Početak › Forumi › Linuks distribucije › Mandriva › Softver › Brasero CD/DVD burner
- This topic has 21 odgovor, 3 glasa, and was last updated 19 years, 4 months ranije by
popac.
-
AutorČlanci
-
23. februar 2007. u 1:43 am #8384
Moneo
UčesnikMoram da se slozim sa Kosmijem u vezi Brasera 🙂
Odlican i mali program(oko 650kb sa svim depovima preko yum-a),naravno pod uslovom da koristite Gnome 2.14 ili 2.16 okruzenje posto trazi iskljucivo lyb-ove koji dolaze uz njih
Za razliku od k3b-a ima svoj sopstveni engine za rezanje,preuzet inace iz nautilus cd burn-a sto je po meni plus u odnosu na vremesni cdrecord i musicavi dvd+rw tools
Nisam siguran da li ga ima na Ubuntu repoima(nije ga bilo za verziju 6.06),ali sam se bas prijatno iznenadio kada sam ga video na fedora extras repou-uh sto volim taj Fedora community-carevi O0
Inace,skoro je u isti repo ubacen i Gnome-Commander,jos da stave i xmame i zsnes(nadam se uskoro)i sreci nece biti kraja 😀
Probajte Brasero 😉23. februar 2007. u 2:40 pm #52707kosmi
UčesnikMalo sam indirektno učestvovao u razvoju Brasera prijavljući autoru neke minorne bagove u interfejsu, koji su ispravljeni, da mu verujem na reč, pošto nisam probao verzije sa tim ispravkama. Imate 0.4.4 verziju za Dapper na nezvaničnom repou http://www.getdeb.net/ , uz napomenu da je kompajliran sa beagle, playlist, praview podrškom. Tu su i ti manji bagovi, koji su valjda ispravljeni u sledećim verzijama. Ja sam ga kompajlirao bez svega toga i boga mi narezanih ~500 DVD-ja bez da i jedan jedini pukne meni dovoljno govori o
kvalitetu programa, uredno setovanje brzine rezanja, kompatibilnost sa Neroovim
sesijama, uprošćen interfejs u kome su ipak dostupne sve potrebne a dokumentovane opcije… Autor se pritajio u zadnje vreme, biće da sprema verziju za Gnome 2.18. Sve preporuke.
Što se tiče xmame-a http://x.mame.net/ preporučujem njegovo kompajliranje, naročito onima koji imaju romove za različite verzije programa ili im ti romovi u nekim verzijama ne rade ili bolje rade. Ja sam lepo poređao nekoliko njih u gxmame i samo ih šaltam po potrebi, a i ne postoje sukubljavanja različitih verzija kao što se to dešava sa paketima. Da ne govorim o tome kako se prilikom kompajliranja executabile može dodatno optimizovati za određenu procesorsku arhitekturu, smanjiti njegova veličina, pa čak i odabrati koje će igre da pušta (ovo jeste teže za uraditi, ali bitno je da može i da je tako sam program manji), a u novijim verzijama se može kompajlirati i sa sa podrškom za Xgl (ali to nisam probao za sada), itd. Isto tako, u zadnje vreme ne izlaze nove verzije, piše se (skoro od nule) novi kod – kažu developeri trebalo bi uskoro da izađe nova verzija.
pozzz25. februar 2007. u 5:26 pm #52708popac
UčesnikJa imam drugačiji pogled na stvari.
1. Brasero koristi cdrecord i dvd+-rw-tools, opciono može da koristi libburn, ali mi to nije pošlo za rukom sa najnovijom CVS verzijom i ima dosta začkoljica da se uradi. Pogledaj zavisnosti ako mi ne veruješ.
2. Velika zavisnost od GNOME okruženja.
3. Javljali su mi se problemi pri kopiranju DVD diskova ili rezanju CD-a, nekada program nije hteo da počne upis na disk, imao sam problema sa GUI-em itd.
NAPOMENA, koristim ga u Fluxbox okruženju a on je prilično zavistan og GNOM-a pa to može biti uzrok mnogih mojih nevolja.
Što se GTK+ burnera tiče GnomeBaker je mnogo stabilnija i bolja alatka.
25. februar 2007. u 6:27 pm #52709Moneo
UčesnikJa imam drugačiji pogled na stvari.
1. Brasero koristi cdrecord i dvd+-rw-tools, opciono može da koristi libburn, ali mi to nije pošlo za rukom sa najnovijom CVS verzijom i ima dosta začkoljica da se uradi. Pogledaj zavisnosti ako mi ne veruješ.
