Početak › Forumi › Prvi put na Linuksu? › …a onda je ekran postao crn.
- This topic has 17 odgovora, 3 glasa, and was last updated 17 years, 6 months ranije by
Dr@g@n.
-
AutorČlanci
-
29. januar 2009. u 8:16 pm #10723
Dr@g@n
UčesnikKoristim sp6linux. I bas, kao sto je u naslovu receno, sve je radilo , a onda je odjednom ekran postao crn. 😮 Kada sam ponovo startovao kompjuter, “iznenadjenje” na ekranu, je zahtevalo da se logujem, ali mi to ne uspeva. Ima li resenja?
29. januar 2009. u 9:56 pm #75382dukenukem_4d
Učesnikkao da ne može da podigne grafički server ???
prvo mi je palo da nije nešto disk / particija / fajl sistem u kvaru
npr. loši sektoridok ne odgovori još neko, kaži da li je obična instalacija?
ili kao wubi ?
ili da li eventualno imaš neki usb key utaknut dok se podiže sistem ?
(da li znaš koliko ima particija na disku ? )ako je bilo iz čista mira ,a do tada sve ok ,
moguće da je neki hardverski kvar na računaru ??? (uključujući pojavu loših sektora )EDIT da nisi eventualno probao da doinstaliraš kde4 ?
moguće da ga je to sredilo ko zeca 😀dobra stvar ,sistem izgleda funkcionalan ,pošto možeš da se uloguješ
jedino grafički server trenutno ne može da se podigne29. januar 2009. u 10:04 pm #75383RiSK
UčesnikMeni nije jasno ovo
“iznenadjenje” na ekranu, je zahtevalo da se logujem, ali mi to ne uspeva. Ima li resenja?
Drugi snimak pokazuje da si logovan.
Premda prvi snimak pokazuje da init skripte nisu izvrsene.Ako mozes da se logujes (kao sto je na drugom snimku) ukucaj `startx` pa ako prsne X okaci logove servera da vidimo o cemu se radi.
Ako je slucaj da se nakon pojave prompta za log pokrecu init skripte koje gase racunar (sto imam utisak da se desava po 3. slici) onda je neka teska brljotina u pitanju.
29. januar 2009. u 10:09 pm #75384dukenukem_4d
Učesnikčekaj risk ,nemoj sa startx , trebao bi sam da znaš ,za ubuntu je bolja komanda
pošto se uloguje
[code]
sudo /etc/init.d/gdm restart
[/code]što bi trebalo da startuje gnome ,ako je sve ostalo u redu ???
EDIT: to je u stvari sudo /etc/init.d/gdm restart za ubuntu ,pogrešio sam nije rc.d
29. januar 2009. u 10:24 pm #75385RiSK
UčesnikHehee… Nije bolja. Te dve linije rade razlicitu stvar. Ne mozes reci da je jedna bolja
Pa cilj nam je samo da pokrenemo X i da vidimo gde puca. Sad uboo startx ili pokrenuo display manager ili uradio nesto trece – ista stvar.
Ovo startx ima jednu malu prednost: ako pukne, definitivno je puko X. Ako restartuje GDM mozda je puko X a mozda GDM 😉
Ok. Lako se provaljuje sta je, al ipak da ne upustamo coveka u to 😉30. januar 2009. u 4:40 pm #75386Dr@g@n
UčesnikStartx, je resio problem. 😀 Hvala vam…
Imam jos jedan problem. Ne mogu da pokrenem opciju “uredi menije” i program GRAMPS Genealogy Sistem. Radilo je, a onda odjednom prestalo. Pozdrav30. januar 2009. u 4:55 pm #75387dukenukem_4d
Učesnikda li sada si napravio da radi login kao pre ili još
uvek iz komandne linije ,kao na slici ?uff…mislim da je ipak trebalo ,probaj i sa ovim 🙁
sudo /etc/init.d/gdm restartobjašnjnje: kde4 je promenio skripte koje startuju default mendžer displeja
al ih nije vratio na gnome kad je deisstaliran 🙁
odnosno ,sa sistemom bi trebalo da je sve u redu
(osim što neće da automatski podigne grafički server)dodatno objašnjenje, ovi programi GRAMPS ,itd. moguće da ne rade jer nije startovan neki servis sa startx
koji se verovetno startuje kad se pusti : sudo /etc/init.d/gdm restartmislim da ima nešto da se vrati gdm kao default al ne mogu sad da se setim 🙁
30. januar 2009. u 4:57 pm #75388RiSK
UčesnikTrebalo bi da
[code]sudo dpkg-reconfigure gdm[/code]
pita za isbor podrazumevanog display managera. Izaberi GDM i sve je ok 😉30. januar 2009. u 7:01 pm #75389Dr@g@n
UčesnikPosle komande: sudo /etc/init.d/gdm restart
dobijam odgovor:
Stopping GNOME Display Manager… [ OK ]
* Not starting GNOME Display Manager (gdm); it is not the default display manager.
Inace sistem radi normalno, ali kod gasenja kompjutera, nemam opcije restart, ugasi i zamrzni, vec samo zamrzni.31. januar 2009. u 5:42 pm #75390Dr@g@n
UčesnikPokusao sam da GNOME pokrenem ovako:
dragan@dragan-desktop:~$ sudo apt-get install gnome
[sudo] password for dragan:
Čitam spiskove paketa… Urađeno
Pravim drvo međuzavisnosti
Čitam informaciju stanja… Urađeno
Ne mogu da instaliram neke pakete. Ovo može značiti da ste
zahtevali nemoguću situaciju ili da koristite nestabilnu
distribuciju gde neki zahtevani paketi još uvek nisu napravljeni
ili su povučeni sa liste.Pošto ste zahtevali samo jednu operaciju veoma je moguće
da paket jednostavno ne može da se instalira i da bi trebalo da
prijavite grešku na paketu.
Sledeće informacije mogu pomoći da se razreši situacija:Sledeći paketi imaju nezadovoljene međuzavisnosti:
gnome: Zavisi: gnome-desktop-environment (= 1:2.20.2.2) ali neće biti instaliran
E: Neispravni paketi
Zna li neko kako da ponovo aktiviram GNOME?
Inace sistem radi normalno. Jedino kod gasenja racunara, imam jedinu opciju zamrzavanja, a ne da biram izmedju restarte, gasenja i zamrzavanja. Pre zamrzavanja, moniror je beo, kao kada na televizoru nema programa, vec samo “snega” -
AutorČlanci
Moraš biti prijavljen da bi postavio komentar u ovoj temi.