Početak › Forumi › Linuks › Programiranje › Algoritmi
- This topic has 19 odgovora, 4 glasa, and was last updated 19 years, 10 months ranije by
burga.
-
AutorČlanci
-
3. novembar 2006. u 12:16 am #49130
jboban
UčesnikSto se te tautologije tice, imas iskljucivo ILI i neukljucivo ILI.
Da, OR i XOR, programerski govoreći. Naveo si slučajeve pamtiš, imaš zapisano i imaš literaturu. Dakle, u svakom slučaju to imaš. Gde je izbor na koji način to imam i sa čim se slažem/ne slažem?
“Ako je a = 5…” Gde je ostatak koda? Ne razumem te?
Naveo sam da je primer u C/C++, gde je operator poredjenja ‘==’, a operator dodele ‘=’. Ostatak koda je nebitan, ali se uvek izvršava (uslov je tautologija, uvek tačan).
3. novembar 2006. u 12:27 am #49131BrokeBody
UčesnikNaveo si slučajeve pamtiš, imaš zapisano i imaš literaturu. Dakle, u svakom slučaju to imaš. Gde je izbor na koji način to imam i sa čim se slažem/ne slažem?
Izvini, ali ne znam kako da objasnim, ne znam kako da se izrazim? :redface: :'(
3. novembar 2006. u 12:53 am #49132BrokeBody
Učesnik[quote=”BrokeBody”]
Ja se stvarno izvinjavam, ja sam taj koji se zagubio. 😀 Sad cu da prepravim.Programere osim odlične intuicije (velike gotovo kao i ženska što je ::) ) odlikuje i jaka logika. Nemoj na tome da padaš.
[/quote]E ovaj post tek sad vidim. 🙂 Hvala na savetu, u pravu si.
3. novembar 2006. u 12:55 am #49133jboban
UčesnikAko sam dobro razumeo suštinu, trebalo je samo pitati da li takve stvari treba pamtiti ili koristiti gotove, napisane i sl.
3. novembar 2006. u 1:03 am #49134BrokeBody
UčesnikNisam pitao da li “treba” pamtiti, vec da li neke algoritme pamti (vremenom neki nauci napamet), koristi redovno nesto sto je belezio ili koristi neku literaturu sa nekim cesto koriscenim algoritimima i sl. Da li je to cesci slucaj ili je cesci slucaj da sam smislja gotovo svaki algoritam? To me u stvari zanima.
Po mojoj zdravoj logici, verujem da je ono prvo cesci slucaj? Sta je vise uobicajeno, to me u stvari zanima. Nista vise.
4. novembar 2006. u 12:46 am #49135Časlav Ilić
Učesnik[…] ali kad nam profesor da neki zadatak, bukvalno samo jedan u celoj sali zna da uradi, a mi ostali zakucamo. I profesor, i mi se slazemo da je matematika problem.
Da li svaki dobar programer pamti neke algoritme napamet kao sto svaki dobar matematicar pamti neke obrasce napamet (na desetine mozda), ili ih uvek ima negde zapisane, ili uvek ima neku literaturu sa nekim algoritmima koje stalno koristi? […]
(Odmah da kažem da se ne smatram „pravim programerom“, čak nisam završio nijedan od fakulteta koje navede pre trotačke 🙂
Možeš li da navedeš neki primer koji ste imali, zadatka gde se zakucate, te smatrate da biste trebalo da dobijete algoritam pre pisanja programa?
Interesuje me konkretan primer, jer inače bih samo nagađao o čemu se tu radi, ipak je u pitanju neka nova škola. Npr. u moje vreme, za ispitni zadatak — takav kakvi su već bili — se dobijao klot opis problema, a rešenje je moralo da sadrži: 1) kratak opis (proza) ideje rešenja, 2) nacrtan formalni algoritam i 3) napisan program.
5. novembar 2006. u 6:08 pm #49136BrokeBody
Učesnikrešenje je moralo da sadrži: 1) kratak opis (proza) ideje rešenja, [color=red]2) nacrtan formalni algoritam[/color] i 3) napisan program.
Za to imamo predmet “Algoritamsko Modelovanje”.
8. novembar 2006. u 10:31 pm #49137burga
UčesnikPa primenjujete li ga (modelovanje)? Ni ja nisam “profesionalni programer” (farmaceut po struci), ali se sećam da smo u prvoj godini gimnazije imali samo da napišemo (nacrtamo) algoritam, ne nužno i da napišemo kod. Kasnije se kucao kod, direktno na računaru (valjda su tad sve škole nabavile dovoljne količine kompova), ali je to smanjilo broj rešenih zadataka, čak i onih koji nisu striktno matematički (npr. vađenje palindroma iz zadate reči), jer je ljude uvek mrzelo da uzmu papir i olovku kad već sede za računarom.
Predlog je dakle: sastavi algoritam! Nebitno je li tekstualni ili shematski. Ne verujem da radite programe u kojima vam treba UML. Shvatite da vas niko ne uči algoritamskom modelovanju zato da biste imali jedan ispit više.
9. novembar 2006. u 4:46 am #49138jboban
UčesnikNemam ništa protiv ćirilice, ali zašto toliko insistirati na njoj gde joj jeste, a još više nije, mesto? Pravilo je da se piše pismom kojim je obrazac napisan, a ovde je to latinica. Šta znači ćirilicom napisano “UML”? Da li tako treba napisati i “Microsoft Visual Studio”, “Borland Pascal”?
9. novembar 2006. u 8:40 pm #49139burga
UčesnikNaravno da ne. Hajde, sad izlazimo iz teme, ali važeći Pravopis srpskoga jezika strogo definiše transkripciju sa raznih jezika na srpski, tačnije na ćirilicu. Zašto ćirilica? A zašto da ne, zašto se stideti svog zvaničnog pisma (po Ustavu JEDINOG zvaničnog pisma, nakon što su konačno, hvala im na tome, sva “braća” odlučila da odu)? Ne znam jesi li primetio, na svim pakovanjima proizvoda, od keksova pa nadalje, sa višejezičnim opisom, makedonski piše isključivo ćirilicom, a srpski po pravilu latinicom.
Što se UML-a tiče, to je u skladu sa Pravopisom, uporedi 227.b.– preslovljene u odgovarajuća ili najbliža naša slova [b]FBI[/b] (FBI-ja), [b]VMO[/b] (VMO-a), [b]NATO[/b].
Pod a. ide izvorno, a pod v. izgovorno pisanje (Bibisi), sa sledećim komentarom:
Prva dva načina se mogu smatrati normalnim postupcima, a treći se izuzetno dopušta…
QED
-
AutorČlanci
Moraš biti prijavljen da bi postavio komentar u ovoj temi.