Warning: Undefined array key "scheme" in /home/linuxo/www/www/wp-includes/canonical.php on line 720

Warning: Undefined array key "host" in /home/linuxo/www/www/wp-includes/canonical.php on line 687

Warning: Undefined array key "host" in /home/linuxo/www/www/wp-includes/canonical.php on line 696

Warning: Undefined array key "host" in /home/linuxo/www/www/wp-includes/canonical.php on line 699

Warning: Undefined array key "scheme" in /home/linuxo/www/www/wp-includes/canonical.php on line 720
Novi GNU Debian "Squeeze" kernel isključivo sa OSS softverom - linuxo.org

Novi GNU Debian “Squeeze” kernel isključivo sa OSS softverom

Podeli preko

Programeri koji stoje iza razvoja najnovije verzije GNU Debian-a 6.0, sa kodnim imenom Squeeze, su najavili da će kernel novog Debian-a biti potpuno slobodan, odnosno bez vlasničkog softvera (u najvećoj meri drajvera). Ovaj posao se obavlja i na kernelima koji su isporučivani u verzijama 4 i 5 iako mnogi korisnici neće biti preterano zadovoljni, obizirom da će verovatno doći u situaciju da im ponešto od hardvera neće raditi, bar ne odmah.

Ipak, ovo je logična posledica opredeljenja u razvoju Debian-a koja govore da kod koji se koristi mora imati mogućnnost redistribucije kao i dostupan izvorni kod. Takođe je potrebno da bilo koji kod korišćen u Debian-u može da se izmeni. Većina zatvorenog koda ovo zabranjuje. U izjavi za štampu se kaže “Mi ovim reafirmišeno Slobodan Softver kao jeda od naših prioriteta, kao što je naznačeno u Debian-ovom društvenom ugovoru.” Klauzula tog ogovora koja se odnosi na navedene smernice kaže da će “Debian ostati 100% slobodan.

Pored navedenog se ističe da uključivanje vlasničkog iliti “proprietary” koda predstavlja realnu opasnost za korisnike u poglednu privatnosti, sigurnosti pa i ideoloških stavova, jer onda jedino vlasnik koda zna šta se u njemu nalazi.

Za one koji imaju hardver koji može zavisiti od non-free drajvera, Debian će obezbediti i održavati non-free arhivu na CD/DVD image fajlovima za alternativnu instalaciju i na repozitorijumima. Stav Debianovih developera je da ti drajveri nisu deo Debian-a i da korisnici treba da traže odvojeno.