Početak›Форуми›Linuks distribucije›Mandriva›Softver›Da li ste počeli da koristite Linux profesionalno?
- This topic has 103 odgovora, 31 glas, and was last updated 13 years, 6 months ranije by
lothar.
-
AutorČlanci
-
24. januara 2007. u 4:17 pm #8297
foxbunny
UčesnikEvo, ja od Nove Godine. 😎
Mislim da je Linux već dovoljno zreo da se uz tu i tamo poneki cim koristi bezbedno za grafički dizajn i DTP. Doduše, ja sam počeo da verujem da ako je neko vešt u svom poslu nije bitno koji alat koristi (hehe, dokle god je slobodni softver >:D ).
Jedan glas za Linux!
24. januara 2007. u 5:19 pm #51906LYb
UčesnikSto se mene tice, nema Photoshopa i nema sta da trazi sto se tice profi upotrebe sa moje strane. Doduse, to sve radi pod vmware-om, ali onda imas nepotreban overhead. Sun Microsystems nesto buljasi na Adobe-om da se ceo Creative Suite portuje na Solaris… Moze lako da se desi, tim pre sto OSX puca na svim frontovima poslednjih 18 meseci, a nekada se Photoshop pravio i za Solaris i za IRIX. Videcemo – ako se to desi eto meni novog OS-a i mogu da zaboravim na ovaj kupus od Linuxa. Ako se pojavi Adobe, to znaci da se pojavljuje uskoro i Kodak, posle toga FotoWare i onda sve ide eksponencijalno.
Za ime sveta, pa Linux je tek pre godinu i kusur stidljivo poceo da se bavi kolor profilima, KDE je podrsku najavio tek za verziju 4 i to _mozda_.
24. januara 2007. u 6:07 pm #51907BrokeBody
UčesnikŠto se glasanje završava 07 Februar 2007, 17:17:53? ???
24. januara 2007. u 6:48 pm #51908Guster
UčesnikДа. Канцеларијско пословање – офис пакет, елементарна обрада слика, одржавање веб презентације, пошта итд. Мало Ubuntu, мало више SUSE, а и Mepis и PCLinuxOS су били на тестирању. За 95% обичних корисника Linux завршава посао.
24. januara 2007. u 7:23 pm #51909TRULI
UčesnikLinux je bez premca što se servera tiče…Za office je odličan a, za ostalo ima vremena…
24. januara 2007. u 7:52 pm #51910civan
UčesnikDa, za programiranje dusu dao… Kao i za graficke stvari koje nemaju veze sa CMYK-om 🙂 – obrada fotki, digital design i slicno
24. januara 2007. u 8:17 pm #51911LYb
UčesnikNije ni za obradu fotografija koja nema veze sa CMYK-om.. 99.9999% mog posla se odnosi na RGB. E sad, Photoshop je standard, dopadalo se to nekome ili ne. Pitanje navike i nekakvog standarda. Sad, napravio sam ja 70% precica u gimpu da mi budu kao u PS-u – sve jedno ne zavrsava posao. Gimp kao da je dizajnirao sadista specijalno za mazohiste. Interfejs mu je totalno neergonomski.
Preview za levele, osvetljenje, luminance i slicne stvari ne reaguje realtime kako ti pomeras misa vec moras da ga “pustis”, prilicno “sirovo” radi sa svime sto se tice finog podesavanja boje, game, nema izuzetnih 3rd party filtera tipa Kodak ROC, GEM i SHA, ne postoji ni jedan drugi zaista _koristan_ filter. Ni pomena od smartsharpen-a, nema ni Lab Color mode (znas ono, prebacis u Lab, pa radis sharpen na luminance kanalu, pa vratis u RGB), samo RGB, Indexed i grayscale… I ono za sta treba vecno slaviti PS: shadow-highlight filter, koji je u CS2 doteran gotovo do savrsenstva, tako da u 99% slucajeva ne moras da radis u dva lejera pa da doterujes osvetljenja ponaosob.
I tako… lista je beskonacna.24. januara 2007. u 8:40 pm #51912Moneo
UčesnikSto se mene tice, nema Photoshopa i nema sta da trazi sto se tice profi upotrebe sa moje strane. Doduse, to sve radi pod vmware-om, ali onda imas nepotreban overhead. Sun Microsystems nesto buljasi na Adobe-om da se ceo Creative Suite portuje na Solaris… Moze lako da se desi, tim pre sto OSX puca na svim frontovima poslednjih 18 meseci, a nekada se Photoshop pravio i za Solaris i za IRIX. Videcemo – ako se to desi eto meni novog OS-a i mogu da zaboravim na ovaj kupus od Linuxa. Ako se pojavi Adobe, to znaci da se pojavljuje uskoro i Kodak, posle toga FotoWare i onda sve ide eksponencijalno.
