Испливао Убунту 18.10 „Cosmic Cuttlefish“

Подели преко

Ово ново октобарско издање, иако са кратком предвиђеном подршком у односу на 18.04 LTS, закључно до јула 2019. године, представља следећи корак у развоју Убунту Линукса, нарочито после повратка на ГНОМ графичко окружење. Наравно, поред основне верзије и друге варијанте су доживеле своју нову верзију, попут Кубунтуа, Лубунтуа, Убунту Студија и осталих.

Убунту 18.10 нова основна десктоп тема „Yaru“

Нови Убунту доноси промене у основној теми ГНОМ шкољке (Gnome Shell). Ново име теме је „Yaru“ која делује прилично освежавајуће. Као основна поставка X.Org сервер је и даље ту, али је могуће подићи и Wayland сесију приликом пријављивања. Наравно, најновија верзија ГНОМА 3.30 са свим својим унапређењима ће свакако допринети добром утиску у раду графичког окружења. Ипак, главне предности новог Убунту су кернел 4.18 и Mesa 18.2 као и прелазак на gcc 8(8.2). Ту су и најновије верзија Фајерфокса 63.0 и ЛибреОфиса 6.1.2 уз многе друге ажуриране верзије софтвера. Интегрисана је и нова алатка за прављење снимака екрана, као и Remmina RDC (Remote Desktop Client)

Иначе, ажурирање са Убунтуа 18.04 LTS на нови Убунту 18.10 је могуће и поджано само за 64-битне верзије, јер 32-битна полако одлази у заборав.  Дакле, за ажурирање на нову верзију препоручујемо прво да ажурирате постојећи 18.04 а затим ће бити довољна једна позната команда у конзоли sudo apt update && sudo apt dist-upgrade. Ипак, ево и детaљнијег упуства за аужурирање Убунтуа уколико преферирате графичко окружење.

Комплетнији опис нове верзије можете прочитати на званичним Убунту Вики страницама, а ми још да вас упутимо на линкове за преузимање:

Убунту 18.10 десктоп 64-битни званични ISO фајл
Убунту 18.10 десктоп 64-битни званични торент
Убунту 18.10 сервер 64-битни live install