Početak›Форуми›Linuks›Opšte Linuks diskusije›Stabilnost linux-a
- This topic has 53 odgovora, 16 glasova, and was last updated 13 years, 10 months ranije by
kosmi.
-
AutorČlanci
-
19. novembra 2009. u 1:10 pm #11599
sinansakic
UčesnikEvo već danima me muče neka pitanja na koje ne mogu da nađem odgovor. Odma da se razumemo ja ne znam ništa oko linux-a osim da ga upalim i ugasim. Na početku sam i voleo bi da naučim da radim u linux-u. Studiram višu elektro tehničku i ako sam imao predmet koji je direktno vezan za linux, iskreno na vežbama što smo radili i što se nauči je nedovoljno. ELEM. Pre nekog vremena pričao sam sa nekim momkom koji se kao navodno razume u računare i sere mi kako je linuks najgori operativni sistem koji je ikada izmišljen i napravljen jer po njegovim rečima na linuks ne mogu da se ubace malo zahtevniji windows-ovi programi jedan od njih je visual basic visual studio i njima slični, nestabilan je kada se stave više od 3 progama i na kraju kao navodno radi linux optimalno u slučaju ako se na njega ne stavi nikakav program. Kao on podešava windows kao serverski i sve optimalno radi(što iskreno ne verujem).Osim toga on postavi windows i kao sve super radi i sve može da se ubaci od programa. U ostalom zaboravio je na jednu činjenicu da prvi operativni sistem unix koji je 70-ih godina prošlog veka napravljen i linux i windows su napravljeni po ideji unix-a pa ispada po toj logici da je i windows kao i linux su kao operativni sistemi sranje. Moje pitanje je da li vi stvarno mislite da je linux jedno veliko sranje od operativnog sistema? Da li mislite da linux stvarno optimalno radi ako se ne stavi ni jedan program? Da li po vašem mišljenju može da se odradi podrška u linux-u za windows-ove programe? Hvala na strpljenju i hvala na odgovorima.
19. novembra 2009. u 1:29 pm #81949Moneo
UčesnikUkratko da predupredimo svaku dalju diskusiju reci drugaru da nema blage veze sa zivotom 😉 O0
A tacno je i da Windows ima Unix nasledje jer NT kernel je napisao izvesni Dave Cuttler koji je inace svoje prste umesao i u dizajniranje VMS operativnih sistema-VMS nije Unix doduse vec poseban OS,ali su uslovno slicne koncepcije i arhitekture-recimo kao kada bi sada poredio linux sa nekim pravim Unix-om tipa Solaris,e to ti je ista stvar kao na relaciji Unix-VMS
19. novembra 2009. u 1:37 pm #81950tomaja
Glavni majstorNekada mi dođe drago da Linux nije više raširen i da ga ne koristi svako, ali zaista !
Mislim da ti a i tvoj drugar treba da pogledate (obzirom na nedostatak predznanja):
http://www.whylinuxisbetter.net/index_ser.php?lang=serlinux4life
19. novembra 2009. u 1:52 pm #81951crveni1
UčesnikGeneralno mislim da znaš odmah odgovor na to pitnje. Tvoj drug ili previše lupa ili nema pojma.
Da krenemo redom. Linux izuzetno stabilno i brzo radi i “lakši” je generalno za mašine iste namene u odnosu na Windows. Kada kažem lakši naravno ne mislim na jednostavnost rada, na težinu računara i tome slično, nego u potrebama koje zahteva. Da nije dobar ne bi ga vrteo ni jedan server na svetu, a pogotovu neki za ozbiljnije namene i pogotovu ne superserveri. Nisam naleteo da je Windows, što se toga tiče nešto superiorniji, sem što ima lepše “maske za konfiguraciju servera”, ali i to iskreno govoreći im nije neka velika prednost, jer gomila “administratora” nemaju pojma kako im sistem funkcioniše nego se oslanjaju samo na grafiku koju im Windows serveri nude. Volim one prepirske gde Windows “adminsitratori” se busaju u grudi svojim grafičkim rešenjima, a ne kontaju šta se događa u pozadini, na kraju krajeva toliko su pljuvali po CLI modu, a sada je HIT gde god da odeš Power Shell gde se traži mesto više da bi savladali CLI mod na Windows serverima.
