Početak›Форуми›BSD›FreeBSD, TrueOS,…›PC-BSD korak napred ka evoluciji
- This topic has 39 odgovora, 14 glasova, and was last updated 17 years, 2 months ranije by
veteran.
-
AutorČlanci
-
3. maja 2005. u 3:51 pm #27867
Nightweaver
UčesnikPosle visecasovnog igranja red je da vas obavestim kako to cudo izgleda..dakle, kao ste okoreli BSD user obavezno zaobidjite ovo…ali ozbiljno..:)
Ako ste pocetnik onda je lepo imati ovako nesto..zaista sve to lepo izgleda. No, predjimo na detalje…
Instalacija..da, jeste jednostavna. Licno ne vidim sta je tesko u Sysinstallu ali ajd. Problem kod ovog je to sto je instalacija spora kao spora smrt. 🙂 Pocetak je u potpunosti FreeBSD, zatim se ukljucuje GUI koji lepo izgleda. Pocinjete praticionisanjem diska..nema nikakvog posebnog wizarda te vam preporucujem da prvo podelite disk nekom drugom alatkom. Ukoliko imate dve particije onda sjajno. GUI ce za vas formatirati SLICES i podesiti ROOT i SWAP. Pocinje instalacija sistema. E, to traje bolno dugo. Citavih 25 min. Ovaj isti sistem bi se sa FreeBSDom instalirao neprocenjivo brze.
Nekoliko zaista sjajnih stvari:
1) PC BSD sam detektuje zvucne kartice i podesava zvuk – nema potrebe za rekompajliranjem kernela.
2) Sam podesava mrezu – odmah mi je izdetektovao kablovsku vezu i podesio sve kako treba.
3) Sistem sam podesava dozvole tako da i obican korisnik moze bez problema da upotrebljava CD ROM, naravno ucinjeno je dosta bezbednostnih ispravki te preko KDM nije moguce uci kao root.Ipak, ovo sve nije tako bajno. Pre svega /usr/ports je prazan. Mozete ga naseliti preko komande “cvsup /root/ports-supfile” kao root user. Zatim, /usr/src je prazan tako da nema ni pomisljanja o kompajliranju svog kernela a za BSD je to nekako najvaznije. Dakle, on jeste jednostavan sa te instalacione strane ali je za koriscenje i dalje UNIX sistem…morace da se cita Handbook kako bi se instalirao softver i sl.
Nekolicina nas je primetila GUI za programe. Na zalost pocetnika to nije bas sjajno. Naime, GUI koji postoji nije za portove vec za aplikacije posebno prilagodjene PC BSD-u tacnije, njegov sistem paketa koji, naravno, apsolutno nalikuje EXE fajlovima u Windowsu. Trenutno izbor istih i nije tako veliki ali sam uveren da ce se to prosiriti. Do tada cete biti primorani da koristite stare dobre metode portova i paketa.
Sistem dolazi sa KDE 3.4 koji je potpuno upotrebljiv tj. dolazi kao pun sistem a ne minimal kao na FreeBSD diskovima. Ipak, sistem je daleko sporiji(bez obzira sto su QT biblioteke poznate po manjku brzine u odnosu na GTK) od FreeBSD 5.3 sa GNOME 2.10 koji imam kao glavni sistem.
Nesto sto mi je posebno smetalo kod PC BSD-a je previse “My” direktorijuma…na desktopu ce vas docekati My Computer…no dobro…
Dakle, suma price glasi: ovo je jako lepo modifikovan FreeBSD(molim bez BSD distribucije) za pocetnike. Toplo preporucujem. Veoma lako cete doci do upotrebljivog FreeBSD sistema da vidite kako to radi. Ipak, kada malo bolje udjete u celu pricu batalite ovo i predjite na neki od pravi BSD-jeva…;) Uzivajte..;)
3. maja 2005. u 5:23 pm #27868slaks
UčesnikOk, veoma detaljan izveštaj, koliko vidim detaljno si proučio PC-BSD, ali nezaboravimo da je ova distribucija još uvek u razvoju tako da prave verzije možemo očekivati tek posle nekog vremena. I najzad ni jedna distribucija nije odmah bila idealna.
