Početak›Форуми›Linuks›Opšte Linuks diskusije›VISTA NEMA ALTERNATIVU !!!
- This topic has 78 odgovora, 20 glasova, and was last updated 15 years, 7 months ranije by
GoranSTX.
-
AutorČlanci
-
22. avgusta 2007. u 1:24 pm #60400
Časlav Ilić
UčesnikPored svih mojih sistema i testiranja , ja sam razocaran. Kompajliran FreeBSD , Fedora 64_bit , UBUNTU_64_bit , NISTA !!!!
U kom tačno smislu „ništa“?
[…] Hocu da je oborim , pokrecem , word , photoshop […] preko 20 programa u isto vreme a ona ni da stucne .
Da prostiš, vrlo svrsishodna namera i oštroumna izvedba…
Cini mi se da cemo voditi ljutu bitku sa M$. Igrali su na kartu , kupite masine i letece . Tako i bi .
Hoću li za svaku mašinu sa Vistom za koju sednem naći terminalski program, perl, piton, GCC? Hoću li uz veliku verovatnoću na svakoj takvoj mašini naći moćan uređivač teksta (Emaks, Vim, pa „modernije“ kao Kejt), moćne programe za rezanje diskova i puštanje muzike (K3b, Amarok), te recimo Open-ofis, Gimp, Inkskejp? Hoću li imati sve to lokalizovano, na srpskom, takođe na licu mesta? Hoću li bez ikakvih podešavanja moći da skakućem od jedne do druge mašine, prenosim datoteke i izvršavam programe, samo na osnovu znanja imena domaćina/IP adresa?
A ako je mašina pod mojom kontrolom, hoću li moći ono što mi nedostaje da instaliram jednim klikom iz jednog programa (Sinaptik) ili jednom naredbom školjke? Iz arhive od 10.000 paketa? Hoće li se cela ta instalirana skupina ažurirati sama od sebe jedne noći svake sedmice ili meseca, bez moje intervencije?
Jer ako navedeni programi neće biti na većini mašina za kojima se zateknem, ako na svojoj mašini moram da skidam jedan po jedan sa Interneta i instaliram s bezbroj klikova i pitanja ‘oćeš ovo ‘oćeš ono, ako će za skriptne stvari i kompilatore da me upućuje na štelovanje kojekakvih putanja po sistemu, ako ću morati da uspostavljam nekakve radne grupe da bih pristupao mašinama, ako će sve ispod Viste Ultimat da mi zakuca sistem na jednu lokalizaciju posle dve sedmice „probe“, ako će svaki program ponaosob da instalira dograde i zakrpe kad mu se ćefne i da me gnjavi iz sistemske kasete (ili, još gore, da traži resetovanje), onda… daleko joj lepa vista 🙂 (pogled).
Događaj pre deset dana: kućna mašina mi je na dinamičkom DNSu, i htedoh nekom da „okačim“ nešto malo veliko za slanje poštom. Mislim se, da l’ sad da gledam da dotičnom dajem pristup školjci i upućujem ga na neki SSH klijent za Vindouz, dižem FTP i gledam kako s pravima pristupa, il’ šta već? Setim se u tom trenutku da mi je Debijan već saopštio da je pokupio raznu HTML dokumentaciju na sistemu pod nekakvu adresu http://localhost/dwww/%5B/url%5D, gde mogu da je pregledam i pretražujem. Pomislim, ne može biti tako prosto, al’ ipak otkucam http://moja-dinamicka-dns-adresa/%5B/url%5D, i paf, Apache/1.3.34 Server at ….dyndns.org Port 80; pronađem brzo na sistemu jedan od izlistanih direktorijuma, nađe ga u /var/www, kopiram tamo to što sam hteo da okačim, prosledim vezu kome je trebalo, i kraj priče. Znači, moje ukupno znanje o veb-serverima je to da se jedan popularan i otvorenog koda zove Apač — hoće li, ima li ikakve nade, da mi tako nešto Vista priredi, da od svladavanja nečeg novog i potonjeg posla napravi jedno veliko ništa?
22. avgusta 2007. u 1:39 pm #60401BrokeBody
UčesnikCaslave, Vista je klijentski, a ne serverski operativni sistem.
psy_unix je mislio na bolje performanse Viste na jacim konfiguracijama, na bolju iskoriscenost hardvera.
