Početak›Форуми›Linuks distribucije›Mandriva›Hardver›Linux i wireless internet, iskustava i saveti
- This topic has 16 odgovora, 13 glasova, and was last updated 16 years, 4 months ranije by
jboban.
-
AutorČlanci
-
2. januara 2007. u 4:54 pm #8226
b800h
UčesnikRazmišljam da počnem da koristim wireless internet,pa me zanima kakva iskustva imaju drugi korisnici. šta mi je sve potrebno? Koji hardver se može koristiti pod Linux-om itd…
2. januara 2007. u 8:14 pm #51279mtm76
UčesnikUzmi nekakav AP (možeš naći polovan DWL-900AP+ D-LINK Wireless Access Point za manje od 40€) i spoji ga na mrežnu karticu i nećeš imati nikakvih problema. Uslovno rečeno, jer wireless (barem 802.11b standard) sam po sebi nije predviđen da se koristi na nekom velikim udaljenostima, i ne gine ti ispuštanje paketa, velik ping i zagušenje kada se malo veći broj korisnika nakači na isti AP. Ako mežeš uzmi ADSL, a avanturu zavanu wireless, zaboravi. Barem dok se na pojavi WiMAX.
2. januara 2007. u 10:14 pm #51280tomaja
Glavni majstorTo zavisi od provajdera. Ako imas dobru antenu i AP nema problema. Povezujes AP sa mreznom prek o UTP kabla i pravis pppoe konekciju. Sljaka bez problema. Ja sam na udaljenosti od 4 km i sve radi ok. BItno je da imas opticku vidljivost prema anteni tvog provajdera i kvalitetnu opremu sa tvoje strane.
linux4life
2. januara 2007. u 11:06 pm #51281mtm76
UčesnikTo [b]zavisi[/b] od provajdera.
Eh… to i jeste problem. Ima tu još mnogo faktora. Klimatskih i geografskih, između ostalih. 😛
Ako imas dobru antenu i AP nema problema.
Onda komšija nabavi još veću antenu i još bolji AP, a radi se o javnom opsegu, pa dođe do problema. Još ako neki drugi provajder odluči da postavi svoj AP da radi na istom kanalu kao konkurentski, veselju nikad kraja. Moje “eksperimentisanje” sa bežičnim netom se završilo sa 250€ potrošenih na opremu, i nemogućnosti da pročitam mail kad mi treba. Drago mi je da je kod tebe drugačije, ali ne bi htjeli da čovjeka tek tako navučemo na “zlo”. U svakom slučaju, trebao bi da prvo ima nekakav testni period, pa ako sve bude radilo ok, potpiše ugovor. Inače bi se mogao gorko pokajati.
PS:
Ako se radi o malom lokalnom provajderu sa linkom od nekih 512Kbps, može odmah da odustane i sačuva živce. U suprotnom bi mogao da ima probleme sa probavom, počne da ćelavi od muke, zapostavi seksualni život, postane razdražljiv… i šta sve ne. 😛3. januara 2007. u 2:14 am #51282Mr_Pingvin
UčesnikJa lično imam jako loše iskustvo sa wireless internetom, iako to nema veze sa linuxom, već sa provajderima. Jednom mi je prsnulo kad sam pričao sa devojkom koja je tada bila u inostranstvu (tad nisam mogao da večeram od besa), a jednom sam imao faks ceo dan, pa sam ostavio da skidam najnoviji suse, ali je izgleda prsla veza posle 5 min, pa kad sam to uveče video umalo da počupam sve kablove i srušim antenu, sreća da je bio mrak. Jedva čekam da stavim ADSL, nadam se da su oni malo ozbiljniji i ne drže servere polu-rasklopnjene ispod sekretaricinog stola. Inače ja koristim Terranet ali u Zrenjaninu, a u Beogradu ih jako hvale. Uglavnom iskustva su različita i zavise od provajdera i od grada u kome se nalaze. Ako već uzimaš wireless, dobro se raspitaj kod nekoga ko je već uzeo i koju opremu koristi a da živi u tvom mestu.. itd. Nemoj da prodeš kao ja..
3. januara 2007. u 9:03 am #51283DeeMon
UčesnikJa sam takođe korisnik wirelessa i njime sam manje-više zadovoljan.E sad, na poslu je sve ok jer imamo malo drugačiji izlaz na net (preko mikrotik-a) pa neka posebna podešavanja nisu potrebna na linuxu, ali kod kuće ne koristim linux baš zbog toga što moj provajder koristi pptp protokol a moja iskustva sa podešavanjem istog na više distribucija idu od goreg do najgoreg.
3. januara 2007. u 12:32 pm #51284b800h
UčesnikPrvo hvala svima na brzoj pomoći. Trenutno sam na PCM-u, pa ADSL nije moguć. Ja sam na Medakoviću III i to na 2 km od bazne stanice VeratNet-a, pa sam planirao da koristim njihove usluge. Kakva iskustva imate sa VeratNet-om?
3. januara 2007. u 7:53 pm #51285Highlander
UčesnikGospodo,
i ja imam velikih problema sa pptp-om,odnosno tom varijantom VPN tunela, ali prokletine od “provajdera” ne popustaju, verovali ili ne jedini Lin na kome to redi bez problema, bar u mom slucaju, je Freespire ma sta ko mislio o njemu, kod svih drugih je je veliki problem odrzati konekciju u zivotu. Srbija 21 ipo vek >:(pozzz RaJa
4. januara 2007. u 4:12 am #51286LYb
UčesnikUf, uopste nisam upucen u problematiku, ali jedan od prvih pet hitova na googlu je izasao i sa ovim:
http://tiki-lounge.com/~ben/software/pptp.htmlIma toga jos milion, sigurno moze da se nadje resenje – cim radi makar na jednom linuxu, moze i na bilo kom drugom, uz ogradu da postoje specificni izuzeci, ali to nije vredno paznje u ovom slucaju.
4. januara 2007. u 1:32 pm #51287DeeMon
UčesnikIdemo malo u off-topic sa pptp-om, ali ajde, ipak je u nekoj vezi sa temom 😮
Postoji mnogo jednostavniji način za povezivanje preko pptp vpn-a a zove se pptpconfig.E sad, u tome i jeste zez.
Ponekad na istom konekcija radi super, ponekad se konektuje i prijavi da je sve ok, a protoka nema (ili u mom slučaju sa mandrivom 2007 otvara samo google i ništa više, a ja krivio provajdera, kad ono u windowsu sve radi ok), ili veza pukne i posle toga jovo nanovo, jer rute ostaju a konekcije nema, znači prvo restore rute a posle konekcija.Ali ajde to i nije neki veliki problem (sve se ovo rešava u vrh glave za minut), nego što sve to zavisi od dodatnih biblioteka php-pcntl, php-gtk-pcntl i još nekih koje se različito ponašaju od distribucije do distribucije.
Još je to na fedori dobro rešeno jer postoji poseban repo za pptpconfig, ali i za to treba net pa dolazi do paradoksa da trebaš da imaš net da bi podesio koneciju na net. :'(
U principu ruter rešava sve (osim ako ne prođeš kao ja i kupiš ruter koji podržava pap protokol koji moj provajder koristi, a naravno mudraci su isključili bilo kakvu mogućnost za mschap ili mschap v2, a baksuzni ruter prvo traži baš te protokole da bi se konektovao a tek posle prelazi na pap, te nema ništa od konekcije) :-
Ma ludilo. -
AutorČlanci
Forum ‘Hardver’ je zaključan za nove teme i odgovore.