Početak›Форуми›Linuks›Opšte Linuks diskusije›GNUzilla specijal!
- This topic has 43 odgovora, 17 glasova, and was last updated 17 years, 1 month ranije by
popeye.
-
AutorČlanci
-
11. aprila 2006. u 7:49 pm #7240
gandalf
Glavni majstorNovi broj GNUzille je out! Cekanje je potrajalo, ali se nadam da je vredelo. Novi broj izlazi u roku, a nadam se da ce 40ak strana RMS-a i GNU-a prijati 🙂 Da, unutra je veoma dug intervju sa Stallmanom 🙂
http://gnuzilla.fsn.org.yu12. aprila 2006. u 10:14 am #42952Red_Zmaja
UčesnikNHF
Al bio je red…znam da imate razloge al jbg 😉12. aprila 2006. u 7:53 pm #42953jovir
UčesnikCekanje je potrajalo, ali se nadam da je vredelo.
Ja sam ipak očekivao konkretniji sadržaj.
Da ne preterujete malo sa “ideologijom” GNU-a i sl. ?
Pozdrav!12. aprila 2006. u 8:02 pm #42954MladenIsakovic
UčesnikI meni je malo – da ne kažem – muka od sve te filozofije. Mislim, ok, ali sve više rubrika se izbacuju, a sve više propagande. Pročitao sam najnoviji broj, i moram priznati – malo mi je bilo dosadno. Nadam se da će u sledećim brojevima biti tema o hardveru, softveru, pa i o ideologiji, naravno.
12. aprila 2006. u 8:09 pm #42955ak-87
UčesnikPa dobro,ipak je u pitanju specijalno izdanje povodom dolaska RMS-a u Bgd,stoga mislim da niko od nas nema osnovu da se zali na sadrzaj…citas sto te zanima! 😉
Al sto se tice drugih brojeva,trebalo bi malo manje potencirati tu silnu filozofiju,sto jest-jest…
12. aprila 2006. u 8:49 pm #42956maddox
Učesnik1. Aprila, rano izjutra pogledao sam stranicu koju inače obilazim svakog prvog u mesecu, gnuzilla.fsn.org.yu. No nije bilo nove Gnuzille. Kažem ja sebi, ok, normalno je, ljudi nemaju baš puno vremena, a i nisu ludi da u 2 ili 3 noću kače izdanje za download. No nije bilo iste ni sutra. Pa se desiše odlaganja. Ok, jasno mi je, nisu oni krivi. I konačno, izašla je i Gnuzilla Specijal! Mogu da kažem da sam se obradovao, sve dok nisam u xpdf-u preleteo celu odjednom. I začudio se. Cela je bila posvećena RMS-u ( naravno, pa ipak je Specijal ). Mogu da kažem da se nisam nešto posebno oduševio temom. U redu je sve, poštujem ja njegov rad, pokrenuo je sve, i to je dovelo do svega što sada imamo.
No, prestao sam sa čitanjem kada sam pročitao sledeće rečenice koju je RMS izgovorio:Pre svega, Linux je samo jedan program među hiljadama slobodnih programa u sistemu GNU/Linux.
kao i
Ja ne znam šta će oni uraditi, ali to je njihova stvar, i nije baš važno šta se dešava sa svakim pojedinačnim programom među hiljadama onih koji koji su pokriveni GNU GPL-om.
Po mom tumačenju ovih rečenica, on je izjavio da je Linux samo jedan među hiljadu programa u sistemu GNU/Linux. Hm, a zašto se onda sistem zove GNU/Linux ??? Kako nije važno šta se dešava sa Linuxom? Kako to on može da kaže. Mislim da se ova njegova izjava može uporediti sa Linusovom izjavom o Gnome okruženju. Svi su oni isti, umesto da rade zajedno na jačanju zajednice, međusobno se prepiru.
RMS-u se ne sviđa kako NVidia radi, da li to znači da mi ne trebamo da koristimo njihove kartice i drajvere? Ljudi su se potrudili, i imaju odlične drajvere, olakšali su nam živote, a mi trebamo da ih bojkotujemo? Ups, nemam ni source BIOS-a, ajde da batalim i računar načisto.
Svaka čast vama momcima na trudu oko Gnuzille, shvatam da to nije ni malo lak posao, divim vam se što ste ovako dugo istrajali. Gnuzilla je stvarno odličan časopis, nemam primedbi za sada.
Naravno, nadam se da ćemo imati još neki Specijal, u kome se neće ovoliko govoriti o filozofiji, već npr. o samom GNU/Linux operativnom sistemu. Ili nekom od BSD sistema, nebitno. Tips & Tricks, ubrzajte sistem, upoznajte se detaljnije sa ovom stvari na vašem sistemu, kompajlirajte kernel i sl…
E, to bi bio Specijal za mene, a verujem i za većinu korisnika.
P.S. Mogao bi i da se napravi početnički Specijal “Instalacija modema na GNU/Linux i BSD sistemima”, mislim da bi se početnici time oduševili.
P.P.S. I nije RMS wrote, već RMS said 🙂
13. aprila 2006. u 6:06 am #42957worky
UčesnikNe slažem se sa kritikama upućenim na adresu najnovijeg broja, i sami ste rekli
da je Specijal. A deluje osvežavajuće jer u dosadašnjim brojevima je pokriveno
vrlo mnogo topika na temu Hardve-Softver , TipsandTricks itd.