Za ime sveta, pa Linux je tek pre godinu i kusur stidljivo poceo da se bavi kolor profilima, KDE je podrsku najavio tek za verziju 4 i to _mozda_.Kad treba da se prelazi na nesto drugo onda je linux(koji je koriscen od tih istih godinama) odjednom kupusara-mani me molim te tih sindroma korisnika “pravih” UNIX sistema koji cine neku alternativu u alternativi sto me podseca i na pricu o lisici i kiselom grozdju ^-^
Jeste BSD je bolji kao OS od Linux-a,isto je i za Solaris,a vidis prosecni korisnici(kakvih je najvise)od tih prednosti(koje dolaze do izrazaja samo u velikim(enterprise)sistemima)nemaju ama bas nikave koristi-tako da je savim svejedno ima li na svojoj masini Solaris ili linux
Mada….mozda nije bas svejedno jer na npr Solaris-u ne radi pola hardvera koji na linux-u radi po principu “zdravo za gotovo” 😎
Inace,samo da pomenem da je kod mene “stabilni i robustni”FreeBSD(5.3 i 6.0) znao da se zakuca iz cista mira(zamrzne se ekran)ili me dosta (pre)cesto castio famoznim kernel trapom 12,kada pomaze samo reset na dugme-u “kupusari” zvanoj linux mi se slicno desilo,pazi sad-nikad za ove 4 godine koriscenja…
Sto se tice kolor profila-ja mislim da bez toga zaista ne moze da zivi 99% linux korisnika ::)
Portovanje Photoshop-a se sad ici malo teze za Solaris,gledajuci cinjenicu da mu je bedan udeo u tom segmentu upotrebe,a pusten je i i u open-source sto mogulima iz Adobe-a ne moze preterano da godi…
Pre ce izaci za linux nego za Solaris gledajuci broj korisnika kojima realno tako nesto i treba ^-^
Odlutah…
Sto se tice profesionalne upotrebe-linux kaska za Win-om u sferi CAD-a,video obrada/montaza,obrada zvuka,eventualno web dizajn i fotografija
Za sve ostalo je vise nego dobar 🙂24. januara 2007. u 10:17 pm #51913civan
Učesnik@LYb
Cudi me da si sa takvim stavom uopste ikad isprobao gnu/linux – nije standard, ne poklapaju mu se precice sa tastature sa onima iz wina… apsolutno ista prica koju si ti napisao za odnos PS-a i Gimpa…Ne mozes da tvrdis da je program los samo zbog toga sto tebi ne odgovara i sto ne mozes da se naviknes na njega jer ti ne lici na program na koji si navikao. Meni je PS uzasno organizovan i neergonomski i svaki put kad moram nekome da pomognem da odradi nesto u njemu mi se digne kosa na glavi.
Sa tim stavom, vim (ili emacs) bi bili najlosiji tekst editori koji su ikada napravljeni… C programski jezik bi bio djubre, dok bi VB bio savrsenstvo…
24. januara 2007. u 10:39 pm #51914BrokeBody
UčesnikIh, pa sad…
Što reče LYb: “PS je standard, svidelo se to nekome ili ne”. Dal’ je Gimpu okruženje retardirano? – Jeste. 🙂 A i nema neke feature koje ima PS, neke koji su baš korisni, al’ da ne lupam ja mnogo o ovome, pošto se time ne bavim baš. 🙂
Pored ostalog, i zbog svog nestandardnog okruženja, koje veoma utiče na negativno bodovanje, Gimp nikada nije pobedio PS na takmičenjima. Pa da ima i sve feature koje ima i PS, opet ne bi proš’o zbog nestandardnog okruženja, a slobodan ili neslobodan, i besplatan softver ili softver koji se plaća – to ne gledaju na takmičenjima. 😛
A šta je sa Pixel Image Editor-om? Zar on ne bi trebalo da bude neka fina kopija PS-a, kako po okruženju, tako i po funkcionalnosti? Si se raspitivao malo o njemu? Plus, jeftini je od PS-a. 🙂
-
AutorČlanci
Forum ‘Softver’ je zaključan za nove teme i odgovore.