Почетак › Форуми › Линукс › Опште Линукс дискусије › 2 procesora???????
- This topic has 19 одговора, 7 гласова, and was last updated 18 years, 1 months раније by DeeMon.
-
АуторЧланци
-
4. септембар 2006. у 6:08 am #7762velialУчесник
Vec me dugo muci jedno pitanje.
Imam Intela 2,8 HT i Abitovu plocu IS7-E2. Sve distribucije mi po automatizmu podizu SMP kernel, dmesg prijavljuje dva procesora (0 i 1), a sistem monitor mi daje procentualno iskoristenje za dva zasebna procesora.Zna li neko u cemu je fazon???????????
4. септембар 2006. у 8:23 am #47335MisterNoУчесникProcesor ti je sigurno dual core
4. септембар 2006. у 8:54 am #47336civanУчесникProcesor ti je sigurno dual core
Ne mora da znaci. Intel HyperThreading tehnologija je osmisljena tako da sistemu pruza iluziju da postoje dva procesora koji rade nezavisno. Iluziju, jer to nisu dva odvojena jezgra nego je samo nivo paralelizma veci. I moguce je prebaciti procesor u “normalan” mod.
Secam se da je bilo benchmarkova gde je pod windowsima procesor sa iskljucenim HT bio brzi od sebe sa ukljucenim, dok je linux tada uspevao da izvuce oko 40-50% vecu brzinu sa HT.
4. септембар 2006. у 9:20 am #47337velialУчесникU win-u mi prijavljuje samo jedan procesor (na onim osnovnim informacijama o sistemu).
[quote=”MisterNo”]
Procesor ti je sigurno dual coreNe mora da znaci. Intel HyperThreading tehnologija je osmisljena tako da sistemu pruza iluziju da postoje dva procesora koji rade nezavisno. Iluziju, jer to nisu dva odvojena jezgra nego je samo nivo paralelizma veci. I moguce je prebaciti procesor u “normalan” mod.
Secam se da je bilo benchmarkova gde je pod windowsima procesor sa iskljucenim HT bio brzi od sebe sa ukljucenim, dok je linux tada uspevao da izvuce oko 40-50% vecu brzinu sa HT.
[/quote]oces da kazes da linux sa ukljucenim HT radi bolje od win-a.
Da probam da iskljucim HT u BIOS-u tada bi trebalo da mi linux prepozna samo jedan procesor (ako nije dual core)??????????????
4. септембар 2006. у 11:00 am #47338amiriloУчесникMislim da imam isti procesor kao tvoj. Ne znam zasto ti je problem sto je ukljucen HT? Jel se desava nesto neobicno ili cista znatizelja? Meni pod winXP pro u task manager-u i u device manager-u postoji iluzuja 2 procesora, trebalo bi da i tebi postoji tako nesto, a mozda je i nesto do podesavanja na ploci.
POzzz
4. септембар 2006. у 11:36 am #47339velialУчесникcista znatizelja racunar radi OK
4. септембар 2006. у 8:42 pm #47340miodragzУчесникJa imam HT 3.06 EM64T isto mi prijavljuje dva procesora u Linuxu i xp-eu pa sam se malo zezao sa ukljucivanjem iskljucivanjem, Civan je u pravu sa testom,tacno 100%
4. септембар 2006. у 9:36 pm #47341civanУчесникoces da kazes da linux sa ukljucenim HT radi bolje od win-a.
Da probam da iskljucim HT u BIOS-u tada bi trebalo da mi linux prepozna samo jedan procesor (ako nije dual core)??????????????
Sudeci po stvarima koje sam tada citao, odgovor na oba pitanja je da. Nisam imao prilike da licno isprobam – poslednji intelov procesor koji sam imao je bio 80286 – pa nisam siguran.
5. септембар 2006. у 12:19 am #47342pedjamanУчесникMali dodatak na celu priču kada pravite benchmark
Windows ima taj problem da instalira podršku za HT pri instalaciji sebe. tj, naknadna promena HT, povlači reinstalaciju windowsa da bi se dobile optimalne performanse. To su objavila gospoda M$Tako da, uključivanjem i isključivanjem u BIOS-u niste dobili realno stanje… mora se reinstalirati windows nakon toga.
Jednog dana će napraviti OS ovi u M$… samo se ne zna kada…
5. септембар 2006. у 4:56 am #47343velialУчесникJednog dana će napraviti OS ovi u M$… samo se ne zna kada…
Ova ti je dobra O0 😀 O0
-
АуторЧланци
Мораш бити пријављен да би поставио коментар у овој теми.