Početak›Форуми›BSD›FreeBSD, TrueOS,…›PC-BSD korak napred ka evoluciji
- This topic has 39 odgovora, 14 glasova, and was last updated 17 years ranije by
veteran.
-
AutorČlanci
-
15. marta 2006. u 6:44 pm #27887
veteran
UčesnikAko si mislio kojim redom da instaliras onda standardno, prvo win pa linux pa bsd da bi odmah mogao da editujes lilo ili grub kako bi ti sitem vec u sledecem restartu ponudio sve tri opcije. BSD mozes da instaliras sa no boot-loader ili da ga stavis na root slice, mada, ovo sigurno znas da BSD mora da ide iskljucivo na primarnu particiju.
Pozdrav,
Veteran15. marta 2006. u 8:07 pm #27888Moneo
UčesnikZnaci,evo da pokusam da ti pomognem….
Ja imam dva harda
Primary master-hda-na kome mi je WinXP
Secondary master-hdc-na kome su sada Slack i Win98(koji sam stavio zbog starijih igara),ali bio je tu i FreeBSD,iako sada trenutno nije
Lilo sam u upisao u MBR drugog harda,dakle hdc-i on mi podize WinXP,Win98 i posebno Slack sa 2.4 i 2.6 kernelom…..Najbolje bi ti bilo,kad vec imas dva harda da ne diras WinNT loader,vec da Lilo upises u MBR drugog harda na kome ce ti biti Linux i FreeBSD i koga bi trebao(preporucujem)da namestis kao secundary master….
Onda ces prepraviti lilo.conf da izgleda ovako:
Za WinXP,pod uslovom da ti se Win nalazi na primarnoj particiji prvog diska
other = /dev/hda1
label = WindowsXP
table = /dev/hdaPlus moras jos da dodas sledece opcije,kao bi Lilo-u stavio do znanja da je Win na primary master disku i da ce se podizati pomcu Lilo-a na secondary master-u…
map-drive=0x80
to=0x81
map-drive=0x81
to=0x80Tako da bi sekcija za WinXP trebala da izgleda ovako
other = /dev/hda1
label = WindowsXP
table = /dev/hda
map-drive=0x80
to=0x81
map-drive=0x81
to=0x80Dodaces i sekciju za BSD,kod mene je bilo
other = /dev/hdc3
label = FreeBSDZnaci,prvo instaliraj Linux i Lilo sa njim,pa tek onda BSD-vodi racuna,da ti root particija kod BSD-a bude primarna i da ima flag “bootable” sto mozes da namestis iz cfdisk-a ili fdisk-a…
Prilikom instalacije FreeBSD-a,on nudi gde ce da stavi svoj loader,ti bi trebao da izberes none(i tako nediras MBR u kome ti je vec Lilo koji ce bez problema podici BSD koji je na boot-abilnoj particiji)
Kada zavrsis instalciju BSD-a,idi u linux i pokreni cfdisk i pogledaj koja je primarna BSD root particija na kojoj je BSD koga si instalirao(bice oznacene particije za BSD) i shodno tome modifikuj svoj lilo.conf kako sam naveo gore….
Znaci ako ti je BSD particija recimo hdc3 tako i stavi u lilo.conf shodno uputsvu koje sam naveo…
Nadam se da je ovo bilo od pomoci…
Budi oprezan prilikom svega i javi sta si uradio,trebalo bi da funkcionise….
Kojim ih redom podizes je svejedno nema,koliko ja znam,nikakve veze….15. marta 2006. u 8:19 pm #27889miroslav_joksimovic
UčesnikPosto sam odgovore cekao skoro ceo dan, instalirao sam sledece. Na prvom hard disku mi je XP i ima samo jednu (C) particiju. Taj hard mi je Primary Master. Na drugom hardu sam instalirao prvo PC-BSD bez bootloadera pa onda Ubuntu koji nema Lilo vec Grub sto znaci da ga ne mogu ovako podesiti. Drugi hard mi je na Primary Slave. Bootloader je vec ubacen u MBR prvog harda gde je XP tako da Ubuntu vidi sebe i XP, sto je i logicno. BSD mi stoji na drugom hardu bez ikakve mogucnosti da bude pokrenut. Interesuje me kako da ga ovako podignem posto ne postoji mogucnost da menjam opet pozicije hardova i MBR-ova. Pomoc mi je hitna pod ovakvim okolnostima.
