Почетак › Форуми › Линукс дистрибуције › Mandriva › Хардвер › ATI Radeon
- This topic has 18 одговора, 8 гласова, and was last updated 19 years, 10 months раније by LYb.
-
АуторЧланци
-
2. новембар 2004. у 8:28 pm #21902slavujУчесник
Verovatno nesto radis pogresno. Posle fors instalacije treba da pokrenes fglrxconfig. Tu podesis sve parametre. Pazi koje frekvencije dajes monitoru. Kada te pita za eternal AGP Gart tu idi na yes. Tu mozes da ukljucis i TV izlaz. Onda moras da editujes etc/X11/XF86Config-4 i u njemu izmenis 1.0.1 (ili bilo sta drugo) u 1.0.0.
Ako ti sve ovo ne pomogne kucaj XFdrake kao root i tu vrati stare drajvere. Umesto custom izaberi Radeon fglrx i trazice ti neki od instal diskova da ubacis. Monitor stavi na plug&play, namesti rezoluciju i u options podesi da se podize sa X (yes). Mozes da pokrenes test i ako ti test radi onda ce raditi i X. Izadji i kucaj startx ili reboot.
2. новембар 2004. у 10:47 pm #21903champУчесникrpm -ivh –force –nodeps ime_paketa.rpm tako ja dizem iz mrtvih mog atija
edituj etc/X11/XF86Config-4
# **********************************************************************
# Graphics device section
# **********************************************************************# Any number of graphics device sections may be present
# Standard VGA Device:
Section “Device”
Identifier “ATI Graphic Adapter”
VendorName “ATI”
BoardName “ATI RADEON 9000 pro”Chipset “R250 (ND)” #mada nisam 100 % siguran da li je radeon 9000 pro na tom chipsetu , proveri http://www.linux.com/howtos/Hardware-HOWTO/video.shtml #
Driver “fglrx”
# BusID “PCI:1:0:0”
# VideoRam 128
# Clocks 25.2 28.3
# **********************************************************************
javi sta si uradio
srećno 🙂3. новембар 2004. у 12:17 pm #21904SFilipУчесникposto mi ne radi x, koju shel komandu da upotrebim za editovanje configa? cat i more su za pregled, ali ne znam ni jednu za editovanje…
BTW proverio sam, chipset je R250. da li treba da dodam i ono (ND)?
3. новембар 2004. у 10:20 pm #21905SFilipУчесникovu poruku sam opet napisao greskom
zamolio bih admine da je obrisu 🙁3. новембар 2004. у 10:21 pm #21906SFilipУчесникsnasao sam se za editor i ubacio sam to u config, ali ista greska .
evo kompletnog log fajla: http://techzone.freeprohost.com/Xorg.0.log 🙁4. новембар 2004. у 1:25 am #21907brainkillaУчесникati karte su odlicne, ali su im drajveri shit nazalost… X.org je zasnovan na Xfree 4.4rc1, tako da vrlo verovatno tu lezi koren problema, cesto drajver ne radi ni na Xu za koji je predvidjen, a kamoli na nekom sledecem… s druge strane, ja imam Xorg 6.8, i nvidiijini drajveri sljakaju kao besni, i to verzija 5336, koju drzim zbog izrazitog kvaliteta, imam ukljucene i neke experimentalne opcije da bih imao providne prozore, sve je savrseno stabilno… kupi drugu kartu ;), ili cekaj da se ati umilostivi…
4. новембар 2004. у 1:25 am #21908brainkillaУчесникati karte su odlicne, ali su im drajveri shit nazalost… X.org je zasnovan na Xfree 4.4rc1, tako da vrlo verovatno tu lezi koren problema, cesto drajver ne radi ni na Xu za koji je predvidjen, a kamoli na nekom sledecem… s druge strane, ja imam Xorg 6.8, i nvidiijini drajveri sljakaju kao besni, i to verzija 5336, koju drzim zbog izrazitog kvaliteta, imam ukljucene i neke experimentalne opcije da bih imao providne prozore, sve je savrseno stabilno… kupi drugu kartu ;), ili cekaj da se ati umilostivi…
7. новембар 2004. у 2:45 pm #21909LYbУчесникUpravo je to problem. Ati drajveri sa http://www.ati.com se ne vole sa XOrgom. Sve jedno, coveku treba za MDK 10.1 koliko sam shvatio, a MDK 10.1 genericki drajveri za moj ati 9600 rade bolje nego “original” atijevi na Slacku 9.1.
Takio da, dok ATI ne podrzi xOrg, drzi se generickih. Sta ti kaze glxgears, koliko fps? ako je 500-600 i vise, onda je dobro. Tesko da ces igrati HALO ili XIII na linuxu 🙂
16. новембар 2004. у 4:53 am #21910LYbУчесникZnak je ludila kada covek prica sam sa sobom, ali moram da se nadovezem, iako je tema sigurno vec zastarela…
Dakle, ATI-jevi drajveri sa http://www.ati.com rade sa XOrgom, kao i sa XFree. Ja sam probao na Suse 9.2, MDK 10.1 CE, MDK 10.1 OE i Slacku 9.1.
Samo, potrebno je instalirati ih kada ste logovani kao root, sam switch na “su” nije dovoljan. Takodje, prakticno ih je nemoguce, tj. vrlo tesko ih je instalirati iz konzole pod X-om. Dakle, prvo je potrebno prebaciti se na init 3. Po resetu, ili samo po ubijanju X-a, kucati:
rpm –replacefiles -ivh –force .rpm
Kada se instaliraju konfigurisati ih sa “fglrxconfig”.
Posle toga /etc/X11/XF86Config-4 preimenovati u /etc/X11/XF86Config u slucaju da se koristi XOrg a ne XFree.
I to je to. Za Slack 10 je procedura malo drugacija, neke stvari se rade rucno, ali sve ce vam se reci tokom same instalacije. Ako Slack 10 radi sa 2.6 kernelom prvo je potreban jedan mali patch, ali da me ubjijete ne znam URL do njega 🙂
Jos nesto… drajveri sjajno rade na Slacku 9.1 i na Suse 9.2. Sad, drajveri koji stizu uz MDK 10.x rade bolje, dosta bolje, makar sa mojom 9600 kartom (standardna, ne PRO, ne SE, ne XT, 128 mega RAM-a). Jos nesto, drajveri nisu kompatibilni sa wine-om, tako barem kazu 🙁
Ko BAS hoce da ih stavi na MDK nije lose pre instalacije uraditi:
rpm -e fglrx
rm -rf /lib/modules/fglrxpa onda instalirati. Za svaki slucaj, da se skroz ubiju drajveri koji stizu uz MDK. Opet ponavljam, MDK drajveri su cak brzi, ne preterano, nekih 5-10%, ali su mnogo stabilniji, ne savetujem instaliranje ATI-jevih.
Ah… sad se setih… ti drajveri na MDK 10.1 official hoce da sjebu screen rendering, to jest sve fontove totalno usitne. Ne znam zasto, dobadja se samo na MDK 10.1 official, community nema tih problema, kao ni slack, a ni suse. Resenje je da se u /etc/X11/XF86Config, u sekciji “monitor” ubaci linija “DisplaySize X Y” gde su X i Y fizicke dimenzije ekrana u milimetrima. Kod mene stoji
DisplaySize 360 270
za monitor od 19 inca (samsung 959NF) u rezoluciji 1600×1200@85. Dakle, metar u sake 🙂Eto… jeste kasno, ali mozda nekmoe koristi.
-
АуторЧланци
Форум ‘Хардвер’ је закључан за нове теме и одговоре.