22. avgusta 2007. u 1:42 pm #60402foxbunny
UčesnikHoću li za svaku mašinu sa Vistom za koju sednem naći terminalski program, perl, piton, GCC? Hoću li uz veliku verovatnoću na svakoj takvoj mašini naći moćan uređivač teksta (Emaks, Vim, pa „modernije“ kao Kejt), moćne programe za rezanje diskova i puštanje muzike (K3b, Amarok), te recimo Open-ofis, Gimp, Inkskejp? Hoću li imati sve to lokalizovano, na srpskom, takođe na licu mesta? Hoću li bez ikakvih podešavanja moći da skakućem od jedne do druge mašine, prenosim datoteke i izvršavam programe, samo na osnovu znanja imena domaćina/IP adresa?
Pa i Windows korisnici imaju dosta zamerki sto se tice Linuxa. Naravno, posto su to drugaciji sistemi, zar ne?
Sto se tice softvera, na Windowsu ih bar imas koliko hoces. Imas MS Office, Photoshop (sta tu trazi GIMP pored PSa, neko bi rekao), Illustrator, CanvasX, CorelDraw, srpsku verziju sistema, za pustanje muzike da ne nabrajam, Nero… editori? Mora da se salis, na Winu editora ima vise od sveg softvera. Total Commander? Neki ljudi samo zbog njega nece na Linux. 🙂
Da li mene to sprecava da ne koristim Windows? Ne. Otvoreno pljujem na tu konzolu za igrice. 🙂
A ako je mašina pod mojom kontrolom, hoću li moći ono što mi nedostaje da instaliram jednim klikom iz jednog programa (Sinaptik) ili jednom naredbom školjke? Iz arhive od 10.000 paketa? Hoće li se cela ta instalirana skupina ažurirati sama od sebe jedne noći svake sedmice ili meseca, bez moje intervencije?
Naravno da neces. 😉 Ali opet, mnogim ljudima to nikad nije smetalo, zato sto se svi ti programi (barem oni kod kojih je azuriranje opcija) mogu azurirati sami, bez ikakve intervencije korisnika.
Da li mene to sprecava da ne koristim Windows? Ne. Otvoreno pljujem na tu konzolu za igrice. 🙂
I, najzad, iskusnim Windows korisnicima (Windows guruima) nije nikakav problem da urade sve sto si naveo. Nije to problem. Problem je sto Vista ima ozbiljno dobre performanse na jacim masinama. Dakle, Linux je ponovo zguzen u low- mid-power market. To je lose.
22. avgusta 2007. u 2:24 pm #60403psy_unix
Učesnik@Časlav Ilić
Da prostiš, vrlo svrsishodna namera i oštroumna izvedba…
1. Pojasni mi sta si hteo ovde da kazes, molim te ….
2. Druze meni je kucni server na FreeBSD-u i tu nema dalje price . Ovo sto sam konstatovao mislio sam na obicne korisnike u desktop okruzenju .
22. avgusta 2007. u 2:59 pm #60404kosmi
UčesnikAjd neko da mi kaže kako da namestim daljinski za KWorld V-Stream Studio TV Terminator? :redface:
22. avgusta 2007. u 3:03 pm #60405foxbunny
UčesnikHteo je da ti kaze da bombardovanje sistema sa 20 i kusur programa i lupanje nogom u kuciste nije merodavan benchmark.
Mada, ako cemo pravo, relativnost je uvek tu. To jest, ako podvrgnest sisteme IDENTICNIM (ili bar veoma slicnim) torturama, onda mozes slobodno reci da je test merodavan. Ja uopste ne vidim zasto taj test smeta Caslavu. (slezem ramenima)
22. avgusta 2007. u 3:08 pm #60406sdfasfasffsdqqfdq
UčesnikJa sam koristio vistu ultimate na konfiguraciji ispod i sav hardware je prepoznat sa interneta za jedno oko 20-30minuta sa 512adsl imam 512rama na visti 480mb i grafika 32mb shared 50% rama je uvek slobodno, radila je savrseno ali po meni XP mi je u krvi a PCLOS u venama…
Sve u svemu za vistu treba dosta para ako se oce ultimate onda preko 400eura mozda manje neznam tacno… 😀22. avgusta 2007. u 3:23 pm #60407foxbunny
UčesnikUf bre… Je l’ bese ono oterase Svetog Petra iz kafane kad je hteo kajganu?
22. avgusta 2007. u 3:56 pm #60408Жарко Михајловић
UčesnikШто се глођете бре? О укусима не вреди расправљати, рекоше стари Римљани, а ова ствар са оперативним системима се, бар када су просечни кућни корисници у питању, свела делом на ствар укуса, а делом и на то како стоји што се тиче продуктивности у том “кућном раду”.
