GNUčionica II – Help, man?

Poneseni željom za konkvistadorskim istraživanjem novih teritorija i ispunjeni osećanjem neukrotivog entuzijazma, nakon što ste pročitali prvu GNUčionicu, pokrenuli ste sa nekog Live diska svoj prvi Linux distro (GNU/linux distribucija od milošte).
Ovde priča može da krene u dva toka. Prvi, za koji je potrebno neuporedivo manji broj reči, sastoji se u uspešnom podizanju grafičkog okruženja (u GNOME, KDE ili nekoj drugoj varijanti). Sve radi na prvu i posle par klikova po novom vizuelnom doživljaju postajete okoreli zagovornik FLOSS-a i kačite sliku Linusa Torvaldsa pored ikone sveca koji se štuje u vašem domu. You lucky, lucky bastard
Za one manje srećne pišem ovaj post.
Prvo da razjasnimo nešto. Ukoliko ne volite da čitate poželjno je da imate debeo buđelar, jer iako je linux free, podrška za njega ne mora da bude. Shvatite da zavisite od developera da napišu kvalitetnu dokumentaciju ili od naprednih korisnika i gurua *nix-like sistema da vam daju kvalitetne odgovore. Shvatite to i budite zahvalni jer oni najčešće nisu plaćeni da pomažu drugima. Rade to iz čistog entuzijazma. Stoga, najbolja politika je “u se’ i u svoje kljuse”, a kad zagusti – pitajte, ali ne zloupotrebljavajte!
Dakle, šta raditi kad negde zapnete u linuxu?
Pre svega, pažljivo čitajte uputstva koja vam sistem saopštava. Nije redak slučaj da se u tim porukama već nalazi rešenje problema, a ukoliko ponuđeni saveti zakažu, pređite na isčitavanje dokumentacije.
Help samog programa koji pravi problem može biti izvor korisnih informacija, kao i /usr/doc/* i /usr/share/doc/* folderi.
Takođe, veoma korisna komanda bi bila “man” (bez navodnika) praćena imenom programa. Ovo će vam dati uvid u pravilnu sintaksu programa i moguće parametre koje možete upotrebiti.

Auuu, sad sam tek shvatio da vi novaci nemate pojma šta je to konzola… tj, terminal… tačnije emulator terminala… Pa, za sada samo treba da znate da je to mesto gde se kucaju komande i da se pokreće preko ikonice pod nazivom Konsole, Terminal, XTerm, rxvt ili slično. Sledeća GNUčionica biće posvećena ovoj crnoj rupi koja guta sve što korisnik napiše.

Ukoliko budete blagosloveni funkcionalnom internet konekcijom na konju ste. Za većinu problema rešenje i gomila dokumentacije može da se nađe i online, na sajtovima distribucija ili programa, wiki stranama, mail listama, usenet ili google grupama, kanalima IRC servera… stoga, google u šake i pretražujte.
Postoji još jedan online resurs za pomoć i namerno ga ostavljam za kraj kako bih što bolje elaborirao najefikasniji način upotrebe istog. Naravno, u pitanju su forumi, online zajednice okupljene oko istog distroa ili generalno linuxa. Ovde je nabitnije da shvatite da kvalitet i količina odgovora koji dobijate zavisi isključivo i samo od vas. Pročitajte prvo kako pametno postavljati pitanja i stvari bi trebalo da vam budu jasne. E sad, pošto sam siguran da nećete pročitati kad vidite koliki je text na linku, sledi sažetak.
Pre svega gledajte gde postavljate pitanje, tj. ispoštujte forum i njegove sobe i postujte u onom delu koji se tiče problema. Ukoliko niste sigurni gde bi tačno trebalo da ide vaše pitanje potražite sekciju za početnike ili nove članove.
Čitko i jasno opišite problem, kako i kad se manifestuje, postupke koje izvodite pre, u toku i posle manifestacije problema. Nemojte preterivati u opisivanju, velike postove je teško čitati, pišite koncizno i precizno, ako nekome nešto bude nejasno – pitaće vas.
Obavezno navedite šta ste pre postavljanja teme ili pitanja pokušali da uradite da rešite problem.
Ukoliko ste pročitali dati vam link i ostatak mog pisanija i držali se postavljenih teza, vrlo je verovatno da ćete imati konstruktivnu i plodonosnu diskusiju, a ako odgovor izostaje, pa, sačekajte malo, možda se niko nije susreo sa takvim problemom, možda su ljudi opterećeni obavezama, a možda ipak treba da pročitate onaj tekst za koji sam dao link.
Nikako, ni u kom slučaju, nikada nemojte da tvrdoglavo smatrate, diskreditujete, omalovažavate, zahtevate ili, ne daj Bože, nešto naređujete. Zajednici okupljenoj oko slobodnog softvera je u suštinu usađena antipatija ka autoritativnim stavovima i osobama. Za kraj evo par tema sa domaćih forumima koje mogu da budu dobar reper kako treba posavljati pitanja i komunicirati sa zajednicom
Pripreme za prelazak na GNU/Linux sa Linuxo foruma
Prelazak sa Windows-a na linux sa SK foruma (od posta broj 11)
Ima toga još, ali ove dve su mi u najsvežijem sećanju…

Kao što se vidi iz cele priče, pomoć za eventualne probleme na linuxu može da se nađe na mnogo načina i na mnogo mesta. Koliki uspeh ćete u potrazi imati u najvećoj meri zavisi od vas. Kao što sam i rekao tema sledeće GNUčionice biće famozna konzola i time ćemo sa teorijskih lamentovanja preći na prljanje ruku 🙂