Početak›Форуми›Prvi put na Linuksu?›pretraga/listanje datoteka sa odredjenim pravima pristupa
- This topic has 12 odgovora, 5 glasova, and was last updated 15 years, 2 months ranije by
BRANKKO.
-
AutorČlanci
-
31. decembra 2007. u 2:50 am #9690
BRANKKO
ModeratorKako bi mogao da pronadjem/izlistam datoteke u nekom direktorijumu (i njegovim poddiretorijumima) sa odredjenim pravima pristupa?
npr. Hocu sve datoteke u /var/ftp/ kojima su prava pristupa na 666
31. decembra 2007. u 8:14 am #66435DeadRinger
UčesnikJedan od nacina je:
ls -la | grep rwxrwxrwx
ali znas da na trecem mestu moze da stiji pored “x” i “-” pa zato prvo pogledaj samo sa ls -la kako to izgleda jer ako su razliciti po pitanju izvrsavanja uptrebi asteriks (nisam u linux-u da se podsetim ali mislim da je ovaj “?”, jer “*” zamenjuje svaki znak)31. decembra 2007. u 8:38 am #66436paralizer
UčesnikNije, jer 666 mod pocinje sa ‘-‘ karakterom (crtica) 666 = -rw-rw-rw-
Tacna sintaksa bi trebalo da bude ls -al /root/ | grep ^-rw-rw-rw-
Jer ako nema ‘^’ karaktera grep komanda misli da mu zadajes neki argument, jer pocinje sa ‘-‘.
Poz.
Jedan od nacina je:
ls -la | grep rwxrwxrwx31. decembra 2007. u 8:47 am #66437DeadRinger
UčesnikPa i ti iz Windowsa.
Napisao si :”Nije, jer 666 mod pocinje sa ‘-‘ karakterom (crtica) 666 = -rw-rw-rw-”
pa te pitam da li je “rwx” “sestica” ili “sedmica” da ljudima bude jasno drugi put. I “-” ispred ne mora da bude, moze i nesto drugo. 666 = *rw-rw-rw-31. decembra 2007. u 8:55 am #66438paralizer
UčesnikMoja greska, duboko se ispricavam. Prebaciom sam se na fajlove. Jer direktorijume pocinje sa D, tako da si apsolutno u pravu. Al ako neko hoce da trazi fajlove sa istom modom ondah… To je to. Sorry again. Al nisam spavao 24 casa. Jos malo i idem da spavam.
Poz….
31. decembra 2007. u 9:00 am #66439DeadRinger
UčesnikMa i ja sam “drogi’ od umora rwx je adekvatno 4+2+1=7, tako da treba da trazi rw-rw-rw- ne vodeci racuna sta mu je na prvom mestu
Lepo spavaj31. decembra 2007. u 9:10 am #66440paralizer
UčesnikE da, al treba na neko da mu tekne to. 🙂 Sve na sve malo sam zastranio od temu al poenta mi je bilo da neko ko ovo procita zna kako se ponasa grep kada treba da odvoi nesto sta pocinje sa ‘-‘
Jos jednom duboko se ispricavam.
Poz.
Ma i ja sam “drogi’ od umora rwx je adekvatno 4+2+1=7, tako da treba da trazi rw-rw-rw- ne vodeci racuna sta mu je na prvom mestu
Lepo spavaj1. januara 2008. u 10:11 pm #66441BRANKKO
ModeratorHvala momci O0
(Ma ovo 666 sam dao samo onako bzvz, kao primer, sam ja mogu da biram dal cu -rw-rw-rw- ili nesto drugo po potrebi)
Znaci trebalo bi ovako da izgleda
$ ls -alr /var/ftp/ | grep ^-rw-rw-rw-
6. januara 2008. u 1:15 pm #66442Marel
Učesnikman find
7. januara 2008. u 4:01 pm #66443LYb
UčesnikUpravo. Mrzelo me je da kucam primere sa find, a bilo mi je bez veze da, kao vindovsaš, savetujem “man find” 🙂
-
AutorČlanci
Moraš biti prijavljen da bi postavio komentar u ovoj temi.