Početak › Forumi › Linuks › Opšte Linuks diskusije › Bar kod na zdravstvenoj knjizici
- This topic has 21 odgovor, 12 glasova, and was last updated 18 years, 5 months ranije by
LimitMan.
-
AutorČlanci
-
28. decembar 2006. u 10:59 pm #8215
miodragz
UčesnikEvo i mi srljamo nezadrzivo u progres :D, iako sam za progres sto se tice Informatike ovo je preterivanje, imam osecaj ko da sam sa ovim upakovana sardina koja ceka na kasi da preko bar koda prodje laser lepo da se vidi koliko kosta pa da budem rucak na necijem stolu
28. decembar 2006. u 11:24 pm #51133BrokeBody
UčesnikImas svoju cenu sad. 😛
28. decembar 2006. u 11:37 pm #51134dejanium
Učesnik– da li svaki gradjanin ima jedinstveni bar kod i koji su kriterijumi za njegovo formiranje (JMBG) ?
– da li je svaki gradjanin u bazi podataka ministarstva zdravlja?
– koje podatke sadrzi ta baza?
– kome su dostupni ti podaci?
– kako su zasticeni ti podaci?na primer, bilo bi lepo kad bi hitna pomoc mogla preko bar koda i bezicne mreze da ima uvid u stanje pacijenta: alergije na medikamente, krvna grupa, da li je donator organa, od cega boluje … ali to je cista utopija u nasem slucaju.
bojim se da je bar kod samo sminka i zajebancija ministarstva zdravlja i stampara za otimanje nardodnih para iz budzeta. koliko sam primetio bar kod je u funkciji zastite dokumenta od falsifikovanja zajedno sa nekim hologramom, kao markica za gsp u bg.
moidragz>x kilograma zive vage,komsinice ocete parce od buta ili vrat? 😀
28. decembar 2006. u 11:53 pm #51135BrokeBody
UčesnikA kakvu kobasicu imate? >:D (al’ sam odvratan 😛 )
29. decembar 2006. u 12:30 am #51136miodragz
UčesnikJa necu da budem pakovanje i broj imam ima i prezime, bem ti ovakav degenericni sistem iovakvu degenericnu drzava u kojoj nema nikakvog izbora
29. decembar 2006. u 1:18 am #51137BRANKKO
ModeratorKad smo vec kod ove teme, moram prepricati sta nam je profesor na faxu pre neki dan pricao:
Ne secam se tacno, mislim da se radi o ’92. god. Ali fazon je u sledecem. Neli lik koji je tada bio ministar zdravlja (ili sta vec) je predlozio da se uvedu nekakve kartice (kao sada bar kodovi) koje bi nosili svi gradjani (umesto licnih karti) na kojima bi bili podaci, tipa ime, prezime, jmbg, krvna grupa, istorija bolesti… tipa zdravstvenog kartona. Sve je trebalo biti na tom jednom mestu, a ne da svako ima zdr. karton u svakoj ordinaciji… Takodje, u slucajne neke nezgode, hitna pomoc je trebala da ima citace za iste kartice, tako da odmah na licu mesta ima uvid u prethodno stanje pacijenta… Naravno, znate da je nemoguce obucisi celokupni kadar za koriscenje tih aparata, a kamo li obezbediti aparate (citace) za sve… Yugoslavija je tada trebala da bude jedina zemlja na svetu koja bi tako nesto imala… Naravno, pogadjate, sve je bilo maska da se uzme ne znam kolko miliona dolara… a samo je jednom prikazano kako to radi, ono radi promocije, i tu se gubi svaki trag tim ljudima…
Cisto da docaram, koliko su nasi ljudi informaticki neobrazovani, ustvari koliko su odbojni od racunara…
Samo sto je profesor pomenuo racunare i medicinsko osoblje… kolega (ovde svima dobro poznat) Ivan Jelic, se istog trenutka tako socno nasmejao, a posle i obrazlozio:
Da je skoro svracao u neki zavod (ili neku zdravstvenu organizaciju) gde su imali komp (za vodjenje kartona) ali su jedva cekali da se istog otarase i nastave sa vodjenjem kartona, na stari, dobri, provereni nacin (pisanjem rucno u tri kopije 🙂 )Da SRBI I TEHNOLOGIJA (pa makar to bili i bar kodovi)
29. decembar 2006. u 10:07 am #51138miodragz
Učesnik😀
Jeste smesno ali i zalosno hoce da koriste bar kodove a neznaju za sta oni sluze, bolja je for a za magnetnim karticama ovako bre ko da si proizvod, upravo iz fabrike izaso29. decembar 2006. u 4:17 pm #51139BrokeBody
UčesnikPa ti onda doktor lupne koleno cekicem pa napise “DUD” na njemu, i onda dolazi sledeci na traci. 🙂
Dusko Dugousko fazon. 😛
30. decembar 2006. u 2:12 am #51140Mortvanski Stanislav
UčesnikEnterprajza
30. decembar 2006. u 2:13 am #51141BrokeBody
UčesnikEnterprajza
???
-
AutorČlanci
Moraš biti prijavljen da bi postavio komentar u ovoj temi.