Hvala na pomoci ali mi sa Grubom i ovakvim okolnostima zaista ne vrsi posao. Lilo mogu da stavim samo ako podignem SuSE ali mi to ne pada na pamet…
P.S. Ubuntu ne znam da podesim da mi vidi BSD particiju…
15. marta 2006. u 8:38 pm #27890Moneo
UčesnikE sada,lepo idi u Ubuntu i konfigurisi Grub kako ti je Veteran rekao,naravno odgovarajuce particije i diskove zameni sa svojim 🙂
Posto je BSD instaliran na boot-abilnoj primary particiji njega sada moze da podigne bilo koji boot loader-samo im treba ukazati na to….
Nisam nesto preterano radio sa Grub-om,tako da ce neko drugi morati da ti pomogne….
Ne volim licno Grub,Lilo je po meni daleko bolje resenje,lak za konfigurisnje i uvek mi je radio i podizao sve kako treba….
PoZ!15. marta 2006. u 9:04 pm #27891veteran
UčesnikSad je sve jasno, ali ipak proveri device.map u /boot/grub diru kako ubuntu vidi /dev/hdc, trebalo bi kao (hd1) a /dev/hda kao (hd0), u tom slučaju dodaj:
title BSD
root (hd1,x,a)
kernel (hd1,x,a)/boot/loadergde je x broj particije na kojoj je BSD. Da sve bude jasno moj primer je za ovako particionisan /dev/hda hda1 fat32 hda2 je extented particija na kojoj ima i ntfs i fat32 i swap i dva ext3 logička drajva a hda3 je FreBSD pa je zato root (hd0,2,a). Sad ne sme da bude problema.Au, tek sad videh “prvo BSD” znači da je x=0 root (hd1,0,a) isto i za kernel.
Good luck.
15. marta 2006. u 9:41 pm #27892miroslav_joksimovic
UčesnikSad sam ponovo instalirao BSD nakon Ubuntu-a. Problem i jeste u tome sto ubuntu uopste ne vidi BSD particiju. Uopste! Ne mogu da ga sredim nikako. Evo ga moj grub:
# menu.lst – See: grub(8), info grub, update-grub(8)
# grub-install(8), grub-floppy(8),
# grub-md5-crypt, /usr/share/doc/grub
# and /usr/share/doc/grub-doc/.## default num
# Set the default entry to the entry number NUM. Numbering starts from 0, and
# the entry number 0 is the default if the command is not used.
#
# You can specify ‘saved’ instead of a number. In this case, the default entry
# is the entry saved with the command ‘savedefault’.
default 0## timeout sec
# Set a timeout, in SEC seconds, before automatically booting the default entry
# (normally the first entry defined).
timeout 10## hiddenmenu
# Hides the menu by default (press ESC to see the menu)
#hiddenmenu# Pretty colours
#color cyan/blue white/blue## password [‘–md5’] passwd
# If used in the first section of a menu file, disable all interactive editing
# control (menu entry editor and command-line) and entries protected by the
# command ‘lock’
# e.g. password topsecret
# password –md5 $1$gLhU0/$aW78kHK1QfV3P2b2znUoe/
# password topsecret#
# examples
#
# title Windows 95/98/NT/2000
# root (hd0,0)
# makeactive
# chainloader +1
#
# title Linux
# root (hd0,1)
# kernel /vmlinuz root=/dev/hda2 ro
##
# Put static boot stanzas before and/or after AUTOMAGIC KERNEL LIST### BEGIN AUTOMAGIC KERNELS LIST
## lines between the AUTOMAGIC KERNELS LIST markers will be modified
## by the debian update-grub script except for the default options below## DO NOT UNCOMMENT THEM, Just edit them to your needs
