Почетак › Форуми › Линукс дистрибуције › Mandriva › Хардвер › Ako imate problem sa Lucent-ovim modemom na kernelu 2.6.x
- This topic has 23 одговора, 5 гласова, and was last updated 20 years раније by srdan.
-
АуторЧланци
-
19. септембар 2004. у 7:12 pm #4222Li-nuxУчесник
Ovo uputstvo se odnosi Mandrake Linux 10.0 i drajver ltmodem-8.31a7.tar.gz
Ovaj drajver ima stvarno glupe greske.
U fajlu makefile.in na liniji 45 stoji -DLTTTYNAME=\”LTM\” sto znaci da drajver
koristi /dev/tts/LTM0, dok u autoload.in i u cleanup.in stoji da drajver
koristi /dev/tts/LT0. autoload.in i cleanup.in sadrze i druge greske kojih ima
toliko da ih necu ni spominjati. Ovo znaci da rpm paket dobijen koristenjem
skripta build_rpm nije moguce uspesno instalirati. Srecom greske su samo u
instalacionim skriptovima, dok je c source ok.Predpostavljam da imate instaliran kernel 2.6.3 i kernel source za 2.6.3
i da nije instaliran drajver. Ako jeste, onda ga treba izbaciti.Da bi ovaj drajver proradio potrebno je uraditi sledece:
1) Skinuti drajver sa adrese
http://linmodems.technion.ac.il/packages/ltmodem/archive/source/ltmodem-8.31a7.tar.gz2) Otvoriti terminal i uci u direktorijum gde je skinut drajver
3) Raspakovati arhivu ltmodem-8.31a7.tar.gz
4) Uci u direktorijum “ltmodem-8.31a7”
5) Raspakovati arhivu source.tar.gz
6) Uci u direktorijum “source”
7) Logovati se kao superuser komandom “su”
8) Konfigurisati drajver komandom “./configure”
9) Za svaki slucaj uraditi “make clean”
Kompajlirati drajver sa komandom “make”
Ukoliko se kompajliranje zavrsi neuspesno, proveriti dali postoji direktorijum
/usr/src/linux/.tmp_versions i/ili fajl /usr/src/linux/.__modpost.cmd
Ako postoje izbrisati ih i ponoviti kompajliranje.10) Instalirati kernel modul komandom “make install”.
Poruku “The drivers are now installed – now run ./autoload if you want to enable automatic loading of the module”
treba ignorisati i preci na sledeci korak11) Ukoliko postoji fajl /etc/devfs/conf.d/modem.conf treba ga izbrisati
12) Kreirati fajl /etc/devfs/conf.d/ltmodem.conf koji treba da sadrzi dva reda:
REGISTER ^tts/LTM0$ CFUNCTION GLOBAL symlink $devname modem
UNREGISTER ^tts/LTM0$ CFUNCTION GLOBAL unlink modem13) U fajl /etc/modprobe.conf dodati sledeca dva reda
alias /dev/tts/LTM0 lt_serial
alias /dev/modem lt_serial14) Izvrsiti sledece komande
killall -HUP devfsd
depmod -aOvim je instalacija drajvera zavrsena.
Ukoliko zelite da izbacite ovako instaliran drajver, onda treba uraditi sledece:
1) Otvoriti terminal i logovati se kao superuser komandom “su”
2) Ukloniti drajver iz memorije komandom “modprobe -r lt_serial”
3) Izbrisati direktorijum /lib/modules/”verzija kernela”/ltmodem. Verzija kernela se moze proveriti komandom “uname -r”
4) Izbrisati fajl /etc/devfs/init.d/ltmodem.conf
5) Izbaciti iz fajla /etc/modprobe.conf sledeca dva reda:alias /dev/tts/LTM0 lt_serial
alias /dev/modem lt_serial6) Izvrsiti sledece komande
killall -HUP devfsd
depmod -aOvim je zavrseno izbacivanje drajvera.
21. септембар 2004. у 1:58 pm #21352Li-nuxУчесникStvarno bih voleo da vidim poruku nekoga kome sam pomogao (ako sam pomogao) da resi problem.
21. септембар 2004. у 4:42 pm #21353BratislavУчесникKao prvo , izvanredno i sveobuhvatno uputstvo . Čestitam.
To se traži .I pored svega , ja , mučenik , imam nekoliko pitanja.
Interesuje me da li ovi drajveri rade kod tebe , kao prvo.
Drugo ako si koristo raniju verziju drajvera za Lucente – ltmodem-2.6-alk-2 da li postoji kakva razlika u smislu poboljšanja , povećanja brzine konekcije i sl.
Da znam Pre nego što krenem u štetu .
