fortytwo

Napravljene poruke na forumu

Gledanje 1 članaka - 1 do 10 (od 29 ukupno)
 • Autor
  Članci
 • kao odgovor na: Gateway, server i jos ponesto #22786
  fortytwo
  Učesnik

  Dugo vec pricam, izgleda uzalud, da je najpametnija moguca stvar za gateway neka od dedicated distribucija kao sto su IPCop, Smoothwall ili M0n0wall … i najzad ovaj novi Mandrake MNF. Iz tudjeg iskustva, najbolji je IPCop. Masine na kojima to radi danas mozes da nadjes za stvarno bedne pare.

  Zasto dedicated distribucija? Pa da bi ustedeo na zivcima… oko konfiguracije, administracije. Da ne pricam da je takav distro posebno kompajliran da bi bio sto sigurniji.

  Nisi rekao gde je taj POP server, ali ako je kod providera oni obicno vec skeniraju mail, koliko toliko pouzdano. U svakom slucaju, ako imas win masine, preporucujem da na njima bude neki AV. Firewall bi bio briga gateway-a, na kome mozes i proxy da drzis, tako da je to prilicno sigurno resenje. Postoji jos jedno resenje. To je da dignes mail server na nekoj lin masini u lokalu pa da ti ona kupi mail sa spoljnog servera i da ga skenira, a ostali clienti da se kace na taj mail server. To je prilicna komplikacija.

  Ako mislis da vrsis skeniranje samog IP saobracaja za viruse, to ce zahtevati dedicated masinu.. i to ozbiljnu, recimo neki athlon XP ili P4, koja ce prakticno da bude proxy… Takvo resenje se ne preporucuje, mnogo gusi mrezu. Ko najsporiji proxy koji si u u zivotu video. Jedino pravo resenje za to su tzv. hardverski gatekeeper-i koji kostaju boga i oca. Panda svoj prodaje za nekih deset soma dolara :(.

  Nadam se da sam ti koliko – toliko pomogao.

  kao odgovor na: flash linux -kako #23140
  fortytwo
  Učesnik

  Ne znam za flashlinux, ali postoji uputstvo za feather, koje sam probao i utvrdio da radi…

  Cek da ga nadjem…

  http://featherlinux.berlios.de/usb-instructions.htm

  Javi dal ti je pomoglo…

  kao odgovor na: p2p programi za linux #20355
  fortytwo
  Učesnik

  Probao sam svasta, ali bittorrent IMHO najbolje radi. Sto se clienta tice, preporucujem azureus. To radi na svakom OS-u.

  http://azureus.sourceforge.net/

  .torrent file nadji na http://www.suprnova.org

  kao odgovor na: nesto kao conection sharing ???? #22473
  fortytwo
  Učesnik

  Pa eto, ako ne znate, ja vam kazem. Inace, kada vidite kako izgleda adinistracija takvog gateway-a vise nikada necete zeleti da terate nesto drugo, sem mozda M0n0wall-a, ako volite BSD. IPCop .ISO je 60 mega. Administira se kao od sale.

  kao odgovor na: nesto kao conection sharing ???? #22471
  fortytwo
  Učesnik

  Uz rizik da me optuze da se ponavljam:

  Ljudi, instalirajte distroe koji su posebno pravljeni za gateway, kao sto su IPCop ili smoothwall. Prednosti su mnogostruke, pogotovo za ljude koji nemaju iskustva sa radom u komandnoj liniji, a hardware koji zahtevaju je pristupacan.

  kao odgovor na: Linux u skoli #22417
  fortytwo
  Učesnik

  Nije ni to sa gateway-om (valjda na to misli pedjaman kad kaze tunneling) nikakav poseban problem. Stavis jedan pentium 2 na recimo 300 Mhz sa 64 RAM-a i DVE mrezne karte i na njega instaliras recimo IPCop ili smoothwall. Mislim da IPCop ima cak neki dodatak koji sluzi na net cafe.

  kao odgovor na: DialUp #20985
  fortytwo
  Učesnik

  Mozda je glupo resenje, ali ja mislim da yubc ima 042 (SMIN) broj?

  kao odgovor na: Pa gde je zvuk??? #21026
  fortytwo
  Učesnik

  Odgovor za koji sam savrseno siguran da ti se nece svideti:
  Pazari SB.

  Ja sam se doduse jos gore opekao. Kupio sam M-AUDIO revolution (stvarno dobro zvuci pod win-om a radi i na mac-u), koji radi nekako pod lin-om, ali kmix samo krahira (recimo pod MDK 10). Kmix je doduse proradio pod YOPER-om ali traljavo. Zato pod njim ne radi moj matori LEXMARK 3200.

  kao odgovor na: US Robotics i MDK #21013
  fortytwo
  Učesnik

  Ja imam USR modem, i mogu da kazem da je to valjda jedini hardware koji je radio sa svim distroima koje sam probao, bez ikakvih drivera, ukljucujuci tu i MDK 10, zatim novi MEPIS (2004 RC5), YOPER, kao i RED HAT 9.

  kao odgovor na: Smoothwall, pravo resenje za A/DSL #20424
  fortytwo
  Učesnik

  Poznato mi je da postoji netfilter/iptables.
  Moja greska je sto sam net filteringom nazvao content filtere.

Gledanje 1 članaka - 1 do 10 (od 29 ukupno)