Početak›Форуми›Linuks›Linuks fore & fazoni›Kako povecati performanse ext3 fajlsistema
- This topic has 4 odgovora, 4 glasa, and was last updated 14 years, 4 months ranije by
Barone.
-
AutorČlanci
-
6. maja 2009. u 10:51 am #11076
Moneo
UčesnikZapravo vrlo je jednostavno 🙂
Samo treba u fstab dodati noatime i nodiratime redoveNpr to kod mene izgleda ovako za home particiju
/dev/sdb6 /home ext3 defaults,noatime,nodiratime 0 1
Takodje-treba izmeniti nacin i na koji se skeniraju indeksi direktorijuma cime se ostvaruje dodatno ubrzanje
Npr
#tune2fs -O dir_index /dev/sda1
Na sve ove nacine se optimalnije koristi fajl sistem,a dodatno se smanjuje i potrosnja u slucaju da imate laptop jer se i hard disk manje napreze 😉
6. maja 2009. u 5:09 pm #78455Vladimir Bukinac
UčesnikAko se stavi noatime nema potrebe da se stavi nodiratime. No ovo znači da se access time file-ova i folder-a neće ažurirati.
Nije na odmet i opcija commit=xxx, mislim da je default commit=5, što znači 5s za snimanje journal-a. Povećavanjem ovoga na npr. 60 ili više dodatno ubrzava rad.
Ext 2 i 3 su kompatibilni file sistemi tj. moguće je npr. ako vam je potrebno ubrzanje na neki period mount-ovati ext3 sistem kao ext2 tj. u fstab-u izmeniti umesto ext3 -> ext2, tako journal neće biti aktivan, a kasnije vratiti na ext3.
Postoji i opcija async i služio za asinhroni režim rada sa file sistemom ali može dovesti do nekonzistentnosti file sistema. Može značajno da ubrza rad fs.
24. jula 2009. u 9:25 am #78456Barone
UčesnikZapravo vrlo je jednostavno 🙂
Takodje-treba izmeniti nacin i na koji se skeniraju indeksi direktorijuma cime se ostvaruje dodatno ubrzanje
Npr
[quote]#tune2fs -O dir_index /dev/sda1
[/quote]
I zar # ne predstavlja da preskoci taj red[komentar]? Ili sam pomesao nesto :-
24. jula 2009. u 9:30 am #78457tomaja
Glavni majstorIh, bre, pa to je naredba za konzolu. Treba ti instaliran tune2fs (verovatno ga već imaš)
http://www.netadmintools.com/html/tune2fs.man.htmllinux4life
24. jula 2009. u 10:23 am #78458Barone
Učesnik^-^
Celo vreme ubacujem i probam skripte za Conky, pa pomesao … 😀 -
AutorČlanci
Мораш бити пријављен да би поставио коментар у овој теми.