Guster

Napravljene poruke na forumu

Gledanje 1 članaka - 1 do 10 (od 204 ukupno)
 • Autor
  Članci
 • kao odgovor na: Koj linux u kancelariji ? #81165
  Guster
  Učesnik

  Debian 4 na 2 računara u firmi radi godinama bez problema. Mrzi me da instaliram novi, kad i na ovome radi sve što treba. Stabilni Debian je moja preporuka. Kad ga jednom skockaš, više ne treba ništa da radiš na njemu.

  kao odgovor na: MIR BOZIJI! HRISTOS VOSKRESE! #77850
  Guster
  Učesnik

  Χριστός ἀνέστη! Ἀληθῶς ἀνέστη!

  kao odgovor na: instalacija kodeka za mp3 #77111
  Guster
  Učesnik

  prijatelju slab sam s ćirilicom Cheesy Cheesy Cheesy

  http://www.crosign.com/hr/cirilica-latinica-konverter

  kao odgovor na: Pitanje, a i komentar za Linux korisnike #76351
  Guster
  Učesnik

  Porazmislite o onom što sam rek’o.

  Razmislili i slažemo se. Ja sam uglavnom ćutao dok nisam ništa znao, trudio sam se da se sam snađem, postavio bih poneko pitanje kad bih imao problem, a posle sam se se svaki put trudio da početniku sve nacrtam. Većina nije. Treba malo više dobre volje, slažem se, ali svako treba i sam da se malo više potrudi. U čemu je praktična razlika između Lina i Vina? u tome što ti Vin dođe preinstaliran na računaru koji kupiš, sve standardno podešeno, pa ti objasne kako se pali i gasi i kako da koristiš osnovne programe. Kad imaš neki banalan problem, odeš kod druga ili komšije ili kolege iz firme, koji imaju isti OS pa se snađeš. Da dobiješ Linuks na računaru i da svi koriste Linuks, bilo bi isto. Nije Linuks ništa teži i komplikovaniji. Dok nam ga ne budu uvaljivali sa svakim novim računarom, moraćemo sami da se snalazimo, a nešto mi se čini da nas je sve više i više.

  Apelujem da se ne pravimo mnogo pametni, nego da pomažemo kolegama početnicima kad god možemo.

  Amin.

  kao odgovor na: Srecna nova godina #74784
  Guster
  Učesnik

  kao odgovor na: Razmisljam o promeni distribucije…Ubuntu ili Fedora #74231
  Guster
  Učesnik

  Čisto subjektivno gledanje i lično iskustvo: Sa svakom Fedorom sam imao neki problem na potpuno različitim konfiguracijama i nikada nisam otišao dalje od instalacije, probe par dana i na kraju brisanja. Sa Ubuntuom od verzije 7.04 nemam nikakvih problema i sve radi na 3 različita računara (sa hardverom ne mlađim od 2006.). Ne mora da bude pravilo, nisam se previše trudio da mi Fedora proradi 100%, ali iskustvo može da koristi.

  Inače, ja sam pristalica eksperimentisanja, pa ko voli neka proba i sam odluči šta mu odgovara. Meni je malo dosadilo – rade mi Ubuntu i Debian odlično, pa se i ne javljam mnogo na forumu jer nemam šta pametno i novo da kažem.

  kao odgovor na: Drajveri za Linux #72420
  Guster
  Učesnik

  Sta ako ja instaliram Linux a drajveri mi ne rade ili ih i nema. Bilo bi cisto gubljenje vremena ponovo instalirati Win

  Dual boot. Možeš da instaliraš Linuks na posebnoj particiji i da ostaviš Vin, pa prilikom podizanja sistema biraš koji ćeš da podigneš. Ako ti se neki Linuks distro ne sviđa, možeš da ga obrišeš i probaš drugi. U svakom slučaju, prvo probaj neku live distribuciju bez instalacije.

  kao odgovor na: Drajveri za Linux #72416
  Guster
  Učesnik

  Pitanje nije glupo, ali je uopšteno i na njega ne možeš dobiti precizan odgovor. Za većinu stvari koje si nabrojao ne treba da skidaš drajvere jer su već ugrađeni u kernel. Najbolje je da skineš neki live distro i da ga probaš bez instalacije, pa da vidiš šta ti od hardvera odmah radi a šta ne. Samo modem može (ali ne mora) da bude problem, a ostalo bi trebalo da radi.

  kao odgovor na: Offtopic tema o offtopic-u – bez offtopic-a molim! #72306
  Guster
  Učesnik

  Tačno je da bauk offtopic-a kruži ovim forumom, ali nisam za uvođenje diktature.

  kao odgovor na: problem konfigurisanja internet konekcije #71618
  Guster
  Učesnik

  Tu je izgleda stvar samo u konfigurisanju mreže. Ne znam napamet šta bi tačno moglo da bude. Predlažem da digneš live PCLOS i pogledaš u kontrolnom centru kako je konfigurisana mreža, a onda isto to prepišeš na instaliranom distrou. Trebalo bi da radi.

Gledanje 1 članaka - 1 do 10 (od 204 ukupno)