Početak›Forumi›Linuks›Opšte Linuks diskusije›Stabilnost linux-a
- This topic has 53 odgovora, 16 glasova, and was last updated 14 years ranije by
kosmi.
-
AutorČlanci
-
24. novembra 2009. u 9:17 pm #81978
Moneo
UčesnikNa forumima ovog tipa, treba da popularišemo ideju slobodnog softvera. Kako ?
U prvom redu našom ljubaznošću da pomognemo početnicimaTo mozda mogu skolarci i studenti sa viskom slobodnog vremena
Covek pre ili kasnije skapira da su forumi totalno gubljenje vremena i da ako nesto hoces da naucis moras pre svega sam da zasuces rukave
To pogotovu dobija na tezini u svetlu toga da je dosta linux pocetnika prilicno bezobrazno,mrzi ih da se sami potrude i malo proguglaju vec sve hoce na tacni-mislim ja prvi ne bi gubio vreme na takve likove 😉
Svako ko je ozbiljnije uplovio u IT vode mahom nema vremena da se bakce sa tim glupostima-a i kada ima sigurno ga nece trositi na tako besproduktivne stvari
Inace forumi su prevazidjen oblik www zajednice a ovo sto sam rekao gore je jedan od razloga,tako da svaki forum prsne pre ili kasnije sem ako nije BAS usko specijalizovan pa ga posecuje manji broj ljudi koje povezuje ista tematika,a i za takvo nesto postoje irc kanal kao daleko bolje resenjei 😉
A to sto novim korisnicima mora da se tetose samo pokazuje ustvari da je Windoza ipak OS of choice i kao takav bolji za casual korisnika,jer eto vidis mrzi ih da se cimaju vec sve oce da im na linux-u bude isto ko i na Windozi pa zato i traze sve na gotovs O0Drugo, ne moramo se zanositi prognozama (delom sam i ja kriv), već će vreme da pokaže svoje. Moja firma se bavi linuxom skoro sedam godina, razvijajući softver u Javi (JBuilder, NetBeans) i korisnicima (oko stotinak) nudi Windows i Linux platformu za servere i desktop. Verovali, ili ne, skoro 70% se odriće Windows “udobnosti” u korist Linuxa, iz finansijskih razloga;
Treće Linux je iz godine u godinu skoro 50% bolji i kod poslovnih primena, tamo gde se nisu “navukli” na Windows, odlična zamena.Ova tri raloga mi daju za pravo da budem optimističan u Enterprise segmentu.Opsta i globalna statistika se ne slaze bas sa tobom
Proguglaj malo slobodno pa ces videti da Windows na globalnoj skali drzi skoro 80% trzista servera
Nije mail i web server jedini tip servera 😉U Home i Personal segmentu se Windows više korisit i Linux ima slabu prođu jer su ljudi navikli da se igraju na njemu. Svima treba preporučiti da je jevtinije imati PSII, PSIII, ili vii konzolu nego nabudženi računar sa antivirusnim softverom i Windows Vista ili W7.
Treba dakle savetovati pasionirane igrače da pređu na neku od konzola i time zaobiđu Windows, tamo je barem tržište igara skoro identično kao za Windows platformu.Jeste da kupim PS3 za 600e i da dajem po 100e za orginalne BR diskove jer jos nije razbijena zastita
Za te pare mozes da kupis PC da se users,al doslovno i plus da na njemu radis daleko korisnije stvari osim igrarija 😉
Grow up i malo manje FUD-a O024. novembra 2009. u 9:31 pm #81979MladenIsakovic
UčesnikNa forumima ovog tipa, treba da popularišemo ideju slobodnog softvera.
Why??
Ja recimo, navijam za linux, da laički tako kažem; želim alternativu windowsu, baš zbog toga što monopol ruši ljudske, pa i političke slobode. Kad je konkurencija veća, ima više izbora, samim tim slobode, boli me uvo za FSF i ono što zovu slobodnim softverom. Da se nije do toga čvrsto držalo kao pijan plota, linux bi danas bio jači i kvalitetniji nego što jeste.
Lično bih voleo da je open source jači, ali shvatam u kakvom svetu živim, i shvatam da open source nema izglede za preovlađujuć uspeh. Ovo je vreme liberalnog kapitalizma, taj koncept je, na žalost, pobedio, i ja ga ne volim, ali je tako. Zato spajati promociju linuxa sa promocijom slobodnog softvera su za mene – 2 različite stvari.
Po meni, promocija slobodnog softvera treba da postoji i na windowsu, i na Mac OS X-u, itd, ukazivati ljudima zašto smatrate da je taj model bolji, ako tako smatrate; zašto bi to bilo samo na ovom forumu?24. novembra 2009. u 10:27 pm #81980Anonimni
GostRe MladenIsakovic:Ovo je vreme liberalnog kapitalizma, taj koncept je, na žalost, pobedio, i ja ga ne volim, ali je tako.
Liberalni kapitalizam je odavno u krizi. Ovo, sada, je vrhunac. Sledi rasplet…..
Sri zbog malog udaljavanja od teme….