2. Velika zavisnost od GNOME okruženja.
3. Javljali su mi se problemi pri kopiranju DVD diskova ili rezanju CD-a, nekada program nije hteo da počne upis na disk, imao sam problema sa GUI-em itd.
NAPOMENA, koristim ga u Fluxbox okruženju a on je prilično zavistan og GNOM-a pa to može biti uzrok mnogih mojih nevolja.
Što se GTK+ burnera tiče GnomeBaker je mnogo stabilnija i bolja alatka.
1)A ja bi rekao da kod mene koristi libburn-dvd+rw tools nije nikako hteo da mi reze dvd-ove brzinom vecom od 4x(verzija 7.0),a ovde mogu da biram-koju brzinu izbarem na njoj zaista i reze 🙂
2)Pa dobro-ovo je mana kako za koga-u svakom slucaju je zanemarljiva za bilo koga ko koristi Gnome okruzenje-Brasero je i zamisiljen da se integrise u isti
3)Ja sam pravu muku mucio za k3b-om i dvd+rw tools kombinacijom-rezac je Pioneer 110d,flashovan najnoviji firmware,”gusti” 40pin IDE kabal,k3b 0.12.17 i dvd+rw tools 7.0
Ne prikazuje mi stanje bafera,uvek prijavjuje error na kraju rezanja i nece da uradi eject,nece da reze vecom brzinom od 4x,a par diskova koje sam recnuo preko njega nisu uopste citljivi-kao da su prazni,nece citac uopste da ih prepozna
Cim dvd+rw tool za godinu dana naredja skoro 4 verzije,meni tu ne mirise nesto na dobro ::)Ja sam naprotiv bas sam Gnome Bakerom imao slicnih problema kao i sa k3b-om
Nero i Brasero za druge strane rade odlicno,a nisam probao i Graveman
Dakle verzija Brasera koju koristim je 0.5x,Fedora 6,Gnome 2.16-i zaista fino radi25. februar 2007. u 10:34 pm #52710kosmi
Učesnik“Brasero is a CD/DVD mastering tool for the Gnome desktop.
It is designed to be simple and easy to use.”Brasero 0.4.4, Ubuntu 6.06.1, Gnome 2.14.3, bez libburn-a i svega gore navedenog. rezači: LG GCE-8526B, Pioneer 111D, NEC ND-3550a(riknuo u akciji), SONY AW-G170A
No comment. 🙂
25. februar 2007. u 11:25 pm #52711kosmi
UčesnikIzašla juče nova verzija. O0
http://ftp.gnome.org/pub/GNOME/sources/brasero/0.5/brasero-0.5.2.tar.bz2
A u novoj verziji: popravke bagova i nove ikonice.
Miriše na šesticu za 2.18.
27. februar 2007. u 3:52 pm #52712popac
UčesnikE, da upravu si. dvd+-rw-tools nije potreban za DVD, ali za rezanje CD jeste potreban cdrdao i cdrecord ili opciono libburn.
Moram da probam da ga namestim da koristi libburn pa da vidim rezultate.
27. februar 2007. u 9:56 pm #52713popac
UčesnikA je li treba još uvek da se u Gconf-editoru uključi libburn, ja sam uspeo (konačno) da kompajliram sa podrškom za libburn, ali nemam te opcije u Gconf-editoru?
28. februar 2007. u 1:13 am #52714kosmi
UčesnikNisam još probao ovaj najnoviji Brasero. Trebalo bi da je isto kao i do sada tj.da se aktivira
u gconf-editoru.
Ali zašto uopšte pokušavaš da koristiš libburn? Nema CD-copy, ne radi sa DVD+R medijima, a i sa DVD-R radi polovično… Još je to “samo” za testiranje.Evo šta trenutno može libburn/cdrskin:
Blanking of CD-RW and DVD-RW.
Burning of data or audio tracks to CD,
either in versatile Track at Once mode (TAO)
or in Session at Once mode for seamless tracks.
Multi session on CD (follow-up sessions in TAO only)
and on DVD-RW or DVD-R (in Incremental write mode only).
Single session on DVD-RW or DVD-R (Disk-at-once)
or on overwriteable DVD+RW, DVD-RW, DVD-RAM.
Bus scan, burnfree, speed options, retrieving media info, padding,
fifo.Libburnia i Brasero preporučuju korišćenje dvd+rw-tools i cdrecord, za sada.
28. februar 2007. u 8:04 pm #52715popac
UčesnikNa laptopu nemam DVD-W tako da bi mi i ovo zavrsilo posao. Verujem da je libburn buducnost kakv nam je odavno trebala linuxu,
-
AutorČlanci
Forum ‘Softver’ je zaključan za nove teme i odgovore.