Početak › Forumi › Linuks distribucije › Mandriva › Hardver › 2 cd/dvd roma na istoj grani + VIA chip == haos ! [HELP]
- This topic has 27 odgovora, 3 glasa, and was last updated 17 years, 1 month ranije by
kosmi.
-
AutorČlanci
-
25. jun 2009. u 4:56 am #79593
dukenukem_4d
Učesnikmože pod pravim komp. da se pusti freedos… 😀
ili u virtualbox-u ,mislim da ima opcija da mu se diraktno prosledi ide grana ?
(ili dal beše vmware to)znači ovo je NECCCC

svaka čas’ stvarno radi 😀

moždamalo… bio je nec od početaka fes drajv
nd 3500 i ranije,jeste da skoro niko ovo nije znao ,pa ni u vidousu da napraviali mi je malo smešno bilo kad se dečica raspravljaju čiji rezač je boli
pa jedan kaže ovaj moj može 200 diska ,a ovaj 1000 ili tako nešto 😀 😀ali ima jedan ,dal beše RIcoh koji od uništenog DVD+-RW napravi kao nov
koristeći neko specijalno low level phase change formatiranje 😀EDIT: za ovog samsunga 202x(koji je u stvari inkognito philips spd6005bt )
evo zašto ne javlja povratnu informaciju kad promeni
http://forum.imgburn.com/index.php?showtopic=1558
a izgleda da je privremena promena ili dok je disk u drajvu ili dok se ne resetuje drajv?
http://club.cdfreaks.com/f105/samsung-sh-s203b-bitsetting-225402/
😀25. jun 2009. u 11:08 am #79594kosmi
UčesnikNEC je to :D, al dobro to je modovani firmver zbog kojeg ovo i može da radi – to je suština. Pioneer isto daje samo DL+>ROM kao i NEC original. Kod Pioneera se vidim snalaze tako što nabave buffalo firmver i onda iskoriste MCSE (http://ala42.cdfreaks.com/), a taj “CD overclock” alat ima peč za SL>ROM… mislim šarena je situacija, ali može da se namesti… i tako hoću da kažem, dobro je što imaš u originalu bar taj temporary.
Za ostale kojima je nešto od ovoga teško, preporučujem zeleni nVidia binary-only drajver >:D.
25. jun 2009. u 2:44 pm #79595dukenukem_4d
Učesnikni šta dodati ni šta oduzeti … 😎
buffalo fw već ima dvd-r u dvd-rom i još nešto ,ali ja sam original bufalo stavio ,nije ni rpc1 u stvari 😀
(a i će mi kad xine napravi crypto attac na disk pre puštanja ^-^ )nego on ide peko spti u stvari kada je Wine u pitanju ???
http://forum.imgburn.com/index.php?showtopic=5317
EDIT:
i naravno ,sredio mi lilo… opet… 😡
kad ga puštam kako ne treba 😀
veliko L tačka i moj znak… (trepćući kursor)EDIT:
kad se ubaci disk ,promenio sam sa imgburn
zatvorio prog i narezao pomoću drugog prog (nero ,znam stidim se 🙁 )i ide dvd-rom 😀 😀
jel uvek kda se ubaci disk mora da mu se promeni ?
(ili pamti dok je pod napaonom)27. jun 2009. u 1:39 am #79596kosmi
UčesnikKod mene ide pod ASPI, tj. prepoznaje drajv pod oba, ali samo pod ASPI mi daje da menjam bt, pod SPTI kao nemam pristup memoriji (permisije), a ja znam da nisu;).
Kod tebe vidim ni neće ASPI da prepozna drajv, verovatno je to zato što ni ne koristiš scsi emulaciju kao ja, nego hdX, pa se zato ponaša različito :). Koja je verzija Wine inače kod tebe?
A ovo, temporary == in sys memory i mota se tu kao i nVidijin 3D što se mota, a kad se zakuca mora restart :D.
Inače ja kupih juče jedan LG baca u SL+>ROM i DL+>ROM by default sa originalnim firmverom (1.02) što dolazi, a to je sve što mi treba. Bio je i L model isti kao N samo sa lightscribe, ali i to mi stvarno ne treba.
http://www.cdfreaks.com/hardware/product/87621-LG-GH22NP20-Super-Multi.html
Eh da i kod ovog LGa (nije OEM) je temporary promena ako hoću da ga vratim na normal tj. +, sve kontra nego kod tebe… ma zajebancija čista, bitno je da radi ili da može da se promeni kako god :).
