Početak › Forumi › Linuks distribucije › OpenSuSE › Auto shutdown?
- This topic has 11 odgovora, 5 glasova, and was last updated 21 years, 2 months ranije by
Minister.
-
AutorČlanci
-
11. jun 2005. u 6:14 pm #5535
Minister
UčesnikSuse 9.2. Potrebna mi je opcija da se kompjuter ugasi posle zadatog vremena.
11. jun 2005. u 6:50 pm #29567zAkiLi
Učesnikkao root kucaj
#shutdown
i pogledaj spisak opcija ove naredbe, naci ces sve sto ti treba.
za vise detalja
#man shutdown11. jun 2005. u 6:59 pm #29568dens
Učesnikse kompjuter ugasi posle zadatog vremena.
ja za to koristim komandu “at”.
primer za interaktivnu varijantu:
kucas
at now +135 minutes
ili
at 18:30
pa kad te baci u at shell, kucas “halt”at moze sa cini mi se opcijom -f iz zadatog fajla da ucta komandu halt ili shutdown.
komanda at je zgodna kad hoces da npr. snimis neku TV emisiju u zadato vreme pomocu mencodera ili transcode-a.
11. jun 2005. u 6:59 pm #29569AuReUs_ReCtoR
Učesnikili ubaci u crontab pa ubacis u koje vreme da ti se uvek gasi …
11. jun 2005. u 7:02 pm #29570brale
Učesnikotkucas u komandnoj liniji
shutdown 30
i ibice ti ugasen za 30 minuta. mozes da menjas minute kako ti je volja
11. jun 2005. u 7:37 pm #29571Minister
UčesnikBrale, tvoja opcija mi je najprihvatljivija. Hvala. Zakljucio sam da treba prvo da kucam su root pa tek onda shutdown XX. Inace je bad komand.
Meni ne bi smetala ni GUI opcija (program) za gasenje koji bi mogao da stoji u trayu.
11. jun 2005. u 7:56 pm #29572Minister
UčesnikDodatak.
Brale, tvoja opcija mi ne odgovara bas, jer sistemski zvucnik, posle svakih 1 min, pisti – obavestava o shutdownu. Jel moze nekako da se ispravi to? Smeta mi jer bi ja ovu opciju koristio kad legnem da spavam. 🙂
A to za neki program stoji i dalje.11. jun 2005. u 8:15 pm #29573brale
UčesnikPazi ovako kod mene toga zvuka nema, ali mozda ti vise odgovara da zadas naredbu u ovakvom formatu
[code]
shutdown 23:55[/code]odnosno vreme gasenja koje ti odgovara. Probaj pa javi da li pisti.
mozes da napravis skript koji ce da kada kliknes na njega “otkuca” ono sto treba umesto tebe. Ne znam da li svaki dan gasis masinu u isto vreme koliko ce ti to biti prakticno. 🙂
u tom slucaju ti crontab vise odgovara11. jun 2005. u 9:52 pm #29574Minister
UčesnikNajvise mi odgovara opcija da ja navedem za koliko minuta da se ugasi. To vreme nije uvek isto.
Ovako,
shutdown 23:55
ne pisti, ali mi je to komplikovanije, jer ja u svojoj glavi treba da mu racunam kad i kako da se ugasi, uzimajuci u obzir trenutno vreme itd….Mada evo sada sam probao sledece:
shutdown 90 -nije pistalo nekoliko minuta
shutdown 10 -pistalo odmah i na svaki minut
Moguce da bi i ovih 90 pocelo u zadnjih 10-15 minuta da pisti. Ovo mi ne odgovara.A jos jedna stvar je, kada sam probao malopre
shutdown 5
on je ispistao 5 puta, ugasio X ali zatrazio mi je root sifru – nije se ugasio sam.Da li linux ima kulturno resenje kao winblows za ovo?Mislim, windows sam nema, ali ima vise programcica koji to rade savrseno.
11. jun 2005. u 10:05 pm #29575dens
UčesnikOno sto tebi treba sam ti ja predlozio:
napravi fajl “komanda” u kome stoji halt ili shutdown
i ako hoces da se racunar ugasi za 37 minuta kazi:
at now + 37 minutes -f komanda
i to je to… ne moz’ biti prostije…
-
AutorČlanci
Moraš biti prijavljen da bi postavio komentar u ovoj temi.