Početak›Forumi›Linuks distribucije›Slackware›2.6… kernel
- This topic has 6 odgovora, 5 glasova, and was last updated 17 years, 5 months ranije by
xphreak.
-
AutorČlanci
-
27. septembra 2005. u 12:18 pm #6220
debelizmaj
UčesnikKako izbrati kernel 2.6 prilikom instalacije Slacka?
Da li moram da ga kompajliram i sve to tek kad zavrsim sa instalacijom ili mogu u toku instalacije da ga izaberem, da ne stavlja 2.4 vec 2.6, posto se i ovaj drugi nalazi na diskovima?27. septembra 2005. u 1:46 pm #35190bp21000
UčesnikNe mozes izabrati 2.6.x kernel tokom instalacije (bar je tako bilo na 10.1, verziju 10.2 jos nisam imao prilike da vidim na delu), ali ne moras ni kompajlirati 2.6.x kernel nakon instalacije.
Dovoljno je da iz testing direktorijuma instaliras vec kompajliranu verziju 2.6.x kernela zapakovanu u *.tgz paket (znaci: #installpkg ime_paketa.tgz) i da onda napravis novi initrd i obavezno na kraju udaris jedan #lilo.
Koliko ja znam Patrick obicno daje upustvo kako treba izvesti instalaciju 2.6 kernela iz testing direktorijuma. Tako je bil do sada na verzijama
10.0 i 10.1, a ne verujem da je i u novoj veziji nesto mnogo bitno izmenjeno u vezi sa tim.27. septembra 2005. u 5:35 pm #35191doctorX
UčesnikAko koristis Slackware 10.2 mozes na pocetku instalacije da izaberes test26.s kernel.
24. juna 2006. u 8:35 pm #35192AleksaG
UčesnikImam slican problem, pa cu ovdje pisati.
Prvo da citiram readme sa drugog cd-a slacka10.2, gdje je objasnjeno kako staviti 2.6 kernel koji dodje na cd-u br.2.So, if you have an IDE based system that uses the
ext2 filesystem, then you will not need to use an initrd to boot.
Otherwise, read on.3. How do I build the initrd?
The easiest way to make the initrd is to use the mkinitrd script included
in Slackware’s mkinitrd package. We’ll walk through the process of
upgrading to the 2.6.13 Linux kernel using the packages found in
Slackware’s testing/packages/linux-2.6.13/ directory.First, make sure the kernel, kernel modules, and mkinitrd package are
installed (the current version numbers might be a little different, so
this is just an example):installpkg kernel-generic-2.6.13-i486-1.tgz
installpkg kernel-modules-2.6.13-i486-1.tgz
installpkg mkinitrd-1.0.1-i486-1.tgzChange into the /boot directory:
cd /boot
Now you’ll want to run “mkinitrd”. I’m using reiserfs for my root
filesystem, and since it’s an IDE system the reiserfs module will be
the only one I need to load:mkinitrd -c -k 2.6.13 -m reiserfs
This should do two things. First, it will create a directory
/boot/initrd-tree containing the initrd’s filesystem. Then it will
create an initrd (/boot/initrd.gz) from this tree. If you wanted to,
you could make some additional changes in /boot/initrd-tree/ and
then run mkinitrd again without options to rebuild the image. That’s
optional, though, and only advanced users will need to think about that.Here’s another example: Build an initrd image using Linux 2.6.13
kernel modules for a system with an ext3 root partition on /dev/hdb3.
Note that you need both the jbd and ext3 modules to use ext3:mkinitrd -c -k 2.6.13 -m jbd:ext3 -f ext3 -r /dev/hdb3
Sve sam uradio kao sto pise, instalirao kernel, instalirao module, ali uopste na cd-u nema paketa za initrd. Ali posto pise da initrd nije ni potreban ako je u pitanju ext2.
Posle svea toga kad pokusam da pokrenem linux, na pola procesa pokretanja dobijem sledece poruke:
VFS: Cannot open root device “302” or unknown-block(3,2)
Please append a correct “root=” boot option
Kernel panic – not syncing: VFS: Unable to mount fs on unknown-block(3,2)
Lilo sam editovao kao sto pise gore i pokrenuo ga, on se upisao u MBR, tako da nije do njega.