## ## Start Default Options ##
## default kernel options
## default kernel options for automagic boot options
## If you want special options for specifiv kernels use kopt_x_y_z
## where x.y.z is kernel version. Minor versions can be omitted.
## e.g. kopt=root=/dev/hda1 ro
# kopt=root=/dev/hdb1 ro## default grub root device
## e.g. groot=(hd0,0)
# groot=(hd1,0)## should update-grub create alternative automagic boot options
## e.g. alternative=true
## alternative=false
# alternative=true## should update-grub lock alternative automagic boot options
## e.g. lockalternative=true
## lockalternative=false
# lockalternative=false## altoption boot targets option
## multiple altoptions lines are allowed
## e.g. altoptions=(extra menu suffix) extra boot options
## altoptions=(recovery mode) single
# altoptions=(recovery mode) single## nonaltoption boot targets option
## This option controls options to pass to only the
## primary kernel menu item.
## You can have ONLY one nonaltoptions line
# nonaltoptions=quiet splash## controls how many kernels should be put into the menu.lst
## only counts the first occurence of a kernel, not the
## alternative kernel options
## e.g. howmany=all
## howmany=7
# howmany=all## should update-grub create memtest86 boot option
## e.g. memtest86=true
## memtest86=false
# memtest86=true## ## End Default Options ##
title Ubuntu, kernel 2.6.12-9-386
root (hd1,0)
kernel /boot/vmlinuz-2.6.12-9-386 root=/dev/hdb1 ro quiet splash
initrd /boot/initrd.img-2.6.12-9-386
savedefault
boot### END DEBIAN AUTOMAGIC KERNELS LIST
# This is a divider, added to separate the menu items below from the Debian
# ones.
title Other operating systems:
root# This entry automatically added by the Debian installer for a non-linux OS
# on /dev/hda1
title Microsoft Windows XP Professional
root (hd0,0)
savedefault
makeactive
chainloader +1Znaci, sad sam nanovo instalirao PCBSD, posle Ubuntua. Kako sad da ga podesim? Gore opisano mi nista nije jasno jer ubuntu uopste ne vidi BSD particiju, ni u /etc/fstab. Sta da radim pod ovakvim okolnostima?
P.S. device.map je sledeci:
(hd0) /dev/hda
(hd1) /dev/hdbAko mozes sad da mi ispises sta i kako da upisem u /boot/menu.lst., castim te. 😉 Pitanje je naravno da li ce ista biti moguce uraditi s’ obzirom da Ubuntu ne vidi BSD particije a ne znam kako da ukljucim, koje parametre da unesem u /etc/fstab…
15. marta 2006. u 10:31 pm #27893Lokalni_alkoholicar
Učesnik@miroslav_joksimovic uzdaj se use i u svoj SuSE.
15. marta 2006. u 10:49 pm #27894veteran
UčesnikOvo malo menja raspored particija, ako se sećam ubuntu koristi LVM pa je ceo na hdb1 odnosno (hd1,0), ako je BSD na hdb2 onda root (hd1,1,a) što mislim da jeste, ako je na hd3 onda root (hd1,2,a) a ako je na hdb4 onda root (hd1,3,a) isto važi respektivno i za kernel. Znači:
title FreeBSD
root (hd1,1,a)
kernel (hd1,1,a)/boot/loaderovo je konfiguracija koja mislim da je tačna. Ti si u stvari na hdb1 instalirao ubuntu gde je bio BSD, a na ostatak gde je bio ubuntu si sad stavio BSD. To što ubuntu ne vidi BSD je zato što verovatno nema kompajliranu podršku za XFS ali ga grub sigurno vidi. Zgodan live distro koji vidi sve particije je SimlyMepis, ovo onako uzgred. I Win može biti od pomoći jer on vidi particije mada ih ne čita. No mislim da je ovo navedeno O.K.
15. marta 2006. u 11:57 pm #27895miroslav_joksimovic
UčesnikOvo malo menja raspored particija, ako se sećam ubuntu koristi LVM pa je ceo na hdb1 odnosno (hd1,0), ako je BSD na hdb2 onda root (hd1,1,a) što mislim da jeste, ako je na hd3 onda root (hd1,2,a) a ako je na hdb4 onda root (hd1,3,a) isto važi respektivno i za kernel. Znači:
title FreeBSD
root (hd1,1,a)
kernel (hd1,1,a)/boot/loaderovo je konfiguracija koja mislim da je tačna. Ti si u stvari na hdb1 instalirao ubuntu gde je bio BSD, a na ostatak gde je bio ubuntu si sad stavio BSD. To što ubuntu ne vidi BSD je zato što verovatno nema kompajliranu podršku za XFS ali ga grub sigurno vidi. Zgodan live distro koji vidi sve particije je SimlyMepis, ovo onako uzgred. I Win može biti od pomoći jer on vidi particije mada ih ne čita. No mislim da je ovo navedeno O.K.
Ovo je ta kombinacija!!! Hvala ti prijatelju, duzan sam ti, obecao sam. Hvala i Seleuku na trudu, njegovo uputstvo ce mi pomoci ako budem koristio Lilo. Pisem ti sad sa njega, mozes i videti. Cujemo se da odrzim obecanje!!! 😉
16. marta 2006. u 12:06 am #27896veteran
Učesnik😀 MAŠALA
-
AutorČlanci
Moraš biti prijavljen da bi postavio komentar u ovoj temi.