Treće , i gore pomenuta verzija je bila bagovita a uputstvo nepotpuno i nejasno. Da svojevremeno nije pomogao Brainkilla , naklon Care , ne verujem da bi ih ikada stavio u promet.
Četvrto .Suštinski me interesuje ako ima neka dobra duša da posta uspešan postupak skidanja predhodne verzije drajvera instaliranih na sistem. Mislim da bi to takođe bilo od pomoći.
Peto. Po mom iskustvu podešavanje konekcije iz MCC ne daje baš valjane rezultate.
NPR izbor internet provajdera. To kod mene do sada nije išlo kako valja.Ne samo na M10 . Zatim IP parametri …hmm
Možda to ovde radi , videćemo. Ja sam ipak za to da se parametri podešavaju ručno u kppp.
Možeš da zamisliš samo nas jadnike vezane na Pulsne centrale.Srdačan pozdrav i svako dobro
22. септембар 2004. у 6:39 am #21354Li-nuxУчесникZahvaljujem na cestitkama.
Ne mogu a da ne spomenem da ne reaguju svi tako pozitivno na tako detaljno uputsvo.
Jer sam pored uputstva za Lucent-ov modem napisao i uputstvo za Intel-ov modem, gde mi se ljudi zale kako je uputsvo preopsirno i da ima mnogo toga da se radi. Mozda sam i preterao sa detaljima, ali imao sam nameru da pomognem i onima koji su manje iskusni ili uopste nemaju iskustva sa programiranjem.Da sad predjem na stvar
Kod mene drajver ltmodem-8.31a7 radi bez ikakvih problema kao i stari drajver na kernelu 2.4.x, ako se instalira na nacin koji sam naveo u uputstvu.
Kako sam i ranije napomenuo c source je dobar, dok je problem samo u instalacionim skriptovima autoload i cleanup koji se prema datom uputstvu uopste i ne koriste, vec se rucno odradi ono sto bi skript autoload trebao da uradi prilikom instalacije (korak 12,13, i 14).
Sto se tice drajvera ltmodem-2.6-alk njega sam skinuo sa interneta, pregledao source i nije mi se svideo pa ga nisam ni isprobao. Sve sto je novo puno je bagova.
Inace drajver ltmodem-8.31a7 je novija verzija vec poznatih drajvera za kernele 2.2.x i 2.4.x koji su se mogli naci na internetu u rpm paketima na sajtu http://www.heby.de/ltmodem
Da bi se uklonio prethodno instaliran drajver treba uraditi sledece:
Ukoliko je drajver instaliran kao rpm paket, onda samo treba ukloniti rpm paket.
Ukoliko drajver nije instaliran kao rpm paket, onda je najsigurnije drajver ukloniti rucno na sledeci nacin:1) Otvoriti terminal i logovati se kao superuser komandom “su”
2) Izbaciti drajver iz memorije komandom “modprobe -r lt_serial” ili “modprobe -r ltserial”
sto zavisi od instaliranog drajvera.3) Izbrisati direktorijum /lib/modules/”verzija kernela”/ltmodem u kome se nalaze fajlovi
lt_modem.ko i lt_serial.ko ili ltmodem.ko i ltserial.ko (zavisi od instaliranog drajvera)
Verzija kernela se dobija komandom “uname -r”
Za mdk 10.0 Official na ekranu ce se pojaviti 2.6.3-7mdk sto znaci treba izbrisati
direktorijum /lib/modules/2.6.3-7mdk/ltmodem4) Izbrisati fajl /etc/devfs/conf.d/ltmodem.conf
5) Iz fajlova /etc/modules.conf i /etc/modprobe.conf izbaciti svaki red koji sadrzi rec lt_serial ili ltserial
Na primer:
alias /dev/modem lt_serial
alias char-major-62 lt_serial
alias /dev/tts/LT0 lt_serial
alias /dev/modem ltserial
alias char-major-62 ltserial
alias /dev/tts/LT0 ltserial6) Izvrsiti sledece komande:
killall -HUP devfsd
depmod -aOvim je uklanjanje drajvera zavrseno.
Podesavanje konekcije u MCC mozes slobosno zanemariti jer se svi parametri za konekciju mogu podesiti i u KPPP-u.
Pozdrav.
23. септембар 2004. у 8:20 am #21355BratislavУчесникMalkice off Topic
> Ne mogu a da ne spomenem da ne reaguju svi tako pozitivno na tako detaljno uputsvo.
Pa ovako.
Meni je je jasno zašto je to tako.
Svi mi imamao sopstvene ideje i samatrm da je to dobro jer tema može da se sagleda iz više uglova .Svako može da se opredeli za ono što mu odgovara.
