Početak›Форуми›Linuks›Opšte Linuks diskusije›Nova distribucija
- This topic has 10 odgovora, 6 glasova, and was last updated 19 years ranije by
sKELEton.
-
AutorČlanci
-
13. maja 2004. u 6:33 am #3689
unknown
UčesnikLinuxo Live 0.1 predstavlja naš prvi Open Source projekat Linux distribucije i prvu domaću GNU live Linux distribuciju. Kako i dolikuje ova distribucija je na srpskom jeziku (većim delom :). Iako…
Povodom ovog teksta imam jedno pitanje. Sta cini novu distribuciju? Nije valjda da je dovoljno prevesti neku dokumentaciju i izabrati koji ce programi biti dostupni sa datom distribucijom?
Nemojte pomisliti da imam nesto protiv Linuxo Live, podrzavam to, samo me interesuje sta je sve potrebno da se nesto proglasi novom distribucijom.
13. maja 2004. u 10:08 am #18755sKELEton
Učesniksamo me interesuje sta je sve potrebno da se nesto proglasi novom distribucijom
I mene isto to zanima
13. maja 2004. u 5:29 pm #18756tomaja
Glavni majstorNe verujem da postoji pravilnik za odredjivanje sta je nova distribucija a sta nije. Odlicno se zna da je broj linux distribucija ogroman a da svaka ima odredjene specificnosti. Ono sto cini Linux distribuciju jeste kernel tako da su ranije cesto Linux distribucije izdvajanje kao linux 2.0 ili linux 2.2 odnosno ne po kreatoru vec po verziji kernela. Ako je Protos na primer, bio proglasen novom distribucijom iako je to u osnovi sredjeni RedHat , ako je PClinuxOS razlicit od Mandrake-a ili gomile distribucija zasnovane na Debianu, Slacku, itd. sta bi onda mogli da kazemo za njih ?
Dakle, ocigledno da ljudi ne shvataju sta je GNU i GPL. Svako moze iskoristiti postojecu GNU Linux distribuciju i napraviti svoju. Da li ce je jos neko javno obajaviti to je svakako licna stvar
Ja bih licno voleo da postoji veci broj domacih distribucija ali na zalost ocigledno je da je malo ko zainteresovan za to. Cak je i Linuxo Live za sada delo samo jednog coveka 😥linux4life
13. maja 2004. u 8:57 pm #18757vladeck
UčesnikOvo je istina. Mnogi ne razumeju u potpunosti GPL i olako osudjuju pokusaje da se napravi nesto: iako pocetak moze da bude uz oslonac na postojece (postojeci distro), vremenom se potrebe iskristalisu i dobijamo samostalnost (koliko je to moguce: ipak, sve je to GPL softver u jednom). Zao mi je sto mnogi u startu guse pokusaje svojom krivom logikom i ne preteranom inteligencijom rasudjivanja. Podrzavam Linuxo, jer znam da ce prerasti u nesto korisno (barem za nase podneblje; ko zna, mozda i sire) 😀 😀 😀
13. maja 2004. u 9:17 pm #18758sKELEton
UčesnikEl mozete da bacite neki link o pravljenju distribucija…Voleo bih da znam na koji nacin se prave… Iako sam jos pocenik 😳 ovo me jako zanima, pa bih poceo polako, malo po malo od distribucija na floppyju*znam da zvuci glupo ali od negde mora da se pocne 😆 ) preko live-a … Voleo bih da znam princip pravljenja… Bio bih vam veoma zahvalan… 😀 ❗
14. maja 2004. u 4:48 am #18759tomaja
Glavni majstorNa nasoj komplaciji Mini Linux distribucija imas gotove skripte koje ti mogu pomoci oko pravljenja LiveCD distribucije.
Takodje pogledaj
http://www.google.com/search?hl=en&ie=UTF-8&q=how+to+make+my+own+linux+distro&btnG=Google+Searchlinux4life
14. maja 2004. u 6:06 am #18760eladan
UčesnikKad smo vec kod distribucija, gde je download za Linuxo Live?
Pozdrav!
14. maja 2004. u 7:42 am #18761zAkiLi
UčesnikU potpunosti podrzavam pravljenje nase nove distribucije. Nadam se da cete doci i do v10. 🙂
Tomaja, jel ti to trazis pomoc? Napisi na koji nacin da se organizujemo, ja bih voleo da ucestvujem u tome i pomognem koliko znam i umem.
14. maja 2004. u 10:57 am #1876214. maja 2004. u 5:22 pm #18763tomaja
Glavni majstor@eledan
Na zalost, trenutno usled nedostatka prostora na serveru jos uvek nismo u mogucnosti da okacimo Linuxo Live za download ali se nadam da cemo taj problem brzo resiti.
@sKELEton
Ti vidi 😯 😆
@zAkiLi
Ja se nadam da cemo se organizovati za kreiranje jedne klasicne distribucije mada naravno ne odbijam pomoc 😛linux4life
-
AutorČlanci
Moraš biti prijavljen da bi postavio komentar u ovoj temi.