Početak›Форуми›Linuks›Opšte Linuks diskusije›novi codec?
- This topic has 26 odgovora, 11 glasova, and was last updated 17 years ranije by
jovir.
-
AutorČlanci
-
6. maja 2006. u 9:08 pm #43751
popac
UčesnikHM, mislim da je MPlayer ipak zakon po pitanju brzine, ali nisam probao vlc na nekoj slabijoj mašini tako da ne znam.
7. maja 2006. u 12:36 pm #43752dens
UčesnikUh, bice da sam podatke dao malo proizvoljno prisecajuci se nekog testiranja koje sam ranije radio… kad sam sad krenuo da proverim, vidim da nisu bas u potpunosti tacni….
dakle, kod mene je na linuxu VLC brzi od MPlayer-a oko 15% i to svakako nije 4x kako sam napisao.
Ovo 4x se odnosi na windows i to VLC protiv svih drugih plejera tipa: BSPlayer, MV2Player i tako redom koji koriste sistemske kodeke. Mislim da kao i u Linuxu, nema toliku prednost nad portom MPlayera, buduci da je primenjen slican koncept sa ugradjenim kodecima koji su superiorni po brzini u odnosu na sistem wide kodeke.
15. maja 2006. u 2:53 pm #43753dens
UčesnikEvo promenio sam mašinu i opet sam se malo iznenadio….
Dakle na brzaka sam probao jedan film po slučajnom izboru i gledao par minuta zauzeće procesora (Athlon 64 3000+, Mandriva 2006 64bit)…
Kaffeine, 35-40%
Mplayer, 15-17%
VLC, 2-3% ???!!! Kao da ga nema, kao da je šum u merenju…. da ne veruješ…Sve ove aplikacije bi trebalo da su 64-bitne…
15. maja 2006. u 8:49 pm #43754popac
UčesnikPokušaj puštanje većeg broja avi fajlova u MPlayeru i VLC plejeru da vidimo kakva je situacija.
16. maja 2006. u 5:21 am #43755velial
UčesnikPokušaj puštanje većeg broja avi fajlova u MPlayeru i VLC plejeru da vidimo kakva je situacija.
off topic!
Kako to mislis veceg broja filmova? U isto vreme ili ne?16. maja 2006. u 7:53 am #43756dens
UčesnikMPlayeru i VLC plejeru da vidimo kakva je situacija
Probaću, ne tvrdim da će to biti ozbiljno istraživanje, već više onako za orijentaciju…
Generalno… VLC koji odlično radi, kad radi, prestaje sa radom posle nekoliko minuta bez vidljivog razloga…. To je verujem do Mandrive…
16. maja 2006. u 8:48 am #43757jovir
UčesnikDa, i kod mene je definitivno Mplayer najbolji izbor i koristim ga za gledanje filmova u avi, mpeg, wmv, asf, mov, rm i dr. formatima (uvek), slušanje muzike u mp3, wav, ogg, wma i sl. formatima (ponekad), gledanje TV programa (ponekad), snimanje TV programa (uvek)…
Da, VLC očajno ispisuje titlove, ali i Xine nije tu nešto mnogo bolji.
Što se tiče Xine-a i njegovih “ružnih” subtitle fontova, rešenje postoji.
Dakle, potrebno je download-ovati source-a xine-lib, i kada se zatim raspakuje, u direktorijumu misc, nalazi se fajl xine-fontconv.c, koji je namenjen za konvertovanje ttf fontova u Xine-ov format. Prvo je neophodno kompajlirati:
[code]gcc xine-fontconv.c -o xine-fontconv `freetype-config –cflags –libs` -lz[/code]
Tada nastaje novi fajl xine-fontconv. Dalje, potrebno je u jedan direktorijum ubaciti taj fajl i ttf font i kucati:
[code]xine-fontconv font.ttf Naziv_fonta cp1250[/code]
Rezultat je novi Xine-ov font Naziv_fonta kodiran sa cp 1250, što je kodni raspored korišćen za titlove kod nas. I na kraju treba navedeni font kopirati u direktorijum gde se nalaze Xine fontovi (ili u ~/.xine/fonts) i podesiti Xine da koristi taj font (što nebi trebalo da je problem 🙂 )
I tako, za vašu informaciju, ja koristim Arial font za subtitle u Xine-u, Kaffeine-u, i ostalim aplikacijama baziranim na xine-engine-u… -
AutorČlanci
Moraš biti prijavljen da bi postavio komentar u ovoj temi.