Почетак › Форуми › Линукс › Линукс умрежавање › “Bandwith shaping” kroz terminal
- This topic has 7 одговора, 3 гласа, and was last updated 14 years, 11 months раније by dukenukem_4d.
-
АуторЧланци
-
4. октобар 2009. у 12:08 pm #11510kodadzijaУчесник
Pozdrav svima,
Kako bih mogao da pristupim windows cmd-u kroz linux terminal (nesto tipa ssh) i ogranicim bandwidth na windows operativnom sistemu?
Na linuxu koristim wondershaper, ali za windows nisam uspeo da nadjem nesto sto mogu da koristim sa komandne linije, i takodje ne znam kako da pristupim komandnoj liniji windowsa kroz linux terminal 🙂
Svaki vid pomoci je dobrodosao.Hvala unapred!
4. октобар 2009. у 2:36 pm #81297dukenukem_4dУчесникovo je interesantan approach O0 😀
Na windows u postoji onaj, kako se zove telnet server,
ali mislim da nije ssh , bar ona default verzija ???
(znači na w 2000 xp ili drugim mora da radi telnet server, postoji objašnjeno negde kako da se uključi
kao service ili autostart i dont know 🙁 zaboravio sam , ali kačio sam se jednom u LAN- u tako )
google telnet servera za bandwith pre naleteh da u netlimiteru može da se programira 😀
http://www.netlimiter.com/devzone.php
koliko kapiram treba da se edituje neki fajl i da se restartuje netlimiterov service ?
(ali kako da se edituje u windowsu ? edlin ili edit cmd komanda ? )još jedna korisa adresa ali mislim da nema remote administraciju
http://bandwidthcontroller.com/trafficShaperXp.htmlEDIT
zar nema na XP-u taj servis ‘telnet server’ ???
http://support.microsoft.com/kb/2999424. октобар 2009. у 3:48 pm #81298Oko_sa_BagdaleУчесникPozdrav svima,
Kako bih mogao da pristupim windows cmd-u kroz linux terminal (nesto tipa ssh) i ogranicim bandwidth na windows operativnom sistemu?
Na linuxu koristim wondershaper, ali za windows nisam uspeo da nadjem nesto sto mogu da koristim sa komandne linije, i takodje ne znam kako da pristupim komandnoj liniji windowsa kroz linux terminal 🙂
Svaki vid pomoci je dobrodosao.Hvala unapred!
Nisam u potpunosti razumeo tvoje pitanje. Mesas daljinski pristup svojoj Windows masini i traffic shaping sto su dve veoma razlicite stvari. Sto se remote access-a tice to je trivijalno. Instaliraj rdesktop paket na Linux-u. Takodje ako imas Cygwin instaliran Windows masini mozes da pristupis sa ssh.
Traffic shaping je ozbiljan business i za to mora da se koristi nesto ozbiljno. Altq je deo OpenBSD-ijevog PF i to je najbolje resenje za traffic shaping osim ako neces da potrosis jedno $100,000-$200,000. Jedine firme koje proizvode large network switches i routers su Juniper i Cisco. Juniper OS je vise manje vanilla FreeBSD na kome je Altq i razvijen pa onda portovan na OpenBSD (naravno PF je portovan sa OpenBSD na FreeBSD). Cisco je takodje
70-80% BSD kod. OpenBSD ima bolji network stack od FreeBSD tako da sto se network-a tice ja uvek koristim OpenBSD. FreeBSD ima bolji file systems od OpenBSD-ija ali ako te to treba onda treba da koristis NetBSD koji ima 100 puta bolje file sisteme od FreeBSD-ija.4. октобар 2009. у 5:15 pm #81299kodadzijaУчесник@dukenukem_4d
Hvala na odgovoru,
ali Netlimiter i trafficShaperXp ne mogu da se koriste iz cmd-a tako da cu nastaviti da trazim…
Upravo cackam sa telnet-om pa cu javiti rezultat.
@Oko_sa_Bagdale
Nismo se razumeli 🙂
Ne mesam daljinski pristup i traffic shaping, preformulisacu pitanje.Moje pitanje je glasilo kako da se daljinski prijavim na windowsovu komandnu liniju sa linux komandne linije.