Inače u mojoj palanci primećujem izvesno povećanje interesovanja za linux. Da li je tome doprinela, izmedju ostalog, kriza ( liberalnog kapitalizma ) -That’s the bloody questions meine Damen und Herren
24. novembra 2009. u 11:22 pm #81981MladenIsakovic
UčesnikLiberalni kapitalizam je odavno u krizi. Ovo, sada, je vrhunac. Sledi rasplet…..
Daj Bože, ja mu smrt prvi želim, al’ nešto ne verujem da ću doživeti da vidim njegovu propast.
25. novembra 2009. u 8:47 pm #81982Anonimni
GostU prilogu predlog kako da se poveća broj korisnika linuxa:
26. novembra 2009. u 3:53 pm #81983salac
UčesnikOpsta i globalna statistika se ne slaze bas sa tobom
Proguglaj malo slobodno pa ces videti da Windows na globalnoj skali drzi skoro 80% trzista servera
Nije mail i web server jedini tip servera 😉Nije samo web i mail, tu su baze, veliki klasteri, embedded serveri, virtuelizacija, superracunari, web search engines, proxy, dns itd itd itd. U stvari windows serveri dominiraju jedino u SMB segmentu trzista gde firme sa 30-50 zaposlenih uzmu nekakav windows SBS i gde takav server odrzava neki priuceni administrator i u slucajevima gde je exchange neophodan, i to je otprilike sve.
Stiv Balmer je pre godinu dana priznao da ‘na planeti’ postoji 40% windows servera i da mu se to uopste ne dopada (sto je sasvim normalno), a ostalo su *nix serveri, sto je moguce i jako velikodusna procena u korist MS-a. No, ajd neka je to tacna brojka, ne verujem da su se stvari iole promenile za godinu dana.
26. novembra 2009. u 4:06 pm #81984Moneo
UčesnikHPC trziste je nesto drugo 😉
Ne znam bas ja sam citao da je broj servera na Windows-u u blagom porastu,pogotovu od izlaska 2008-mice,a bas nasuprot tome Apache varijante(dakle mahom *nix resenja)su blagom opadanju
Dakle ne kazem drasticno up or down vec u nijansama
Opste je misljenje da Apache server zauzima oko 50-ak posto u tom delu trzista-opet u tih 50% jedno 90% sigurno su linux masine otprilike i nesto malo Solaris ili BSD varijanti-pitam se samo ko drzi drugih 50-ak posto
I to pazi pricamo samo o jednom segmentu serverskog trzista,pa okreni obrni i onih 80% ne deluje tako neverovatno 😉26. novembra 2009. u 4:41 pm #81985dukenukem_4d
UčesnikImate sreću što postoje ti linuks serveri inače bi se raspao internet
da je sve monokurtularno raspoređeno 😉 😀
O026. novembra 2009. u 5:17 pm #81986MladenIsakovic
UčesnikPa internet se ne bi raspao, ali bi bilo mnogo zayebano, to stoji, ja to i govorim, imati izbora znači biti slobodan.
26. novembra 2009. u 9:53 pm #81987zokypoky
UčesnikStvar sa Liuxom je mnogo ozbiljnija nego što izgleda nama. Što siromašnija zemlja, to više “navučena” na M$. Ja sa u IT vodama skoro 30 godina i prešao sam dug put, preko mainframe računara, do PC računara i nikada nisam bio veći optimista, mada sam sa Linuxom poslednjih 7-8 godina.
Prosto se vidi da M$ gubi polako (neprimetno) pozicije i da se oni u tome ne snalaze. Pogledajte samo koliko im je trebalo da izađe 7-ica, nako uprskavanja stvari s Vistom, mislim da oni nisu sigurni šta im je sledeći korak i šta treba da rade. Jedino što zaključuju je da se drže proverenih stvari, odnosno da zadrže pozicije (i to je nešto!).
Biznis sa Linuxom se definitivno zahuktava, sve više aplikacija se portuje na Linuks i to doprinosi porastu tržišta. Moja kompanija je potpuno zasnovala svoj biznis na Linuxu i od tada smo postali veoma konkurentni.
Konkurenciju možemo potući uvek, ako ništa drugo, barem u razlici u ceni platformi i to za veće instalacije skoro 2 do 5000€. Korisnici kojima instaliramo Linux nemaju ništa protiv, uglavnom pitaju čime mogu na Internet, (FireFox), čime skidaju poštu (Thunderbird, Evolution…) i da li mogu da otvaraju ofisove .doc fajlove (openOffice.org).
Kada im se lepo stvar objasni bivaju prijatno iznenađeni novim KDE4 i brzinom odziva (delom zbog nepostojanja antivirusnog softvera). ERP rešenje je ključni faktor zbog koga koriste računar na poslu, pa kada i on radi na Linuxu, onda sve potrebe za Windowsom padaju u vodu (zbog tričavih 100 do 200€ po mašini).
Sve ovo, na ličnom iskustvu, u zemlji Srbiji, mi daje za pravo da budem optimista što se Linuxa tiče. -
AutorČlanci
Moraš biti prijavljen da bi postavio komentar u ovoj temi.