Početak › Forumi › Linuks › Programiranje › Algoritmi II
- This topic has 26 odgovora, 8 glasova, and was last updated 19 years, 9 months ranije by
burga.
-
AutorČlanci
-
11. novembar 2006. u 9:42 pm #49162
civan
UčesnikPa dobro, nama je profesor rekao da ako na kolokvijumu ili ispitu padne da se pravi neki matematicki program (za izracunavanje nekog tela na primer), nije rekao da ce da nam da kompletan algoritam, vec da ce na primer da nam da obrasce za izracunavanje. Ja sam to shvatio kao da ce da nam da algoritam, zer ne? Tomato ili Tomejto, isto mu? 🙂
Obrasci za racun == algoritam? Tesko…
Obrasci su deo detaljne specifikacije problema. Algoritam je postupak resavanja.
Elektricar za struju, medicinar za medicnu, veterinar za veterinu, pekar za lebac…
Aha, da ti ne bi morao da znas algoritme, na svim ostalim fakultetima ce morati da se izucava computer science da bi fizicar umeo da ti napravi algoritam!?
Ako ti dam zadatak pronaci prvo pojavljivanje neke reci u tekstu. Ko ce za to da ti da algoritam? Lingvista?
11. novembar 2006. u 10:01 pm #49163BrokeBody
UčesnikDa, ali ako on meni da obrasce, meni je to dovoljno, znam ja kako cu dalje.
12. novembar 2006. u 5:42 am #49164crveni1
UčesnikIzvinjavam se što se mešam…
Ne baš, ako ti da obrasce znaćeš izgled forme na ekranu, ali ne i kojim redosledom ide koja forma i gde se ona smešta. Ponekad problem je prvo aktiviraš ovo, pa ovo, pa ako si ta 2 aktivirao daj ovu formu. Nisu svi programi za jednostavnu zamenu papira. Imaš ti i upravljačke programe (upravljaj sa nizom podataka ako je izlaz matrice ovakav na ovaj ili onaj način) i programe analize (ovo ti je u računovodstvu česta pojava)…
Moje mišljenje je da neki algoritam mora da postoji ako želiš valjano da odradiš posao. Naravno ne moraš stavku po stavku da razrađuješ (kao što te možda teraju na faxu) zato što bi onda pojedini algoritmu bili previše komplikovani (algoritam za linux ili windows) ali pojedine procedure se i te kako mogu prikazati preko algoritama…12. novembar 2006. u 5:40 pm #49165civan
UčesnikDa, ali ako on meni da obrasce, meni je to dovoljno, znam ja kako cu dalje.
Nismo se bas nesto mnogo ispricali o ovome na LiGi 🙂
12. novembar 2006. u 6:33 pm #49166BrokeBody
UčesnikPa kad sam dos’o gladan. 😛
19. novembar 2006. u 7:03 pm #49167Marel
UčesnikGledaj, taj fizičar će pronaći rešenje problema, ali pomoću matematičkih aparata. On će ti dati formule koje će određivati rešenje. Ali to i dalje nije algoritam. Jer ti to tek treba da formulišeš u obliku koji je pogodan za izvrenje na računaru. I to je algoritam, ali imaj u vidu da je i sam program u nekom jeziku algoritam, tako da u praksi se koraci 2 i 3 stapaju u jedan.
1. decembar 2006. u 12:52 am #49168burga
UčesnikMoj bivši cimer je u okviru svog magistarskog rada radio daljinsko očitavanje električnih brojila slanjem podataka preko samih strujnih kablova umesto telefonskih, i to je bilo prilično fino izvodljivo sa par releja, pri tom nije čitav signal bio na jednoj frekvenci već raširen po spektru…
E sad, ko treba da ti da algoritam za to? -
AutorČlanci
Moraš biti prijavljen da bi postavio komentar u ovoj temi.