Почетак › Форуми › Линукс дистрибуције › Mandriva › Хардвер › Bežična mreža
- This topic has 6 одговора, 3 гласа, and was last updated 19 years, 5 months раније by
foxbunny.
-
АуторЧланци
-
8. март 2007. у 12:07 pm #8434
foxbunny
УчесникHteo bih da instaliram bežičnu mrežu kod kuće.
Žena mi koristi HP notebook sa bežičnom karticom i hoću da omogućim da se taj notebook poveže sa Internetom preko nje (kartice, a ne žene).
1. Ima li preporuka za neku karticu? I gde mogu da je pazarim?
2. Ima li nekih detalja na koje treba da obratim pažnju?ps
Nisam baš iskusan sa mrežama pa nemam pojma šta sve podrazumeva instalacija mreže. Da li mi treba firewall? I/ili Samba? Bilo koja informacija bi mi dobro došla…
8. март 2007. у 7:23 pm #53171markelja
УчесникЕво ја имам јену кућну бежичну мрежу коју качим на једану бежичну приступну тачку,који ме повезује са интернетом.
Пошто сам пре имао један рачунар са MikroTik RouterOS 2.9.27 који ме је повезивао са Access Pointom, само сам додао још једну wireless картицу за мрежу по кући. На овај начин имам нет и у дворишту. Значи неких 20-так метара са све зидова.Једноставније јешење је да набавиш USB wireless картицу и да је убодеш у десктоп рачунар, и тако направиш мрежу.
Ниси навео какву Интернет користиш и колико рачунара мислиш да повезеш.
Картице нису скупе, неких 20-30 €.
Ја користим TP-Link PCI карице, а лаптоп ми. је HP Compaq nx6310 Intel C M 410
8. март 2007. у 7:48 pm #53172TRULI
УчесникNajbolje rešenje ti je da uzmeš neki Wireless Access Point.Senao je najbolji ali i najskuplji(što je i logično).Mi obično klijentima koji žele interni Wireless ugrađujemo Ovis link Access Point WL-5460APv2.Ima WPA2 enkripciju 2 lan porta…
Na 1 lan priljučiš net(naravno ako imaš ADSL, kablovski ili Wireless) na 2 tvoj komp a notebook ide preko Wireless-a.
Cena ovog AP je oko 55 evra.16. март 2007. у 12:11 pm #53173foxbunny
УчесникNajbolje rešenje ti je da uzmeš neki Wireless Access Point.Senao je najbolji ali i najskuplji(što je i logično).Mi obično klijentima koji žele interni Wireless ugrađujemo Ovis link Access Point WL-5460APv2.Ima WPA2 enkripciju 2 lan porta…
Na 1 lan priljučiš net(naravno ako imaš ADSL, kablovski ili Wireless) na 2 tvoj komp a notebook ide preko Wireless-a.
Cena ovog AP je oko 55 evra.Ok, to zvuci razumno. O0 E, sad. GDE da pazarim to cudo?
16. март 2007. у 1:22 pm #53174TRULI
УчесникImaš u alti-ju
http://www.alti.co.yu16. март 2007. у 1:41 pm #53175foxbunny
УчесникHvala. Nasao sam.
16. март 2007. у 11:27 pm #53176foxbunny
УчесникDa proverim još jednom…
Ovis WAP se povezuje na LAN desktopa i za to mi ne treba ništa osim funkcionalnog LAN porta, je l’ tako? Što znači da, ako eventualno promenim ili bootujem neki drugi distro u kome radi LAN, Ovis bi trebalo da nastavi sa radom, ne?
-
АуторЧланци
Форум ‘Хардвер’ је закључан за нове теме и одговоре.