Dakle da u terminalu na linux masini imam C prompt daljinskog racunara.A sto se tice traffic shaping-a, zanima me kako mogu iz windowsove komandne linije da ogranicim bandwidth tog racunara.
Na linuxu koristim “wondershaper” ali za windows nisam uspeo da nadjem nista sto bih mogao da koristim iz komandne linije.
Remote desktop alati ne dolaze u obzir jer je potrebno da sve odradim iz komandne linije.Nadam se da nisam opet zakomplikovao 🙂
btw. pogledacu Cygwin…
4. октобар 2009. у 6:19 pm #81300Oko_sa_BagdaleУчесник
@Oko_sa_Bagdale
Nismo se razumeli 🙂
Ne mesam daljinski pristup i traffic shaping, preformulisacu pitanje.Ok to je ono sto sam gore napisao. Znaci treba ti rdesktop client na Linux-u. Mozes da se igras i sa Cygwin.
A sto se tice traffic shaping-a, zanima me kako mogu iz windowsove komandne linije da ogranicim bandwidth tog racunara.
Nisam siguran da ti kapiras kako traffic shaping radi. Jedini bandwidth management koji je moguc je za outgoing
traffic. Incoming traffic je vec stigao i tu nema boze pomozi. Uzmi procitaj malo ALTQ dokomentaciju.http://www.openbsd.org/faq/pf/queueing.html
E sad legitimno je pitanje dali mozes da ogranicis outgoing traffic na Windows masini. Ja sam zadnja osoba koja moze da ti da korektan odgovor na to pitanje jer nikada u zivotu nisam koristio Windows ozbiljno. Na ovom forumu bi trebalo da bude ljudi koji su administrirali Windows masine i oni bi trebali da ti daju korektan odgovor.
Da ti dam jos jednu ideju. Mozes da postavis neku *nix masinu izmedju Windows-a i mreze i resis sve ove gore probleme. Naravno ja glasam za OpenBSD ali to moze da se izvede i sa Linux-om.
4. октобар 2009. у 6:50 pm #81301dukenukem_4dУчесникmislim da čoveku treba ovo za kućnu mrežu 😉
ali definitivno može i ostala dostupna dokumentacija da se prelista 😀
@nemp
ali Netlimiter <—- i …. ne mogu da se koriste iz cmd-a tako da cu nastaviti da trazim…
nisi obratio pažnju
http://www.netlimiter.com/devzone.php
ideja je da se
1. uloguješ na telnet
2. zaustaviš netlimiter kao servis
3. promeniš/iskopiraš/edituješ taj XML (u kome se nalaze pravila)
4. ponovo startuješ taj netlim. servis
😀
EDIT nisam ni ja obratio pažnju 🙁
to je samo jednom se promeni XML
a ovo ostalo je primer u java scriptu 😀
(da li može .js. da se pokrene preko telneta ??? )4. октобар 2009. у 8:30 pm #81302Oko_sa_BagdaleУчесникmislim da čoveku treba ovo za kućnu mrežu 😉
Tako sam i ja shvatio. Posto traffic shaping nije bas naj jednostavnija stvar na svetu zeleo sam prvo
da vidim dali nije u pitanju neki nesporazum. Mislim ja radim traffic shaping na mojoj mrezi ali ja picim i
DNS server i vise manje sve stvari koje se rade po firmama sem mail servera.nisi obratio pažnju
http://www.netlimiter.com/devzone.phpSine ti mora da se salis? To nije traffic shaping. Taj netlimiter je igracka za malu decu. Moja trogodisnja cerka
zna vise o traffic shaping-u od ljudi koji su to kodirali. Ako njemu tako nesto treba mogu da se opkladim da ima neki Firefox add kojim ce postici istu funkcionalnost.4. октобар 2009. у 9:00 pm #81303dukenukem_4dУчесникSine ti mora da se salis?
ma jok , stvarno , kolki svætac tolki i tropar 😀
uz brzine neta ovde , više od toga je overkill O0 (i ne isplati se)
što se tiče kvaliteta shapinga . ne razumem se puno u shapinge u stvari 😀 😀 -
АуторЧланци
Мораш бити пријављен да би поставио коментар у овој теми.