Почетак › Форуми › Линукс › Опште Линукс дискусије › info
- This topic has 10 одговора, 5 гласова, and was last updated 16 years, 11 months раније by
brale.
-
АуторЧланци
-
1. априла 2004. у 2:06 pm #3518
rsh
УчесникMozda neko zna da me posavetuje ….
Â
Trenutno imam nesto vremena koje bih posvetio upoznavanju sa linux os-om ili slicnim stvarima (kolko vidim BSD ne ubrajate bas u linux).
Nisam zainteresovan da se bavim linuxom radi linuxa vec da radim „posao“ u linuxu.
Posto se bavim elektronikom, dsp-jem i slicnim stvarima, a nisam upoznat sa linuxom, ne znam sta mi treba, pa se
nadam da vam nece biti veliki teret da me uputite kako da odlucim koja mi distribucija treba i kako da dodjem do
programa. Ono sto je meni, a da to
znam, potrebno su:
Â
1. Spice (koliko znam originalna verzija je pisana za neki unix, ali je nisam pronasao)
to je program za simulaciju elektricnih kola i tako to
Â
2. layout ili protel (dizajn stampanih ploca na osnovu shema elektricnih veza) nisam upoznat sa nekim za linux
(ovo su Windows verzije)
Â
3. magic (dizajn layouta u poluprovodniku za prijektovanje IK)
posoji samo za unix … trenutno je koristim u Win pod simulatorom X-win
Â
4. matlab (mislim da moze da se instalira i pod linuxom)
Â
5. mathematica (to sam pronasao)Â
Trebao bi mi sistem iz koga ja mogu, na relativno jednostavan nacin, da pomocu C i assemblera
pristupim nekom hardveru koji sam ja projektovao i da ga kontrolisem bez mnogo petljanja os-a u to (koliko je to
moguce) … takodje bilo bi lepo da ima graficki interfejs i da se mogu lako nabaviti standardni programi za
povezivanje na Internet, obradu teksta i tako te sitnice ….
Â
Ono sto je bitno je da mogu da pokrenem ISDN u tome posto ovaj hardver za ISDN koji imam, nisam siguran, ima
drajvere samo za Win na disku koji je dosao uz njega … mada ovo nije najbitnije za pocetak .. kasnije bi mi
znacilo.
Â
Â
Hvala na vremenu ..1. априла 2004. у 5:41 pm #17861tomaja
Главни мајсторJeste da nisam u toj prici ali ti mogu preporuciti Oregano (frontend za Spice) .
Koliko se secam nalazi se na CD4 za MDK 10 Communitylinux4life
3. априла 2004. у 8:51 pm #17862dens
Учесник2. layout ili protel (dizajn stampanih ploca na osnovu shema elektricnih veza) nisam upoznat sa nekim za linux
(ovo su Windows verzije)Bio sam potrosio dosta vremena da nadjem programe koji su u rangu Orcad-a 9.2 ili slicnih i jedini na koji se cesto nalece da je nativno pisan za Linux je Eagle koji je komercijalan i dosta dobar, mada ne tako mocan kao Orcad ili Protel.
Postoje i neki drugi koji su prilicno kripticni ili nedoradjeni te ih ne bih ni pominjao 🙂
Sto se drugih stvari tice: internet, pisanje, tabele i tome slicno, Linux dolazi sa upakovanom hrpom programa na tu temu za razliku od Micro$ofta. Nema tu sta da se nabavlja… OpenOffice je deo vecine distribucija i moze da cita i da pise osim u svom nativnom formatu i u M$ office formatima *doc, xls, ppt)
5. априла 2004. у 3:22 am #17863Bratislav
УчесникMislim da je od interesa da se izdvoji program za elektroniku koji radi pod Linuxom a ima i PCB I Shematic moduo. Uslov je da dobro saradjuje sa text procesorom – recimo Open office paketom.
Meni lično bi najviše odgovarao program tipa Protel ali na nivou verzije 2.7.1 .Ukratko: bilo di zgodno da poznavaoci navedu programe za elektronoku , daju krtak opis mogućnosti , prednosti i mane i po mogućstvu link za download.
Nekada i mali programi effikasno odrade posao.5. априла 2004. у 5:41 am #17864brale
УчесникJa povremeno neke malecne stvarcice odradim u programu koji se zove „pcb“ to je nesto sto mnogo podseca na tango, samo za linux. Za „ozbiljnije radove „EAGLE“.
5. априла 2004. у 10:31 am #17865Bratislav
УчесникGde da nadjemo „pcb“?
Molim link ako je moguce—
ex Lurker6. априла 2004. у 5:40 am #17866brale
Учесникja ga imam na suse-u, dolazi uz distribuciju, i veliki je oko 2.2 Mb.
Adresa http://bach.ece.jhu.edu/~haceaton/pcb/
Imas i screenshotove, pa vidi. Meni zavrsava posao nadam se da sam ti pomogao barem malo6. априла 2004. у 5:42 am #17867brale
УчесникSamo jos jedna dopuna , evo ti jos jedna adresa
http://lwn.net/2000/features/pcb/7. априла 2004. у 3:21 am #17868Bratislav
УчесникHvala.
Idem da to pogledam.
8. априла 2004. у 4:40 am #17869Bratislav
УчесникRed je da nešto priložim:
Link za Eagle u .rpm paketu – komercijalna verzija.
na sajtu je I freeware verzija koja se ne plaća .
Tutorial u pdf formatu takodje prisutan.
Lično sa ovim programom nemam nikakvih iskustava.
-
АуторЧланци
Мораш бити пријављен да би поставио коментар у овој теми.