Članovi foruma imaju različito informatičko znanje i iskustvo .Broj članova takodje nije zanemariv. Tu su aktivni informatički profesionalci sa dugogodišnjim radnim iskustvom i neobee sa juče kupljenim kompom , studenti informatike itd. Figurativno raspon je dve svetlosne godine .
Mi , amateri koji se ovim bavimo iz hobija tražimo detaljno uputstvo, a iskusni profesionalci ne , njima su bitni samo suštinski detalji. U što kraćim crtama.. Detaljno uputstvo je naročito bitno ako se javljaju problemi tokom korišćenja i instalacije softwarea .hardware a itd .
Stari članovi Foruma se medjusobno već poznaju .Ako ne lično , onda kroz napise na forumu.
Pa su već uskladili nivo konverzacije.Nisam vidovit već kratkovid ali se usudjujem da za tebe pretpostavlajm da si apsolvent informatike sa par godina iskustva na Linuxu .Ne zameri ako grešim na osnovu par postova. U krajnjoj liniji nije ni bitno.
A sada nazad na temu.
Skinuo sam dotični drajver.
Kada budem imao malo više vremena iskoristiću priliku da se uverim u njegovu funkcionalnost. S obzirom da ne vidim naročito izražena poboljšanja u odnosu na verziju koju trenutno koristim , ne zameri ,nije mi tako hitno .Dodatne informacije za uklanjanje starog drajvera su na nivou uputsva. Jedino te molim da prokomentarišeš red:
killall -HUP devfsd
depmod -aJoš jednom Veliki , Srdačan pozdrav
Uz mnogo ovakvih uputstava u budućem radu i naravnoDOBRODOŠAO U JATO
23. септембар 2004. у 11:00 am #21356Off-TopicУчесникI svakako ovo sto radis zasluje cak i posebnu rubriku, jer nisam primetio da se iko bas toliko potrudio u pogledu debug-a, a to je cini mi se i najbitnije kod open-source, da se svaki bug registruje i otkloni.
A sto se tice opsirnosti, sve dok ima smisla, a ti definitivno imas talenta da to procenis.
Za razliku od mene 😆23. септембар 2004. у 11:02 am #21357Li-nuxУчесникHvala na savetu o pisanju poruka na forumu. Od sada cu na pocetku sve da napisem u kratkim crtama dok cu u nastavku teksta da pisem detalje.
Iako nisi vidovit pogodio si da sam apsolvent informatike i da imam iskustva u radu sa linux-om.
A sada da pojasnim znacenje komandi “killall -HUP devfsd” i “depmod -a”
Komanda killall sluzi za to da salje odgovarajuci signal procesu koji je naveden po imenu.
U ovom slucaju proces kome se salje signal je demon devfsd, dok je ime signala HUP (hangup).
Kada devfsd primi SIGHUP onda devfsd ucitava njegov konfiguracioni fajl /etc/devfsd.conf i
sve konfiguracione fajlove iz direktorijuma /etc/devfsd/conf.d (gde se nalazi i ltmodem.conf)
Za detalje vidi “man killall”, “man devfsd”. i “man devfsd.conf”Komanda depmod sluzi za kreiranje liste zavisnosti izmedju modula kernela, sto komandi modprobe omogucava da automatski ucita ili ukloni sve module kernela koji su potrebni za rad datog modula.
Drugim recima kada se izvrsi komanda “modprobe lt_serial” onda se automatski ucitava i modul lt_modem kao i svi ostali moduli koje zahtevaju lt_serial i lt_modem. I obrnuto, kada se izvrsi komanda “modprobe -r lt_serial” onda se automatski ukloni i modul lt_modem.
Za detalje vidi “man depmod”, “man modprobe” i “man modprobe.conf”24. септембар 2004. у 5:00 am #21358BratislavУчесникJasno ko dan.
1. октобар 2004. у 3:25 pm #21359komaУчесникjeli neko probao da instalira lt na mdk 10.1.
ja probao pa nista.nisam uspeo.
mozda nije dovoljan onaj source kernela koji ide uz instalaciju?
ili jednostavno moram da cekam novi drajver?vita jela,zelen bor,cekam brzi odgovor! :))))
1. октобар 2004. у 3:28 pm #21360komaУчесникe da.oni koji kukaju kako je preopsirno uputstvo,njih ustvari mrzi da citaju.
ali ako te mrzi preleti sta te ne zanima i procitaj sta ti treba i cao.zar ne.
uputsvo ti je super i tako treba da bude.ipak treba ceniti tudji rad i zelju da pomogne.samo tako nastavi -
АуторЧланци
Форум ‘Хардвер’ је закључан за нове теме и одговоре.