Почетак › Форуми › Линукс дистрибуције › Mandriva › Хардвер › 2.1 Zvučnici na linuxu
- This topic has 7 одговора, 5 гласова, and was last updated 17 years, 11 months раније by LYb.
-
АуторЧланци
-
24. децембар 2006. у 1:06 am #8194Mr_PingvinУчесник
Drug me pita kako da namesti 2.1 zvuk na linuxu. Tražili smo na netu, ali nema ništa konkretno (svi pitaju za 5.1 i veće). Probali som razne miksere, stavili smo na amaroku xine engine i 2.1 speackers, ali opet woofer neće da proradi, t.j. radi veoma tiho, dok sateliti rade normalno. Šta god da radim sa mikserima woofer uopšte ne reaguje. Ispravan je jer na windowsu gruva kao lud. ima li neko 2.1 i kako ga je namestio??
24. децембар 2006. у 1:47 am #51020LYbУчесникNaravno, vise njih… nema sta da ne radi, sami zvucnici dele koliko salju na vufer a koliko na satelite. Uglavnom vufer ima “snagu sam za sebe”, da mozes da regulises jacinu basova. To ti nijedan mikser nece raditi, posto nema sa cime da radi, sve ide preko jednog, uglavnom 3.5mm, bajoneta.
24. децембар 2006. у 2:28 pm #51021Mr_PingvinУчесникDa baš zanimljivo što neće da proradi. Probali smo na više distroa, t.j. koristi linux već više od godinu dana i još uvek nisam uspeo da mu to podesim. Tu su bili i bagger, dapper, edgy, slackware, suse 9.3-10.2 i još po neki sitniji distroi. A na windowsu radi normalno.. nema nikakve logike..
24. децембар 2006. у 3:18 pm #51022tomajaГлавни мајсторNIje mi jasno sta tu ima da ne radi, Linux i njegov sound sistem (koji god sistem koristio) nema nikakve veze sa subvuferom. 2.1 zvucnici su stereo zvucnici prikljucenim na stereo izlaz (2-kanalni izlaz). Ja nkada nisam imao problema, i Altec Lansing, i MicroTec i ostali. Svi rade bez problema.
Jedino moze biti problema sa drajverima za zvucnu karticu, ili ako se sama kartica softverski podesava, odnosno do prikljucivanja na pogresan izlaz. Probajte da preko aumix-a ili kmix-a podesite nivoe. U kmix-u mozete lako menjati mod odnosno broj kanala. (tab “Switches”)linux4life
25. децембар 2006. у 2:48 am #51023Mr_PingvinУчесникHvala na odgovorima. Moraću da pogledam kako je to priključeno na komp. Ja sam mislio da sa softverom nešto nije u redu…
25. децембар 2006. у 9:30 pm #51024LimitManУчесникMoguce je da ti je kartica podesena za 5.1 sistem tako da dobijas odvojene kanale (npr rear ili front satelites) i signale (visoki od basova). Ako je takav slucaj, potrebno je da prebacis podesavanje na 2.0 (ili ako ima mogucnosti mada je prakticno isto na 2.1)
26. децембар 2006. у 9:41 am #51025jbobanУчесникUglavnom vufer ima “snagu sam za sebe”, da mozes da regulises jacinu basova.
Zanimljiv podatak je i da 95% snage ide upravo na basove. Zato da vas ne čudi što su sateliti nesrazmerno manji. Basovi nisu toliko prodorni kao visoki tonovi, ali upravo od njih se tresu prozori u nekim situacijama 😎
Zašto je kod mene, pored svih KMix podešavanja, i dalje nizak nivo zvuka pa moram na zvučnicima da pojačavam, u odnosu na Windows? Kako podesiti približno isti nivo?26. децембар 2006. у 3:45 pm #51026LYbУчесникNa Altec-u 621 60% snage ide na basove… uffff kada bih mogao opet negde da ih nadjem… zena je pri usisavanju zakacila kabl jednog satetelita i stropostao se sa dva metra… Nema boljeg 2.1 sistema te klase za 90-100 evra…
Sto se snage tice… meni je i na windowsu tise nego drugima. Zasto? Pa fora je sto na vindozi master volume ne bi trebao da prelazi 60% inace dobijas distorziju (znam, znam, ali ja sam vrlo pedantan, makar zvucnici bili smejurija od 100 evra). Digni u Kmix-u (ako koristis KDE) master i PCM na maksimum i trebalo bi da dobijes isto kao sto si navikao na vindozi.
-
АуторЧланци
Форум ‘Хардвер’ је закључан за нове теме и одговоре.