Pozdrav 😉
3. maja 2005. u 5:28 pm #27869Nightweaver
UčesnikAko nesto hoces da shvatis moras prvo detaljno da ga proucis, zar ne?:) Zao mi je…ne mogu da kazem da sam odusevljen PC BSD-jem. Ne mirisem previse GUI.:)
3. maja 2005. u 5:36 pm #27870slaks
UčesnikAko nesto hoces da shvatis moras prvo detaljno da ga proucis, zar ne?:) Zao mi je…ne mogu da kazem da sam odusevljen PC BSD-jem. Ne mirisem previse GUI.:)
Pa dobro nikad se nezna. Čini mi se da će ovde vreme i neke buduće verzije pokazati da li su ljudi koji rade na razvoju PC-BSD-a krenuli pravim putem ili samo pucaju u prazno.
Pozdrav 8)
3. maja 2005. u 6:17 pm #27871Nightweaver
UčesnikIskreno ih podrzavam jer je ovo pravi nacin da se pocetnici uvedu u svet UNIX-a bez previse muke. Moj je problem sto ne volim GUI i sto smatram da je FreeBSD sve:)
3. maja 2005. u 6:30 pm #27872slaks
UčesnikIskreno ih podrzavam jer je ovo pravi nacin da se pocetnici uvedu u svet UNIX-a bez previse muke. Moj je problem sto ne volim GUI i sto smatram da je FreeBSD sve:)
Naravno slažemo se, preporuka početnicima i od mene ❗
Pozdrav Nightweaver 😉
17. juna 2005. u 8:34 pm #27873Iwana
UčesnikMeni je najbitnije da može bez problema da konektuje dial-up-om jer kad sam imala SuSe nije uopšte moglo… zato me zanima da li konektovanje, prepoznavanje modema i sl prolazi bez problema, jer ako je tako odma cu da ga instaliram kako znam i umem! 😯
17. juna 2005. u 8:50 pm #27874kmilos
UčesnikMeni je najbitnije da može bez problema da konektuje dial-up-om jer kad sam imala SuSe nije uopšte moglo… zato me zanima da li konektovanje, prepoznavanje modema i sl prolazi bez problema, jer ako je tako odma cu da ga instaliram kako znam i umem! 😯
Huh, to mi se ne čini baš najjači kriterijum za odabir operativnog sistema, jer niko ko ih razvija više ne ulaže ozbiljan napor u dial-up. A pogotovu što BSD-jevi po definiciji podržavaju malo uži spektar hardvera od Linuksa. (I usput navlačim plehano šeširče. 😆 )
Tvoj Intel 536ep radi besprekorno na SUSE 9.2, MDK 10.1 kao i mnogo drugih sistema što će posvedočiti mnogi korisnici istog na forumu. Ako nećeš da te boli glava oko podrške modema i izbora sistema, ili nećeš da se potrudiš da istog osposobiš (jeste da ima nekih problema na SUSE 9.3 i svim najnovijim distribucijama koje nismo ovde 100% rešili), plašim se da ti je jedino i najbolje rešenje nabavka pravog hardverskog modema.
17. juna 2005. u 9:28 pm #27875Iwana
UčesnikTvoj Intel 536ep radi besprekorno na SUSE 9.2, MDK 10.1 kao i mnogo drugih sistema što će posvedočiti mnogi korisnici istog na forumu.
kako kad bas ovde na forumu kazu suprotno, pogledaj zadnji post na temi Intel 536ep i SuSe . ako ti imas neko resenje (bezbolno) please tell me! 😯 😕
11. jula 2005. u 10:20 pm #27876ljuba-trebotin
UčesnikStvarno, da li na PC BSD-u radi Intelov modem 536ep? Odnosno,
ima li odgovarajućih drajvera? ❓ -
AutorČlanci
Moraš biti prijavljen da bi postavio komentar u ovoj temi.