Početak›Forumi›Linuks distribucije›Mandriva›Softver›FAT16 u RH
- This topic has 20 odgovora, 5 glasova, and was last updated 19 years, 11 months ranije by
popeye.
-
AutorČlanci
-
26. decembra 2003. u 4:26 pm #3206
SFilip
UčesnikInstalirao sam RH9 na prazan HD, ali on mi uopste ne vidi WINDOWS FAT16 HD od 512MB koji sam nakon instalacije povezao. Zasto?
26. decembra 2003. u 5:05 pm #16060ZivicAleksandar
UčesnikPa verovatno zato sto taj hdb nisi imao prilikom instacije 😉
A da nije mozda u CHS modu, i nedaj boze da ti je na prim grani iza mastera, ne verujem da je vise od PIO2 ako je 512Mb, u ostalom koja je masina u pitanju ❓26. decembra 2003. u 5:27 pm #16061tomaja
Glavni majstorBice dovoljno da ukljucis podrsku za FAT16 u kernelu i prekompajliras ga a zatim podignes sistem sa tim novim kernelom
linux4life
26. decembra 2003. u 9:22 pm #16062SFilip
UčesnikKako se ukljucuje ta podrska i kako se prekompiluje kernel?
27. decembra 2003. u 12:29 am #16063ZivicAleksandar
UčesnikPogledaj prvo sta ti javlja komanda fdisk -l, koju kucas kao root u konzoli, ako u ispisu koji vrati vidis nesto sto lici na taj disk, rceimo hdb, hdc ili hdd onda i mozes nesto bez kompajliranja:
Napravi pod direktorijum po nekom nepisanom pravilu u /mnt neka se zove kako hoces, recimo /kanta, onda lepo otidji u /etc/fstab i unesi red:
/dev/hd* /mnt/kanta msdos iocharset=iso8859-2,rw,umask=0 0 0
* zameni sa slovom na kojem si prepoznao taj disk
iocharset=iso8859-2 mozes da zamenis sa defoults, ili jos bolje kucaj
man mount da saznas sta i kako tacno treba za FAT16
Kad sve to zavrsis kucas mount /mnt/kanta i probaj tad da mu pridjes.27. decembra 2003. u 8:58 pm #16064SFilip
UčesnikCudno, man fdisk postoji, ali fdisk i fdisk -l ne(bash: fdisk: command not found). Verovatno nije instaliran, ali ja nigde ne mogu da ga nadjem. Jer moze da se skine sa Web-a? Kada sam gasio racunar pisalo je flushing ide devices: hda hdc. Hard-disk na kome je Red Hat je SCSI, a CD-ROM i FAT HD su IDE. Da li bih sistem pao kada bih uneo nesto pogresno u /etc/fstab?
27. decembra 2003. u 10:00 pm #16065ZivicAleksandar
UčesnikZa execute fdisk moras da budes root, man mogu svi da koriste
dakle
$ su
Pasword: ode znas sta vec ide
# fdisk -l
I onda ti izlista sve particije i sve diskoveEvo ti jedan red za /etc/fstab, upravo sam mu montirao jedan na FAT16:
/dev/hdb1 /mnt/sranjce vfat umask=0 0 0
kod mene je to bio drugi disk samo sjednom particijom, kao slave na primarnoj grani.
Neverujem da mozes da srusis sistem, mozda mozes eventualno da se zaglavis u X-u, pri pokusaju da izmontiras lose definisanu particiju.28. decembra 2003. u 1:17 pm #16066SFilip
UčesnikSve sam to i pre radio kao root, ali i dalje nece. Inace HD je master na primernoj grani, a CD-rom master na sekundarnoj.
28. decembra 2003. u 3:10 pm #16067ZivicAleksandar
UčesnikProbaj onda sa komandom: dmesg
Izlistace ti sve moguce i nemoguce sta imas na ploci i oko ploce, probaj tu da prepoznas taj disk.
Ako ti je taj disk od 512MB, jedini koji imas onda OK, ali ako imas neki malo bolji od tog koji je u funkciji, vidi da ga prebacis na PrimMaster, a ovaj mozes da stavis na drugu granu ispred CD-a, ako hoce naravno, probaj, pazi da ti pritom ne poludi lilo, i da ces pre toga morati da demontiras sve particije koje su trenutno aktuelne, montiras ih posle pomocu instalacionog diska.
Za konkretan slucaj probaj ovo da dodas u /etc/fstab
/dev/hda1 /mnt/dos vfat umask=0 0 0
moras imati pod direktorijum /dos
Pa onda mount /mnt/dos28. decembra 2003. u 10:16 pm #16068SFilip
UčesnikUspelo je! Ukucao sam dmesg i posle duzeg trazenja nasao sam da je HD hda1. U fstab sam dodao /dev/hda1 /mnt/malihd vfat umask=0 0 0. Sve lepo radi, hvala na pomoci.
Imam jos nekoliko pitanje, mozda znas odgovore
1. Kada boot-ujem RH dobijam dve opcije:
Red Hat Linux (2.4.20-8smp)
Red Hat Linux-up (2.4.20-8)
Uvek boot-ujem prvi, cemu ovaj drugi sluzi i kako da ga izbacim?
2. Mogu li da izbacim lozinku kod root-a i korisnika?
3. Moze li da mi pod Linux-om radi USB Flash Drive? Formatiran je pod FAT32, RH ga ne vidi. -
AutorČlanci
Forum ‘Softver’ je zaključan za nove teme i odgovore.