Početak › Forumi › Linuks › Opšte Linuks diskusije › ATI pitanje?
- This topic has 2 odgovora, 3 glasa, and was last updated 17 years, 11 months ranije by
nvukicevic.
-
AutorČlanci
-
29. februar 2008. u 4:42 am #9861
paralizer
UčesnikDo sada nisam imao iskustva sa ATI graficke kartice. Uvek sam ih se klonio. Sve kom. koje imam kod kuce su sa NVIDIA. E sada sam nabavio jednu masinu koja ima ATI karticu (onboard). Imam neka mala (losa) iskustva kod druga kada sam mu instalirao Linux na masinu koja ima ATI graficku karticu. Znam da je bilo prosto, al na kraju nesto je radilo, nesto nije, neke filmove/igre su radile, neke seckale i sl. Al kako citam da su nove drajvere ok. Planiram na ovu masinu da stavim ubuntu pa dali da produzim da koristim ovu karticu ili da je menjam sa NVIDI-om. Ova mi kom. treba samo za gledanje filmove na TV-u i nista vise. Interesuju me ukoliko resim da je korstim, sta da instaliram, sta da ne, dali da instaliram vlasnicke drajvere ili open source, koja je razlika i sl….Citao sam po forumu i mislim da cu da instaliram open source drajvere, al kako sta vidim i ovi vlasnicki su nesto podobrene….al ipak da pitam da mi neko sa iskustva kaze.
Hvala.
29. februar 2008. u 8:55 am #67781foxbunny
UčesnikJa koristim Catalyst drajvere vec duze vreme i sasvim je ok. Sa najnovijom verzijom radi cak i Compiz Fusion. Open-source drajveri ne rade sa nekim novijim modelima kartica (na primer, sa mojom HD 2400 XT).
29. februar 2008. u 9:26 am #67782nvukicevic
UčesnikKoji čip je u pitanju? Da li se samo televizor povezuje na kompjuter ili i monitor?
Za starije čipove Rage 128 i Radeon serije 100 (7000, 7500, 8000) ne postoji ATi-jev catalyst(fglrx) drajver, free drajver ima TV-out podršku u verzijama X.org koje imaju xrandr 1.2.
Radeon serije 200 (8500,9000,…9250) poslednja verzija fglrx drajvera koja ih podržava je 8.28 ima TV-out, free drajver ima TV-out, nema auto detekcije televizora, ja sam podesio dual head sa Radeon 9000 i Ubuntu 7.10 preko xrandr programa.
Radeon serije 300 i 400 (9500 do X850) postoje i ATi catalyst i free drajver, slično prethodnom slučaju.
Za sve novije (X1*** i HD2***) samo ATi-jev drajver ima TV-out, free drajver ima samo 2D akceleraciju, sa HD karticama ne može da se koristi VESA drajver.
Ako se samo televizor povezuje preko recimo S-video ili SCART priključka, VESA ili frejmbafer (fb_dev) drajveri su dovoljni za gledanje filmova.Nemanja Vukićević
-
AutorČlanci
Moraš biti prijavljen da bi postavio komentar u ovoj temi.