Početak › Forumi › Linuks › Opšte Linuks diskusije › boot problem
- This topic has 12 odgovora, 6 glasova, and was last updated 20 years, 5 months ranije by
pedjaman.
-
AutorČlanci
-
21. mart 2006. u 8:50 am #7161
debelizmaj
UčesnikProbao sam da instaliram ubuntu ali je disk ostecen tako da je instalacija propala.Instaliran mi je samo grub sa spiskom svih opcija za boot od kojih samo windows radi.Kako da sredim grub da butuje samo windows, ne koristim samo ja komp tako da mi ostali sede na glavi, ili kako da ponovo instaliram win boot menadzer (znam da je ovo linux forum ali ja nemam kog drugog da pitam)
hvala21. mart 2006. u 9:22 am #42444ak-87
UčesnikPretrazi malo forum,cini mi se da je skoro postavljeno slicno pitanje… 😉
Licno,nisam to nikad radio,ali koliko se sjecam imas neke opcije za boot u msconfig-u.
Znaci,Start>Run>msconfig ,pa trazi jezicak Boot.Pozdrav
21. mart 2006. u 9:56 am #42445offman
UčesnikTako je. U kartici Boot imaš da podesiš koji OS treba da se diže.
21. mart 2006. u 11:44 am #42446LimitMan
UčesnikDa, ali msconfig samo edituje boot.ini fajl koji u principu ima windowsow boot manager.
Postoji vise resenja za tvoj problem. Prvo, koje bih ti preporucio je sledece:
Ubaci instalacioni windows disk kao da kreces instalaciju (ukoliko imas unattended verziju onda nadji nacin iz dosa da pokrenes normalnu …). Kada te pita da li da instalira sistem, repairuje sistem ili izlaz, reci mu da repairuje. Trazice ti administratorsku sifru windowsa, koju ili imas, ili je blanko (samo lupis enter) ili ako je neznas, mozes da je promenis iz svog accounta. Pojavice ti se nesto slicno dos-u gde ces da uradis sledece stvari:
[code]c:windows> fixmbr
c:windows> fixboot[/code] a zatim resetuj racunar normalno
ovo ce da prepise postojeci grub sa windowsowim loaderom …Drugo resenje je da grub konfigurises tako sto ces da bootujesh sa cd-a … nemam ubuntu disk, ne koristim grub tako da tu ne mogu mnogo da ti pomognem .. uglavnom svaka distribucija pri samom pocetku instalacije (a i kasnije) ima alt+f2 ili alt+ctl+f2 gde imas konzolu iz koje mozes da ispravis sijaset greskica
21. mart 2006. u 11:52 am #42447LimitMan
UčesnikP.S.
Odavno nisam koristio ovo takod a nisam siguran za komande (fixmbr i fixboot) .. uglavnom ukucaj “help” i izbacice ti listu komandi …moguce je da je mbrfix ili bootfix … tako neshto 😉
21. mart 2006. u 9:31 pm #42448ak-87
UčesnikSjetio sam se gdje sam procitao rjesenje za taj problem: “PC Magazin”,i koliko me pamcenje sluzi 😀 ,oni su samo prepravku izvrsili u boot.ini-u.
E sad,moguce je da grijesim… 🙄22. mart 2006. u 1:48 am #42449LimitMan
UčesnikKamo srece da nam boot.ini resava sve probleme 😉
22. mart 2006. u 12:51 pm #42450dejanium
Učesnikdigni sistem sa flopi diska “win98 startup”, masina ce se podici u DOS-u, ti odradi sledece
a: c: fdisk/mbr
ili predji na c: pa odradi
c: fdisk/mbr
i vracas MBR u stanje pre instalacije linuxa 😉
procitaj ovo pre upotrebe:
22. mart 2006. u 2:13 pm #42451LimitMan
UčesnikHmmm … nisam probao sa dos diskete da modifikujem XP-ov loader … Ipak se xp malo drugacije dize od dos-a …
I sam covek ti kaze da za windows 2000/XP treba da se koristi MMC …
probaj … Ali ako ti to ne uspe zapamti ovo sto sam ti napisao za fixmbr 😉
http://www.microsoft.com/resources/documentation/windows/xp/all/proddocs/en-us/bootcons_fixmbr.mspx?mfr=true
http://www.microsoft.com/resources/documentation/windows/xp/all/proddocs/en-us/bootcons_fixmbr.mspx?mfr=true23. mart 2006. u 7:24 am #42452dejanium
Učesnike, ovo nece moci “a: c: fdisk/mbr”
😳 😳 poslednji put sam to radio pre 3-4 godineprvo sa A: moras preci na C: pa onda fdisk/mbr
svaki linux pocetak je tezak, takav je bio i moj. vise puta sam na taj nacin vracao mbr u prvobitno stanje. podignes dos sa flopi diska sa svim alatima za manipulisanje diskovima i “popravis” mbr.
-
AutorČlanci
Moraš biti prijavljen da bi postavio komentar u ovoj temi.