Šta donosi Linuks kernel 4.20 ?

Подели преко

Нови Линукс кернел, чијим развојем поново управља Линус Торвалдс, стигао је до 4.20 RC1 верзије. Све недоумице око тога да ли ће ово бити Линукс кернел 5.0 су отклоњене у његовом посту. Ово издање доноси преко 350.000 линија новог кода, па је тако укупно премашио 24 милиона линија кода. Wow !

Највећим делом се ради о подршци за нови хардвер, почевши од AMD Vega 20 система, подршке за AMD Picasso APU.  Наставак подршке за Intel Icelake, и жични Intel 2.5G Ethernet, затим подршка за P2P PCI меморију, Apple Trackpad 2, Logitech скроловање високе резолуције. Посебно треба издвојити и подршку за нове процесоре попут кинеских Hygon Dhyana CPU-ова, затим за чувени Snapdragon 835 и др.

Ипак, најобимније новине се односе на сегмент графичких чипова и одговарајућих драјвера. Поред поменутих AMD-ових и Intel-ових хардверских компоненти ту је и први пут уведена подршка за HDMI 2.0 у open-source NVIDIA Nouveau драјверима као и бројнe DRM оптимизације. Још да поменем и побољшања у домену фајл система, попут Btrfs-а и његових бољих перформанси или побољшања за RAID10.

Много детљанији опис свих очекиваних новина, а и онога што је изостављено из кернела 4.20 може се прочитати на phoronix.com. Нова верзија кернела би требало да буде објављена за око два месеца, односно, крајем децембра ове године.

2 komentar(a) o “Šta donosi Linuks kernel 4.20 ?”

  1. Објавјављена је прво подиздање Линукс 4.20 кернел серије, и то 4.20.1.

    Linux 4.20.1 доноси већи број исправки за Btrfs фајл систем, као и неколико за F2FS и EXT4 фајл системе, пар допуна и исправки за ALSA систем и ARM64. Срећом, Линукс 4.20.1 нема ништа нарочито да нам понуди што је добра вест. Нема већих багова и сигурносних пропуста. Више информација на званичној објави.

    The complete list of Linux 4.20.1 changes can be found via the release announcement.

    For those running Fedora, Linux 4.20 will soon be shipped as an update.

Komentari su zatvoreni.