Почетак › Форуми › Линукс дистрибуције › Slackware › ATI na TFT Slackware 10.1 DVI
- This topic has 4 одговора, 2 гласа, and was last updated 19 years, 8 months раније by BaneZ.
-
АуторЧланци
-
15. март 2005. у 12:04 am #4983BaneZУчесник
Pozdrav svima!!!
Moram da izlozim problem jer mi je pre svega nelogican. Ovako: ovo mi je bio mozda drugi ili treci put da instaliram nekome ATI karticu (zadnji put pre oko godinu dana). Drugar je kupio Radeon 9250, ja sam nasao driver na http://www.linuxpackages.net ati-fglrx-8.10.19-i386-2tsu.tgz. Instalirao sam ga sa installpkg. Obradovalo me je sto je sam odmah odradio ostalo i startovao fglrxconfig. Nakon zavrsenog podesavanja (upisivanja horizontalne i vertikalne frenkvencije TFT-a, odgovor na “use external AGP module” je bio no). Takodje, nakon toga prepravio sam fstab dodavsi red:
tmpfs /dev/shm tmpfs defaults 0 0
Restartovao masinu, pa na startx kad ono, monitor ode na standby, a mislim da se sistem zakuca, jer cak nisam uspeo ni da se ulogujem kao drugi, treci user (ctrl+F2, ctrl+F3), a ni numlock taster nije reagovao.
Dakle, sta mi vi preporucujete, da skinem i probam da instaliram originalne drivere sa ATI-jevog sajta u rpm obliku, ili je mozda problem u nekim podesavanjima (da li nesto posebno treba upisati da bi se koristio DVI prikljucak – mada mi je ovo nelogicno, jer sa “vesa” driverima radi OK), ili nesto drugo…. Bitno je da proradi i 3D, jer covek zna ponekad da se zaigra….
Znaci, postupak instalacije (kako ja kontam a i kako sam nasao u nekim textovima) bi se svodio na:1. cd
2. rpm2tgz fglrx****.rpm
3. installpkg fglrx****.tgz
4. cd /lib/modules/fglrx/build_mod
5. sh make.sh
6. cd ..
7. sh make_install.sh
8. fglrxconfig
I na kraju u fstab-u dodati red:
tmpfs /dev/shm tmpfs defaults 0 0Ako sam nesto preskocio, slobodno me ispravite….
Hvala na citanju!!!15. март 2005. у 3:05 am #25815LYbУчесникMmmm da, vidim po stranim forumima da se mnogi zale da im ne radi DVI sa 9200, pa pretpostavljam da je isti slucaj i sa 9250. Na jednom od foruma sam majeteo na ovaj link:
http://amo.afraid.org/fglrx/index.htm
tamo imas stari drajver (3.14) kao i patch za njega za kernel 2.6.11, i config fajl za DVI+TV. Vidim da ljudi na forumu kazu da im je pomoglo. Probaj pa javi sta si uradio.
Sto se tice drugog dela pitanja (instaliranje drajvera) – da, to bi bilo to 🙂
15. март 2005. у 1:53 pm #25816BaneZУчесникUhhhh…. izgleda mi dosta komplikovano…….
A koja je oznaka integrisanog ati drivera u Slackware 10.1 (kao sto je npr za nVidiu “nv”)?
I jos nesto, posto monitor ima dugme na kome moze da se bira source (analog, digital), da li je bezbedno ukljuciti oba kabela, pa npr kad koristi WIndows da ide preko DVI (digital), a kad koristi Linux da ide preko analognog….
I uopste, da li je neka velika prednost koristiti DVI prikljucak (dobitci u kvalitetu slike i slicno…. ja je nesto i nisam primetio…. )?
Hvala!!!15. март 2005. у 11:23 pm #25817BaneZУчесникEvo me opet….
Veceras smo se prebacili sa DVI-ja na analogni prikljucak, a situacija je ista. Nisu pomogli ni originalni ATI driveri sa sajta…….. kompjuter se zamrzne nakon startx, a ekran ostane crn…..
Da probamo mozda da promenimo distro (recimo Yoper). Koliko se secaj Yoper je imao podrsku za 3D sa nVidijom. Kakva je situacija sa ATI-jem, da li neko zna?
Hvala!!!18. март 2005. у 3:08 pm #25818BaneZУчесникResen problem! Jednostavno sam zaobisao alatku fglrxconfig i sam podesio driver na “fglrx” i dodao Load “DRI”. Nakon ovoga radi i 3D. Jedino sto nedostaje u svemu ovome je podrska za DVI. Ima li neko ideju?
-
АуторЧланци
Мораш бити пријављен да би поставио коментар у овој теми.