Upoznajte Linux

Podeli preko
Tekst na ovim stranicama je u izradi. Ukoliko želite da se uključite u njegovo stvaranje javite se !

Linux predstavlja moderan operativni sistem koji se danas koristi kako na kućnim (desktop), prenosivim (notebook, netboook) računarima, tako i na radnim stanicama, serverima i mobilnim uređajima (smart telefonima, tabletima). Linux je nezaobilazan na super-računarima (na 9 od 10 najjačih računara na svetu je instaliran Linux).
linux_supercomputer_chart.jpg

Slika 1. Procentualno učešće Linux-a na super računarima

Ako ste do sada i imali sumnju da li je Linux dovoljno dobar za vas, upoznaćemo vas sa par činjenica i zadovoljnim korisnicima Linux-a:

  • Da li ste znali da je jedan od najpopularnijih mobilnih operativnih sistema, Android zapravo zasnovan na Linux-u ?
  • Da li ste znali da većina servera koji koriste naši i svetski internet provajderi (preko koga se povezujete na internet) takođe koriste Linux?
  • Da li ste znali da se veliki broj internet sajtova nalazi na web serverima na kojima je instaliran Linux i drugi softver otvorenog koda (Apache, MySQL, php) ?
  • Da li ste znali da giganti IT industrije kao što su IBM, Oracle, HP, Red Hat i mnogi drugi razvijaju svoj biznis pomoću Linux-a ?
  • Da li ste znali da najveća svetska berza, čuveni Wall Street koristi Linux u svom poslovanju već 10 godina ? Da mnoge banke čine isto ?
  • Da li ste znali da mnoge gradske (na primer Berlin, Beč, Amsterdam, Pariz, Minhen…) i državne institucije (Francuska, SAD, Brazil, Kina, Nemačka, Švedska, Švajcarska, itd.) u svetu koriste Linux u svom radu ?
  • Da li ste znali da najveći svetski filmski studiji (DreamWorks, Disney, WetaDigital, Industrial Light & Magic, Pixar i dr.) koriste Linux i drugi Open Source softver za kreiranje filmova i realističnih 3D vizuelnih efekata. Evo i par blokbastera za primer: Titanic, Lord of the Rings, SinCity, Matrix, Shrek, The Day The Earth Stood Still, X-Men, I, Robot, King Kong, Avatar i mnogi drugi
  • Da li ste znali da mnogi poznati članovi auto industrije poput Fiat-a, Pežo-a i Citroen-a, BMW-a, Volvo-a ili recimo Wiliams F1 koriste Linux u razvoju svojih modela ?
  • Da li ste znali da je slična priča u gotovo svim delatnostima modernog ljudskog društva ?

Ovih par primera je dato samo kao ilustracija da LINUX danas predstavlja slobodan, besplatan, stabilan, siguran, pouzadan, moćan i veoma svestran operativni sistem.

linux-logo.jpg

Slika 2. Linux maskota (logo)

Bilo da su u pitanju obični kućni korisnici, programeri ili poslovni korisnici, svi uspešno mogu da obave svoje poslove (ili da se zabavljaju) na Linux-u. Multimedija, zabava, internet, office programi, grafička, audio i video obrada, kreiranje novih softverskih aplikacija,… sve ovo i još mnogo toga više, može da se uspešno radi na Linux OS-u.

Ovo je samo kratki uvod u priču koja vam može dati mnogo više informacija o tome zašto izabrati Linux, pored drugih opreativnih sistema koji postoje.

Na primer, kako jednostavno možete zaboraviti na legalizaciju softvera i ogromne troškove koja ona nosi prelaskom na Linux, saznati zašto nema potrebe da se bakćete sa anti-virus programima, kako je moguće da je Linux besplatan (slobodan), kako je moguće da sve programe koje koristite na Linux-u takođe možete da koristite legalno potpuno besplatno, itd.

Više informacija u nastavku… kao i na Why Linux is better ? (srpski prevod)