I konačno: GParted 1.0

Подели преко

Коначно је GParted, ова толико популарна и коришћена алатка, дошла до верзије 1.0 (1.0.0-1). Слободни и бесплатни едитор партиција је једна од најкориснијих алатки за рад са партицијама на рачуарским дисковима. Објављен је под условима GNU/GPL2 лиценце. GParted подржава рад са великим бројем фајл система: btrfs, ext2 / ext3 / ext4, fat16 / fat32, hfs / hfs+, linux-swap, lvm2 pv, nilfs2, ntfs, reiserfs / reiser4, udf, ufs, xfs

Након 14 година развоја, прошле недеље је објављена нова финачна верзија која пред јубиларне верзије доноси доста унапређења. Пре свега се ради по портовању графичког интерфејса на најновији GTK3 (Gtkmm 3) и GNOME 3 yelp-tools документациону основу. Поред тога, о новој верзији стиже и комплетна подршка за F2FS фајл системе, подршка за online промену величине проширених партиција, боље освежавање NTFS фајл система…

 

Иначе, GParted представља мулти-патформску апликацију, јер се може користити на ГНУ/Линукс системима, Виндоус и Мак ОС X оперативним система. Може да ради и у виртуелним окружењима (VMWare, VirtualBox). Постоји и лајв верзија која омогућава попоравку или рад са партицијама где оперативни систем не може да се подигне. Ова лајв верзија је базирана на Debian Линуксу.

gparted logo
gparted лого

 

Стартни мени  је унапређен, као и разна унапређења за UEFI системе, укључујући унапређено подизање локалног система, нови мени за подешавање UEFI firmware-a, као и информације о GParted Live-у.

Преузимање нове верзије GParted Live 1.0.0-1 се може обавити директно на страници за преузимање или преко менаџера за софтвер у буквално свакој Линукс дистрибуцији.