Dobro je imati na jednom mestu važnije podatke o GNU pokretu, mene je uvek mrzelo
da tražim podatke na netu o filozofiji pokreta, tvorcima, istorijatu i slicno. Takođe i intervju
sa Stallmanom je zanimljiv i prilika da se na izvoru upoznamo sa celom stvari. Neki ga
nazivaju komunistom ali ja se ne slažem i mislim da je najvažnije što se radi o slobodi
softvera a dalje od toga i sloboda uopšte i način života. Uporedite ovog čoveka sa
profiteroma,monopolistima i drugim lopovima na softverskoj sceni, mislim da će mnogi
ostati bez reči.13. aprila 2006. u 7:12 am #42958Anonimni
GostPre dan dva sam gledao lika koji je regionalni sales menadzer jedne velike IT firme, worldwide velike. Ko nije nikada cuo 1st class corporate managera nema pojma koliko je Stallman sjajna licnost. To je njegov najveci kvalitet, a stavovi su stavovi, svi ih imamo. Ono sto je fakat je da je on jedan od retkih, ako ne i jedini civek koji je imao toliko mentalne snage da uradi sta je uradio. Zamislite sebe i probajte. Nije lako zar ne?
Ocigledno da filozofije nikada nije dosta jer pojam zajednice i dalje ljudima nije bas najjasniji. Sto se tice pomenutog ukidanja rubrika, sve sto cu reci je da toga nema, vec su rubrike zastupljene onoliko koliko ima materijala. To je jednostavno tako i bice sve dok ne budemo imali veci broj autora. Ono sto me ni malo ne raduje je stav ljudi koji misle da cine zajednicu. Naime, puno puta sam bio svedok vrlo arogantnog kritikovanja casopisa ali niko, doslovno niko nije rekao evo ja zelim da pomognem, ili bar, da mogu pomogao bih. Da li je neko to rekao ovde? Ne.
GNUzilla je community i za razliku od potrosackog drustva gde je kupac “uvek u pravu”, ovde postoji drugaciji sistem. Ukoliko zelis da se nesto promeni, imas mogucnost da direktno utices na to ukoliko zelis, zato sto je zajednica otvorena za doprinos svih njenih clanova. Ako ne, uzivaj u radu zajednice, jer kakav god on bio, sa dobrom je namerom. Kada stvari budu tekle na taj nacin, bice manje filozofije. Do tada, i vise je nego neophodna 🙂Sad, ne kazem da je ovde bilo lose namere, da ne budem poresno shvacen, ali do sada niko nije cak ni izrazio zaljenje sto ne moze da pomogne. To je sustina. Kada citaoci GNUzille budu osecali potebu da pomognu jer casopis uopste postoji, zajednica ce imati smisao. Onda verovatno kapirate koliko smo daleko od toga i koliko se mora filozoforati i filozofirati 🙂
13. aprila 2006. u 1:55 pm #42959urosevic
UčesnikJedna i jedina stvar koju svuda ponavljam kao papagaj, kad neko ima da kritikuje GNUzillu kako ima loš ili nezanimljiv sadržaj je – napiši i pošalji zanimljiv tekst i biće sigurno objavljen!
ALI!!! Ne. Mnogo je jednostavnije reći kako nešto nije zanimljivo i očekivati od drugog da te razveseli, a ti ćeš da sediš skrštenih ruku čekajući zadovoljenje svog ega. E pa gospodo drugovi, GNUzill anije korporacijska kompanija koja zarađuje od kupaca već, kao što Jelke reče, community. U zadnjih par brojeva samo tri-četiri autora, članova redakcije, su pisala. Ja nisam pisao od… čini mi se avgusta prošle godine za GNUzillu, iz jednostavnog razloga – našao sam ISPLATIVIJI način da unovčim to što sam naučio. A zbog takvih komentara kakve ste vi uglavnom izneli nemam ni želju da pišem nekome ko se nije zapitao šta je on učinio da GNUzilla, za koju očekuje da bude kvalitetnija, to zapravo i postane.
Hvala na pažnji, i razumevanju! Ovo shvatite ne kao kritiku i pljuvku u lice, već kao APEL da POMOGNETE da GNUzilla i dalje radi kao što je radila u prvih godinu dana postojanja. Jer, bez ljudi, GNUzilla ne može da postoji!
AVE
13. aprila 2006. u 9:03 pm #42960jovir
UčesnikSad, ne kazem da je ovde bilo lose namere, da ne budem poresno shvacen, ali do sada niko nije cak ni izrazio zaljenje sto ne moze da pomogne. To je sustina. Kada citaoci GNUzille budu osecali potebu da pomognu jer casopis uopste postoji, zajednica ce imati smisao. Onda verovatno kapirate koliko smo daleko od toga i koliko se mora filozoforati i filozofirati 🙂
Još 15-ak dana sigurno meću imati vremena, a posle toga sedam za računar i pripremam svoj prilog… 😉
Ali to ne menja moje mišljenje da ne treba previše daviti sa tom čudnom mešavinom komunizma i hipi ideologije. Na žalost, živimo u potrošačkom društvu gde ovakva razmišljanja izgledaju čudno (i to blago rečeno…).
I sudbina GNUzille – što se pre pređe na papirno izdanje koje će da košta i koje će se profesionalno raditi, sve sa plaćenim autorima, urednicima i svim što ide uz to, to je veća šansa da opstane.
A ja, ako sam u situaciji da biram, pre ću raditi da zaradim za sebe i ljude oko sebe, nego da radim za slavu… I samo dok smo u situaciji da ne možemo da biramo, onda se tako “širokogrudo” može raditi za zajednicu. Ili u situaciji kada zarada nije prioritet…
Pozdrav! -
AutorČlanci
Moraš biti prijavljen da bi postavio komentar u ovoj temi.