Linux sada podizem uz pomoc diska br.1 sa naznakom za bare.i kernel.Ne znam da li je bitno ali da kazem da sam pokusavao da prilikom instalacije linuxa stavim test26.s kernel, koji se instalirao, ali nije bilo modula uopste.(mozda sam to mogao rijesiti uz pomoc installpkg kernel-modules-2.6.13-i486-1.tgz, ali sta je tu je..l ). Tom prilikom sam bootovo linux prije instalacije sa test2.6 kernelom, i particije nijesu bile oznacene kao hda vec kao sda ili sde, tako nesta(u procesu instalacije, kad me pita da “pokazem” na particiju gdje ce se instalirati linux, da pokazem na ostale particije koje zelim da “vidim” pod linuxom).
Vise ne znam sta je, reinstalirao sam linux 10 puta.. pomagajte
Pozdrav25. juna 2006. u 9:02 am #35193xphreak
UčesnikKako izbrati kernel 2.6 prilikom instalacije Slacka?
Da li moram da ga kompajliram i sve to tek kad zavrsim sa instalacijom ili mogu u toku instalacije da ga izaberem, da ne stavlja 2.4 vec 2.6, posto se i ovaj drugi nalazi na diskovima?Pazi druze najbolje ti je da sam skines kernel i eventualno ako imas neki patch za kernel. Ja teram Slackware 10.1 i skoro sam stavio kernel 2.6.26 (patch jos nisam stavio). Naravno aks skines kernel source onda moras i da ga konfigurises i da ga kompajliras.
Imas super uputstvo za kompajliranje kernela ovde http://www.ns-linux.org/uputstva/Kompajliranje_kernela/?searchterm=kernel . A sto se konfiguracije tice, preporucujem ti da pokrenes make xconfig i da za svaku stavku procitas sta je sta i da odlucis da li da ukljucis u kernel ili ne. Meni je trebalo dobrih 2 sata da sve iskonfigurisem kako treba ali je definitivno vredelo.
Kad zavrsis sa konfiguracijom, .config file mozes da sacuvas za sledeci put kad kompajliras kernel da ne bi sve radio iz pocetka.25. juna 2006. u 4:23 pm #35194AleksaG
Učesnik[quote=”death”]
Kako izbrati kernel 2.6 prilikom instalacije Slacka?
Da li moram da ga kompajliram i sve to tek kad zavrsim sa instalacijom ili mogu u toku instalacije da ga izaberem, da ne stavlja 2.4 vec 2.6, posto se i ovaj drugi nalazi na diskovima?Pazi druze najbolje ti je da sam skines kernel i eventualno ako imas neki patch za kernel. Ja teram Slackware 10.1 i skoro sam stavio kernel 2.6.26 (patch jos nisam stavio). Naravno aks skines kernel source onda moras i da ga konfigurises i da ga kompajliras.
Imas super uputstvo za kompajliranje kernela ovde http://www.ns-linux.org/uputstva/Kompajliranje_kernela/?searchterm=kernel . A sto se konfiguracije tice, preporucujem ti da pokrenes make xconfig i da za svaku stavku procitas sta je sta i da odlucis da li da ukljucis u kernel ili ne. Meni je trebalo dobrih 2 sata da sve iskonfigurisem kako treba ali je definitivno vredelo.
Kad zavrsis sa konfiguracijom, .config file mozes da sacuvas za sledeci put kad kompajliras kernel da ne bi sve radio iz pocetka.
[/quote]Po ovom upustvu za kompajliranje 2.4.xx kernela si uspijesno kompajlirao 2.6?
26. juna 2006. u 7:18 am #35195xphreak
UčesnikPo ovom upustvu za kompajliranje 2.4.xx kernela si uspijesno kompajlirao 2.6?
Pazi covek pita da li moze tokom istalacije da odabere 2.6 kernel, sto mu je objasnjeno da za 10.1 ne moze a za 10.2 postoji mogucnost. A ja sam napisao sta da radi ako zeli da stavi 2.6 bez obzira koji je instalirao sa linuxom. A sa tim uputsvom bez problema mozes da odradis i kompajliranje 2.6x kernela, samo naravno treba da znas kako.
-
AutorČlanci
Moraš biti prijavljen da bi postavio komentar u ovoj temi.