Početak›Форуми›Linuks distribucije›Mandriva›Softver›alsactl boot problem
- This topic has 5 odgovora, 3 glasa, and was last updated 18 years, 6 months ranije by
LYb.
-
AutorČlanci
-
24. novembra 2004. u 12:29 am #4494
bp21000
UčesnikJuce sam instalirao MDK 10.1 Official Powerpack (CD verzija). Sve radi jako lepo, osim sto sam primetio jednu sitnicu koja me zbunjuje.
Imam plocu Chaitech 7AJA2 sa VIA chipsetom na kojoj je integrisana zvucna karta CM8738. Pri boot-ovanju sistema pojavljue se problem sa ucitavanjima postavki ALSA mixer-a. Nakon sto sistem ispise starting ALSA (OK), sledi poruka da ne moze da pokrene /usr/sbin/alsactl: load_state:1139, jer – No soundcards found…
Kad se pokrene KDE (ili bilo koje drugo graficko okruzenje), ja proverim u hardware odeljku mcc i vidim da sistem lepo prepoznaje zvucnu.
Identification
Произвођач: C-Media Electronics IncОпис: CM8738
Класа Медија: MULTIMEDIA_AUDIO
Connection
Бус: PCIBus PCI #: 0
PCI device #: 19
PCI function #: 0
Vendor ID: 5110
Device ID: 273
Sub vendor ID: 9999
Sub device ID: 30025
Драјвер
Модул: snd-cmipciАлтернативни драјвери: cmpci
Ali kad pokrenem neki sound mixer (na primer: aumix ili kmix), zapazam da su sve postavke mixera na minimumu (iako nisu mute-ovane). Onda ja podesim parametre mixera onako kako mi odgovara da to bude i kazemu mu da sacuva takve postavke koje sam mu rucno zadao. I nakon toga sa zvukom je sve u redu dok ne uradim reboot ili halt. Pri narednom reboot-u ili paljenju racunara, opisani problem se ponovo ispoljava.
Dakle moje pitanje je: da li neko zna sta bi moglo biti uzrok ovome i kako da resim ovu problematiku?
Hvala na pomoci!
24. novembra 2004. u 7:13 am #22695Li-nux
UčesnikPosto koristis KDE onda podesi u KMix jacinu zvuka. Zatim pokreni “KDE Control Center” i pod Sound -> Mixer klikni na dugme “Save Current Volumes” i selektuj opciju “Load volumes on login”.
Kao drugo resenje mozes podesiti jacinu zvuka pomocu Aumix i onda iz menija izaberi “Save To” -> .aumixrc -> OK. Zatim u direktorijumu /home/your_user_name/.kde/Autostart stavi shell skript pod imenom “restoremix” koji izgleda ovako:[code]
#!/bin/bash
aumix -L -f $HOME/.aumixrc
[/code]Ne zaboravi da skriptu omogucis izvrsavanje sa:
chmod 755 restoremix
24. novembra 2004. u 11:25 am #22696bp21000
UčesnikHej, Li-nux!
Radi i jedno i drugo resenje koje si mi predlozio, ali se ona poruka o gresci pri boot-u i dalje pojavljuje, a nemam pojma zbog cega… 😕
Osim toga, kako resiti problem sa postavkama mixera zvuka pod GNOME ili nekim drugim okruzenjem (koje nije KDE)?
24. novembra 2004. u 2:24 pm #22697Li-nux
UčesnikProbaj da rucno postavis drajver za zvucnu karticu u MCC. Mozda nesto nije dobro odradjeno pri instalaciji.
A evo kako mozes podesiti mixer pri startovanju GNOME i WindowMAker okruzenja.
U GNOME okruzenju pokreni “GNOME Control Center” i klikni na Advanced -> Sessions -> Startup Programss -> Add. Za “Startup command” stavi onaj skript iz prethodne poruke (restoremix).
U WindowMaker okruzenju mozes dodati “aumix -L -f $HOME/.aumixrc”
u skript ~/GNUstep/Library/WindowMaker/autostart.
WindowMaker takodje ima i skript koji se izvrsava pri izlazu iz okruzenja ~/GNUstep/Library/WindowMaker/exitscriptPozdrav
24. novembra 2004. u 10:58 pm #22698bp21000
UčesnikProbaj da rucno postavis drajver za zvucnu karticu u MCC. Mozda nesto nije dobro odradjeno pri instalaciji.
Probao, ali ne pomaze bas mnogo… Kad rucno postavim drajver za zvucnu, onda samo jedan boot prodje bez prijave one greske i posle se opet sve ponavlja.
Svejedno, hvala ti Li-nux sto si mi pomogao da ovaj problem ako ne otklonim, a ono bar zaobidjem njegove negativne posledice koje se odrazavaju na postavke sound mixera. Sve ono sto si naveo i za GNOME i za WindowMaker radi 100% precizno.
Ne znam samo sta je tacno uzrok takvom problematicnpm ponasanju pri boot procesu? Da li ploca sama po sebi, da li kernel ili mozda ALSA? To mi se do sada nije desavalo ni sa jednim MDK izdanjem (cak ni 10.1 Community) niti sa bilo kojom od ostalih distribucija. Ali posto sam sada pravazisao problematicne simptome, mogu slobodno da oktrivanje uzroka ove pojave prepustim nekom drugom.
Uzdravlje!
28. novembra 2004. u 11:56 pm #22699LYb
UčesnikMa ruzno je to sto onda MDK pri bootu ceka da dok ne ukapira da nije uspeo da nadje kartu iako jeste. Sve jedno, slican problem postoji i na slacku 10 sa kernelom 2.4, doduse to se da ispraviti ako mu dozvolis skeniranje novog hardvera pri bootovanju. Uzima malo vremena, oko 5 sekundi, ali bolje ista nego nista.
Na MDK harddrake nije izlazio na kraj sa tim problemom. bube u 10.1 official su i bile glavni razlog sto sam presao na Slack.
-
AutorČlanci
Forum ‘Softver’ je zaključan za nove teme i odgovore.