večeri dodali prevod u SVN, a bagove vezane za Avidemux mi je jedan jedini developer ispravljao za 1-2 dana. Mislim da od braseraništa neće biti ako kaskaju ovim tempom.
13. april 2007. u 4:39 pm #52725popac
UčesnikBrasero SVN podrzava najnoviji libburn. Jos da vidim kako…
-
AutorČlanci
Forum ‘Softver’ je zaključan za nove teme i odgovore.