Početak›Форуми›Linuks distribucije›Mandriva›Softver›Mandriva kao server?
- This topic has 17 odgovora, 9 glasova, and was last updated 14 years, 7 months ranije by
dukenukem_4d.
-
AutorČlanci
-
14. oktobra 2008. u 12:29 pm #10457
Drax
UčesnikDo nedavnog crkavanja HDD-a sam korisitio CentOS kao “serversko” rešenje, koje je pokrivalo firwall/router, mail/webmail, spamassassin zahteve…. Kad mi stigne novi disk veoma se razmišljam da na njega instaliram Mandrivu i da unificiram ceo Linux paket u firmi…. ako je Linux, onda je Mandriva O0
E sad, pretraga na ovom forumu nije dala neke relevantne rezultate pa želim da pitam ima li ovde ljudi koji su do sada koristili Mandrivu kao mail/web/ftp/firewall/router što će biti konačan spisak (ukoliko ne dodam DHCP&DNS) servisa koji treba da trče?
Kod desktop Mandrive volim što je update lak, uključujući i update kernela, a to mnogo znači kao safety feature… uvek novi (najnoviji) paketi 😎 a kako je takođe rpm distro… i koristi istu logiku (service smb restart npr. ) kao i CentOS … prelazak bi mi trebao biti opušten…..
Još ako ima neko proveren frontend za iptables…. da se više ne mlatim ručnim skriptama ….
14. oktobra 2008. u 1:47 pm #73075Demon
UčesnikJa sam koristio Mandrivu (i još uvijek je imam instaliranu, ali rijetko kad je butujem) kao web server. Moram reći da nisam baš zadovoljan. Stalno neki sitni problemčići… Sada koristim Arch Linux, na njemu fino piči web server i iptables (ručno podešene uz pomoć arch wikija), sve fercera savršeno. To što Mandriva ima mnogo grafičkih alata za podešavanje ne znači da je u njoj lakše, brže i bolje podesiti nešto… I da, u prethodnim verzijama sam uvijek imao problema sa glupim shorewallom…
Ali to su samo moja iskustva, potraži ti još koje mišljenje 😀
I da, kod Archa je update još lakši, brži i jednostavniji! Inaće, Arch je “rolling release” distro.
14. oktobra 2008. u 6:18 pm #73076nebjak
UčesnikAko je CentOS radio dobro i zadovoljan si, sto menjati. Ako bas hoces, moja preporuka ti je Fedora!
14. oktobra 2008. u 6:20 pm #73077dens
UčesnikDrži se ti CentOS-a kad je server u pitanju.
Mnoge ozbiljne firme ga koriste kao bazu za svoje proizvode.
14. oktobra 2008. u 11:46 pm #73078paralizer
UčesnikJa sam isto koristio mandrivu kao server i posle nekoliko nedelja presao na CentOS. Jos je koristim na jedan domasni “server” ako mogu da ga tako narecem jer na tu masinu pokraj to sto sluzi kao file server za filmove i sl. prikljucen mi je TV, i jedino je ona mogla da gleda HD filmove, tako da sam morao da je zadrzim. Aj za one javne server koje imam, da mi neko da lovu ne bih je zadrzao, mada sam bas u ovom momentu spremam jedan cisto za testiranje… Pa vreme ce da kaze dali je 2009 ok za server ili opet cu da se vratim na CentOS.
15. oktobra 2008. u 12:29 am #73079BRANKKO
Moderatorbtw Jel za te server stvari preporucujete CentOS ili Fedoru (oba su derivati RedHat-a) ?
Nekako mi je CentOS ipak ‘enterprise’, ali Fedoru ipak gura RH…Imam neku finu literaturu za RedHat pa bi da to iscitavam kad imam kad, a jos uvek se dvoumim izmedju ove dve distribucije…
Inace Mandriva mi je vrh kada je Desktop segment u pitanju, no tesko da bi se opredelio za nju kao server resenje.
15. oktobra 2008. u 12:42 am #73080miodragz
UčesnikMandriva radi kao i svaki drugi distro kao server ali bi ti preporucio neku stariju mandrivu recimo 2008.1. Sto se tice CentOS-a nije tacno da je stabilniji od nekog drugog distroa sve je to isto pakovanje samo treba umeti ja licno bi stavio Mandrivu kao server sto da ne neke stavri bi joj izbacio i radila bi ko pcelica 😀 😀 😀
15. oktobra 2008. u 12:55 am #73081Moneo
UčesnikAko ti CentOS radi dobro ne vidim zasto bi uopste prelazio na Mandrivu
Plus svaki release CentOS-a ima podrsku kroz update(security/bugfix pre svega)za 5 godina-dakle kada ga jednom instaliras miran si toliko a sav hardver koji je sertifikovan za RHEL na dedicated serverima ce raditi out-of-the-box i na CentOS-u sto nije mala stvar
Drugo ne vidim za sto bi bio problem update za CentOS jer se isti radi preko yum-a-dakle vrlo jednostavno
Elem CentOS je skoro pa ista stvar kao RHEL sem sto su iz njega odstranjeni vlasnicki delovi koda i predstavlja zapravo community enterprise na koji se uredno moze primeniti zvanicna RHEL dokumenatacija koja je sjajna
Mandrivu slobodno zaboravi i uzivaj ^-^16. oktobra 2008. u 3:07 pm #73082nebjak
UčesnikA sta mislis o Ubuntu, vidis da wikipedia fondacija je presla na Ubuntu servere?!
16. oktobra 2008. u 10:01 pm #73083Drax
Učesnikne bi da mesam babe i zabe (deb i rpm) i mislim da sam definitivno prelomio u korist rpm baziranih distribucija….
ipak ih sumarno najduze koristim…. i prosto je logicno da ostanem u tom krugu.citajuci po komentarima, niko se ne hvali mandrivom kao serverom, ali cu se verovatno sloziti sa miodragz -om… u sustini sve je to isto….. i na kraju staviti odmah 2009 kao serversku platformu… racunam da su takve sistemske stvari i vise nego dobro opeglane (mail/web/samba/dns/dhcp) a kako je masina malo starija (Barton proc) necu imati igranke za opremom….
sad jos samo da docekam novi HD ::)
-
AutorČlanci
Forum ‘Softver’ je zaključan za nove teme i odgovore.