27. jun 2009. u 9:05 am #79597dukenukem_4d
Učesnikčekaj kad je /dev/scdX onda ga vidi kao atapi ili kako ???
al čini mi se da je i tad preko spti u wine ,na onom linku 😀što koristiš scsi emulaciju zar nije to obsolited ? 😀
ili je u pitanju to što je SATA dvd rezač ? ???Koja je verzija Wine inače kod tebe
on ga vidi i na 0.9.30 i na 1.1.6 kao SPTI (valjda)
to wine mi bilo pri ruci :angel:27. jun 2009. u 5:04 pm #79598kosmi
UčesnikEh duke nije obsoleted, hdX je obsoleted, kako da ti objasnim možda samo nisi imao iskustva sa tim :)… ATA(PATA) je rezač, ali svaki distro koji hoće da podrži što više CD/DVD/BD uređaja to radi preko libata scsi emulacije. Ovako sa hdX-ima, šta misliš da će da se desi ako neko ima priključene i SATA i ATA uređaje istovremeno? Uostalom USB rezači rade jedino preko ovoga, pa ti vidi šta je obsoleted ::). A i sam si iskusio sa problemom broj jedan, na šta se manje obraća pažnja ;). Jedini maleni “hendikep” (samo zbog navike eto :)) je što ne treba više koristiti hdparm uvek baš za sve. U ovom slučaju (a umesto hdparm) se to menja preko libata.force i libata.dma kernel parametara.
http://www.kernel.org/doc/Documentation/kernel-parameters.txt
A na primer zbog:
Older, unsupported ioctls
Why does HDIO_SET_DMA fail? I want to use DMA!
Why does HDIO_SET_UNMASKINTR fail?libata intentionally does not support all the HDIO_xxx ioctls that were supported by the older IDE driver. It is now preferred to use SG_IO as a generalized ATA command submission method, rather than creating a myriad of ioctls for each specific purpose.
The design decision was made only to support the HDIO_xxx ioctls that were heavily used by other programs. Generally the driver always programs the hardware to its maximum capability automatically, completely without user intervention. Therefore, for example, HDIO_SET_DMA is not needed for the vast majority of users because DMA is automatically enabled and used where available.
libata has gained full support for PATA, including older chipsets and devices with buggy/problematic designs. Alan Cox has done a lot of work on this. PATA is be fully supported, alongside SATA. libata PATA drivers exist for almost all PATA chipsets.
http://linux-ata.org/software-status.html
Via je odlično podržana, ne brini O0.
Što se Winea tiče, zanima me dal si kliknio na Autodetect (kao na slici) pre pokretanja imgburn?
P.S. Jel ima negde kernel config od Slaxa da pogledam samo kako su iskonfigurisane ove stvari ili ako ne da okačiš config ako hoćeš?
27. jun 2009. u 6:10 pm #79599dukenukem_4d
Učesnik>Sto se Winea tiče, zanima me dal si kliknio na Autodetect (kao na slici) pre pokretanja imgburn?
ne, dodao sam u stvari ručno diskove. 😮
>U ovom slučaju (a umesto hdparm) se to menja preko libata.force i libata.dma kernel parametara.
opet milion restartovanja 🙁
>Ovako sa hdX-ima, šta misliš da će da se desi ako neko ima priključene i SATA i ATA uređaje istovremeno?
zar ne mogu da miroljubivo koegzistiraju ?
>Generally the driver always programs the hardware to its maximum capability >automatically, completely without user intervention
što se svodi na windows , bez interakcije korisnika ?
otkud zna drajver koji blesavi kineski komad hardvera je kod mene 😡>Jel ima negde kernel config od Slaxa
naravno 😉
ftp://ftp.slax.org/source/slax/kernel/2.6.27.8/28. jun 2009. u 12:38 am #79600kosmi
Učesnik>Sto se Winea tiče, zanima me dal si kliknio na Autodetect (kao na slici) pre pokretanja imgburn?
ne, dodao sam u stvari ručno diskove. 😮Sorry :Dja to razmišljam na libata way, ako ubodeš USB rezač ili dodaš bilo koji HD novi, Wine ponekad ne zna sam da ga prepozna, već mora da se klikne ili doda ručno. Kod mene SPTI ne prepoznaje pridodate devices sve dok ne kliknem ovo, a ASPI ga nađe iako ne piše tamo :).
>Ovako sa hdX-ima, šta misliš da će da se desi ako neko ima priključene i SATA i ATA uređaje istovremeno?
zar ne mogu da miroljubivo koegzistiraju ?
Verovatno je moguće da budu zajedno, ali zašto bi to neko hteo kada pod libata može da radi skoro u svakoj situaciji? Više se fura fazon unifikacije sa libata, kada i nema potrebe za hdX. Uostalom pogledaj Jovirov post i kako su kod njega koegzistirali uređaji sa hdX, da je imao/koristio libata ne bi imao taj problem ;).
Ponovno ponavljam USB/SATA rezači i ogromna većina SATA I i svi USB/SATA II hard diskovi i noviji imaju ili imaće podršku samo u libata. Ogromna većina rezača i hard diskova sa PATA interfejsom takođe ima podršku u libata O0.
Svaki softver koji komunicira se hardverom i drajveri se moraju razvijati prvenstveno prema novonastalim potrebama hardvera, pa se i sam hdparm tome intenzivno prilagođava (neke opcije su izbačene, nove su došle, fixevi i tako :D) a sve u libata smeru, ako sam dobro izbrojao za godinu i po dana autor je objavio čak 25 verzija 🙂 O0:
http://sourceforge.net/projects/hdparm/
A za 9.11 kaže:
v9.11 [b]Fixed -I for ATAPI[/b]; added –prefer-ata12 for some USB enclosures
Pa novije imaju još fixeva za -I 😀 O0
-
AutorČlanci
Forum ‘Hardver’ je zaključan za nove teme i odgovore.