Колико је људи који се куну у своју омиљену дистрибуцију и не би је мењали јер им пристаје? Убунтовци се куну у Убунту, Сусовци у опенСУСЕ, итд.
Ево, код девојке на лаптопу сам инсталирао Висту (кхм, кхм – “дошла” је уз рачунар, као наравно O0) и Мандриву. У Мандриву је ретко улазила јер су оне шарене игрице у Висти, је ли тако? Епа, било је тако док јој нисам подесио уграђени бежични мрежни адаптер да ради у Мандриви (под Вистом неће, нема драјвера за Висту) и шта се сад дешава – не излази из Мандриве од кад се накачила на џабе интернет преко АП-а у центру града 😎
Сад ми тражи да јој инсталирам Гизмо, Скајп, Копете, Оперу… све за Линукс. ОпенОфис сам већ убацио у Висту, као и стров слободних мултиплатформских програмчића, тако да је сад као код куће. КДЕ на српском (поздрав Чаславу и тиму!), и дужина привикавања на Мандриву = 0 дана.
Додуше, мени је мало незгодно да се привикнем на њену Мандриву јер сам се “усусао” (у-openSuse-aо)
🙂
А што се тиче Висте, пошто је ово тема о њојзи, могу да речем да се закуцавала на том њеном лаптопу, програми се кочили, итд. Њен лаптоп је “Виста способан”. Још беднија ситуација је лаптоп другара који је заиста и дошао са Вистом, и која се толико кочила и блокирала да је решио да пређе на пиратски ХР иако је уредно платио 100 евра оригинал Висту. И његов рачунар има налепницу са Виста логом, па прц.
:'(
22. avgusta 2007. u 3:58 pm #60409Časlav Ilić
UčesnikCaslave, Vista je klijentski, a ne serverski operativni sistem.
A gde sam ja pa pričao o serveru kao serveru? Imao sam prostu korisničku potrebu — omogućiti nekom povremen pristup mojoj mašini, radi preuzimanja nečega — koja se rešila tako što sam saznao za jedan direktorijum gde mogu da odlažem željene datoteke, bez ikakve dalje intervencije. Šta se mene tiče kojim mehanizmom mi je magija bačena u krilo.
Pa i Windows korisnici imaju dosta zamerki sto se tice Linuxa. Naravno, posto su to drugaciji sistemi, zar ne?
[…]
Problem je sto Vista ima ozbiljno dobre performanse na jacim masinama. Dakle, Linux je ponovo zguzen u low- mid-power market.
[…]
Da li mene to sprecava da ne koristim Windows? Ne. Otvoreno pljujem na tu konzolu za igrice.Pa, svakom svoje 🙂 Poenta je odista da su različiti sistemi, i to na takav način kakav Vindouz, Vista ili neki budući, ili MekOS, nikada ne mogu postići, niti pokušavaju… Tako da, ko se upravo na te razlike navukao, može Vista pored izvršavanja 20 programa i da mu potkresuje živu ogradu oko kuće i izvodi psa u šetnju, ništa joj ne vredi.
Sto se tice softvera, na Windowsu ih bar imas koliko hoces.
Bitno mi je bilo ono „na svakoj mašini“. Sve više mi se čini da je to ključan momenat za neke divne pojave… Da ne ulazimo u tu priču, jer i ona spada pod pomenute razlike koje svako za sebe ceni ili ne ceni.
1. Pojasni mi sta si hteo ovde da kazes, molim te ….
Sam si rekao da si „pokušao da je oboriš“ tako što si „pokretao 20 i više programa u isto vreme“, i da „ona ni da štucne“. Meni ni počivši Vindouz 98 nije pravio neke probleme sa stabilnošću, IksP baš nikakve što sam stigao da ga koristim i gledao druge kako ga koriste. IksPeove nakrcane sa tri giga rama i u radu nehotice prepunjene preko toga, softverom koji je umevao da se raspadne na najrazličitije načine, gledao sam kako se bez problema izvlače iz krljanja po hardu i tako rade bez resetovanja nedeljama. A sad Vista treba da pukne od dvadeset otvorenih programa…
[…] Ja uopste ne vidim zasto taj test smeta Caslavu. (slezem ramenima)
Ma ne smeta, nego se podrazumeva da prolazi 🙂 Jao sistemu u 2007. godini koji to ne može da iznese.
-
AutorČlanci
Moraš biti prijavljen da bi postavio komentar u ovoj temi.