Почетак › Форуми › Линукс › Линукс форе & фазони › Automount cd medija na slackware
- This topic has 0 одговора, 1 глас, and was last updated 19 years раније by Mr_Pingvin.
-
АуторЧланци
-
19. септембар 2005. у 4:47 pm #6174Mr_PingvinУчесник
Automount na Slackware..
Kao prvo skinite paket
autofs-4.0.0pre10-i386-5.tgz sa
skinite stari autofs sa removepkg, pa stavite novi..
Dalje skinite rc.autofs fajl sa
http://mariner.cs.ucdavis.edu/slackware/doc/slackware/rc.autofs
kopirajte ga u /etc/rc.d/rc.autofs
ali pre toga za svaki sluèaj uradite rename starog fajla na rc.autofs.old (meni nije radio kako treba)
sada sa root konzole odradite
# chmod 755 /etc/rc.d/rc.autofs
(ovo se radi da bi se podesili flagovi na fajlu)
u /etc/rc.d/rc.local unesite
# === start autofs
/etc/rc.d/rc.autofs startu /etc kreirajte fajl auto.master pa u njega upišite:
# /etc/auto.master
#
/mnt/rd /etc/auto.rd –timeout=3(/mnt/rd je samo primer, možete mountovati gde god vama odgovara)
(timeout je vreme za koje sa mountovani ureðaj automatski unmountuje ako nije u upotrebi)u /etc kreirajte fajl auto.rd (koji smo naveli u fajlu auto.master)
moj auto.rd izgleda ovako:
# /etc/auto.rd
#
floppy -fstype=vfat,sync,user,umask=002,gid=users :/dev/fd0
cdrw -fstype=iso9660,ro,user :/dev/hdc
cdrom -fstype=iso9660,ro,user :/dev/hddŠto znaèi da æe se moji ureðaji mountovati u /mnt/rd direktorijumu… možete napraviti više ovakvih fajlova za svaki ureðaj posebno napr cdrom.rd, dvd.rd itd. stim što ih morate navesti u auto.master..
sada uradite restart…
kada želite da koristite pogodnosti automount-a samo ubacite medijum i uradite cd na željeni ureðaj…
sa mog primera, kada ubacim cd u cdrom, idem cd /mnt/rd/cdrom za rezaè cd /mnt/rd/cdrw (onako kako sam ih nazvao u auto.rd).. kada se ureðaj mountuje pojavljuje se direktorijum… you will see.. :))
kada napustite ureðajev direktorijum, saèekate timeout i možete da izvadite medijum ili ga ponovo mountujete.
Možete i kreirati ikonice na desktopu sa shortcut to location (veoma lepo radi)…
Moguænosti su velike…
-
АуторЧланци
Мораш бити пријављен да би поставио коментар у овој теми.