Почетак › Форуми › Линукс › Опште Линукс дискусије › ALSA 1.0.24 – bolji zvuk na Linux-u
- This topic has 8 одговора, 6 гласова, and was last updated 15 years, 6 months раније by
Sioux.
-
АуторЧланци
-
5. фебруар 2011. у 8:00 pm #12287
tomaja
Главни мајстор
Nakon gotovo godinu dana razvoja, dolazi nam nova verzija ALSA (Advanced Linux Sound Architecture) 1.0.24. Nova verzija predstavlja značajan update obzirom da donosi značajna unapređenja drajvera za veliki broj zvučnihkartica / drajveta za audio procesore.Za C-Media-jin CMI8788 drajver, koji se često koristi na vrhunskim zvučnim karticama, je dodana podrška za Xonar HDAV1.3 Slim, Xonar DG, X-Meridian 2G, Kuroutoshikou CMI8787-HG2PCI, kao i određeni broj drugih audio adaptera. HiFier drajver je premešten u novi pod imenom snd-oxygen.
Iako sada konačno postoji Creative Sound Blaster X-Fi ALSA dajrver, nema značajnih unapređenja.
Drajver za HDA kodek je doživeo veći broj ispravki, podršku za nove adaptere (uključujući ALSA podršku za nove Apple MacBook Air računare i line-in podršku za MacBookPro 5,3), kao i druga manja unapređenja.
Svi HDMI audio moduli su spojeni u jedan, unificirani HDMI modul. Prisutan je i veći broj unapređenja veza za ALSA HDA. HDA Intel drajver je u ovoj verziji poboljšan za podršku VMware controleru uz veći broj drugih ispravki.Izvor:Phoronix
linux4life
6. фебруар 2011. у 11:10 am #86551velial
ГостКад смо већ код Алсе.
Која је разлика између Алсе и Пулс аудиа?
Чему служи једно, а чему друго?6. фебруар 2011. у 12:09 pm #86553tomaja
ГостU najkraćem, ALSA je deo kernela (obično se instalira kao grupa modula) i mikser koji sadrži drajvere za naše drage zvučne kartice. Isti posao bi obavio i OSS (Open Sound system), ko želi da ga koristi. Kako on nije GNU/GPL softver, mora posebno da se instalira.
PulseAudio je softverski sound server/mixer koji koristi ALSA kanale prilikom reprodukcije zvuka iz korisničkih aplikacija. U osnovi ALSA bi mogla da bude dovoljna, mada postoje brojne aplikacije koje zahtevaju i PulseAudio.
Postoji mnogo kontroverzi u pitanju PulseAudio-ja, koji vrlo često pravi probleme, a svakako guta više resursa i od ALSA-e i od OSS-a. Sve u svemu, već godinama problemi sa sistemom za zvuk u Linux-u nikako da se reše na zadovoljavajući način.6. фебруар 2011. у 9:47 pm #86563velial
ГостМислим да је у Федори ПА мало више инфилтриран, могуће да би у случају да се искључи требало одрадити многа подешавања. Иначе мени ПА доста добро ради, а слажем се са Монеом да је требало развијати Алсу. Иначе постоји и Jack audio или тако нешто, неки програми траже баш њега.
6. фебруар 2011. у 10:31 pm #86561Moneo
ГостKoliko je meni poznato svaka aplikacija radi sa Alsom bez problema 🙂
Jedino kod novijih verzija Gnoma nece biti sistemskih zvukova ako se iskljuci PA jer je isti vec postao sastavni deo Gnome okruzenja, ali PA definitivno nije obavezan ni za jednu drugu aplikaciju, ako ne gresim
To je nazalost jedna velika mana koja da tako kazem spotice linux – postoji tendencija da se izmislja topla voda, i umesto da se na taj nacin stvori nesto bolje obicno korisnici dobiju jos goru stvar nego postojeca resenja, tako da ispada da je bilo bolje da se umesto neceg novog i problematicnog usavrse postojeca resenja, uostalom Alsa je radila sasvim korektno i moj misljenje je da je PA cisto tracenje resursa i vremena
Ja sam prvi spreman da zagovaram kada treba uvesti inovacije i nesto novo u pristupu sto ce poboljsati stvari na bolje, ali sto se tice PA previse su pozurili da ga potrpaju u poludovrsenom stanju u nekoliko popularnih distribucija – bolje je bilo da su ga ostavili kao opciju, pa ako neko hoce da eksperimentise nega ga koristi, a za sve ostale tu je Alsa 😉6. фебруар 2011. у 10:33 pm #865646. фебруар 2011. у 10:34 pm #86565Kosava
ГостMalo je loše ispala slika a nemogu da editujem evo link ka slici
6. фебруар 2011. у 11:16 pm #86566MladenIsakovic
ГостAl’ ga zakomplikovaste, evo ja ću kratko i jasno:
PULSE je shitina jadna, nekompletan framework…. ma bili smo srećniji bez njega, kad je sama ALSA obavljala sve poslove. Al’ linuxovci ne bi bili linuxovci, kad ne bi nešto zasrali, i od nečeg dobrog počeli da prave “bolje”, koje to nije.
poz 😉
7. фебруар 2011. у 10:26 pm #86568Sioux
Гостpulse je sada ok
-
АуторЧланци
Мораш бити пријављен да би поставио коментар у овој теми.