Što se tiče Windows programa na Linuxu to je opet druga priča. U principu svaki program bi se mogao napraviti za linux (koji postoji na Windowsu) kada bi postojala dobra volja, a zatim i dovljna kritična masa korisnika da bi se tako nešto uradilo. Najveći problem u čitavoj priči je nestandardizovanost samog Linuxa, ali ovaj problem nije nerešiv. Na kraju krajeva i sam Linus je obećao da će ovo u dogledno vreme biti rešeno. Da li može da se potera Visual Basic? Pa iskreno ne može, ali zato što je ovo programersko okruženje za Windows. Postoje slični projekti tipa Eclipse, Lazarus, Mono.. koji su otprilike to, ali naravno nisu Visual Studio.
I zadnje podrška za Windowsowe programe…Nije mi jasno našta se cilja kada se kaže na podršku za Windowsove programe? Ako se misli da li se može omogućiti da se poteraju Windows programi, pa to može i sada preko Wine-a, kao perjanica, ali i gomila drugih što besplatnih, što komercijalnih rešenja. Ako se misli da se native teraju Windows programi na Linuxu, onda mislim da je odgovor nikada. Zašto? Pa Windows je Windows, Linux je Linux… Plastično, da li se native mogu terati recimo Unixovi i MacOSX programi pod Windowsom? Ima tu i te kako super programa, neki se mogu čak i poterati, ali to je proizvođač tih programa napravio i verziju za Windows i verziju za Unix/MacOSX i tome sl…
Nadam se da sam bio dovoljno jasan.19. novembra 2009. u 2:15 pm #81952salac
UčesnikLOOOOL ‘najgori zato sto ne moze da se instalira Visual Basic’.
Odavno me neko nije ovako nasmejao u OS prepucavanjima, zahvali se drugaru i od mene mu poruci da je Visual Basic nevidjeno go**o i da bi bilo najbolje da ne moze da se instalira ni na windowsu 😀
19. novembra 2009. u 3:19 pm #81953na12
UčesnikSta deca znaju sta je sto kila.
19. novembra 2009. u 3:25 pm #81954Moneo
UčesnikSpreman sam da se slozim da je Windows bolji desktop OS nego linux,ali to sto linux mozda kaska za Windows-om na ovom polju ne znaci da sam taj OS ne valja
Uostalom dovoljno je pogledati uptime sajtove i videti da se uvek na top listi nalaze neki serveri pod linux-om(naravno ima i Windows-a i ostalih *nix sistema)koji se ne gase godinama,i naravno rade
Interesantno da Windoza advokati uglavnom potezu ono tipa da je linux kernel kupus,kod je brljav i nikakav-medjutim na tom kupusu od kernela se rabe serveri i prilicno ozbiljne stvari poput embeded trzista i HPC trzista,i stvari RADE kako se kaze 😉19. novembra 2009. u 4:08 pm #81955nowave
UčesnikHahahaha!!! Ahahaha! Hahahahaha!!!
Moj jedini komentar na celu ovu pricu… Smiley19. novembra 2009. u 4:49 pm #81956sinansakic
UčesnikSada ovo što ću reći je iskustvo jednog mog kolege sa fakulteta. Rekao mi je da može da se igrice poteraju i programi da prorade tako što linux traži biblioteke da bi proradio i kada se te biblioteke ubace neki windows-ov program će kao da proradi. Ne mojte da me pogrešno shvatite ja ipak linux ne znam.
19. novembra 2009. u 5:49 pm #81957JA_SAM
UčesnikHm,rekao bi da svakog danas primaju kao studenta ukljucujuci i tebe ???
-
AutorČlanci
Мораш бити пријављен да би поставио коментар у овој теми.